Брюксел: Размислете за пакта за миграцията

Новопристигналите в ЕС - под предкризисните нива
4 дек 2018 21:34,
33
Брюксел: Размислете за пакта за миграцията
Снимка: БТА, архив

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отправи "последен апел" към държавите, които не желаят да гласуват за Пакта за миграцията на ООН, да променят позицията.

Документът ще се приеме идната седмица на Конференция в Маракеш, но няколко държави, сред които наблюдателите слагат и България, не желаят да се присъединят.

Българското правителство все още не е обявило официална позиция, макар че преди 10 дни съветът на коалицията реши пактът да не се подкрепи.

"Съжалявам, че някои страни не само се оттеглиха от споразумението, но и за това, че реагираха късно", коментира Аврамопулос, който ще представлява ЕС на форума в Мароко.

Според него "пактът не е покана за миграция в Европа", а ще позволи да се намали нелегалната миграция, ще гарантира принудителните връщания и ще предостави закрила на тези, които се нуждаят от нея.

"Правя последен апел към тези страни да преосмислят позицията си, защото пактът е в интерес на ЕС, на всички страни членки и на страните, които пряко или косвено са въвлечени в миграцията", заяви еврокомисарят в Брюксел днес.

Засега никоя членка на ЕС не е отказала официално да подкрепи документа, но Унгария, Австрия, Полша, Чехия и Хърватия направиха подобни анонси. Правителството в Белгия се бори за оцеляване в момента заради спорове в управляващата коалиция за националната позиция по пакта.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че незаконната миграция в ЕС от началото на годината е паднала под предкризисните нива. До октомври незаконните влизания са общо 116 000 по всички граници на ЕС.

Навсякъде бройките намаляват с изключение на пътя от Мароко и Алжир към Испания, както и по сухопътната граница между Турция и Гърция. По Западносредиземноморския маршрут от началото на годината нелегално са влезли 57 000 души. Тези през Турция са около 23 000. Еврокомисията предупреди, че Босна и Херцеговина се превръща в преразпределителен център, откъдето незаконните мигранти се насочват към Западна Европа.

По данни на Комисията в Босна в момента има 6000 мигранти, пристигнали през Гърция, Албания и Черна гора.
Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос призова министрите на вътрешните работи от ЕС, които се събират за последна за годината среща в четвъртък в Брюксел, да приемат поне договорените до момента промени в общата система за убежищата, за да може да се ускори работата по вече пристигналите в Европа мигранти.

Още през лятото страните членки постигнаха принципно съгласие по 5 от 7-те законодателни предложения на Комисията. Липсата на консенсус по процедурите за убежище и по Дъблинското споразумение обаче блокират цялостната миграционна реформа.

Предвид европейските избори през май Еврокомисията сега настоява да се приемат поне регламентите за условията за предоставяне на международна закрила, за агенцията за убежището на ЕС, за регистъра за пръстови отпечатъци “Евродак” и за презаселването, както и директивата за условията за приемане, където се смята, че преговорите с Европейския парламент могат да завършат преди изборите и те да бъдат окончателно приети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Велес преди 5 години
Добре бе хора защо не ги пращат в Русия тези имигранти. Путин каза че имат хора за подготовка на мюсюлманите и всякакви изчадия които много искат. Та какъв е проблема или чакай малко тези май не искат са работят.
27
1
 
5
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Днешните европейски държави съществуват в сегашния си вид единствено и само защото дедите и прадедите на коренното им население са проливали кръвта си и са умирали по стотици хиляди и милиони за да не бъдат закрити от други нации. Всичко това още от времето на първите заселници та до днешни дни. Тъпанарите в Брюксел искат да ни убедят да обърнем гръб на всичко това, да смесите коренните европейци с половината Азия и Европа, за да могат да премахнат националните държави и да съсредоточат властта.
26
2
 
6
 
! Отговори
Galia69 преди 5 години
Бежанците вън от Европа!
25
1
 
7
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Не, благодаря! :)
24
1
 
21
 
! Отговори
Циник преди 5 години
В пакта изрично е упомената една нова причина за искане и получаване на убежище в Европа....и тя е - евентуална суша - това респективно значи, че орди африкански и арабски павиани - ще могат да претендират за Европейската кьорсофра защото са имали слаба реколта.Даже Борисов го каза - близо 40 000 000 црни африканци се "очакват" в следващите години.И другата дърта лъжа, че пакта не е "обвързващ" - поне 20 пъти в него е спомената думата "задължаваме се".Отврат ни управлява в Брюксел , Берлин и Пар
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България трябва да подпише пакта,само при едно условие.Да има точка в която се позволява на държавите да имат право да отстрелват неканени гости още на границата.Иначе с другото сме съгласни.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми дайде да го прочетем това споразумение бе!!! Не разбрахте ли народите на Европа не вярват на слугинските ви медии и политици??? Кой ще решава кой има право на миграция?"Според него "пактът не е покана за миграция в Европа", а ще позволи да се намали нелегалната миграция, ще гарантира принудителните връщания и ще предостави закрила на тези, които се нуждаят от нея."
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, в никакъв случай не трябва да подписваме такова споразумение! Преди си мислех, че са само нашите, но явно политиците в цяла Европа работят против интереса на гражданите си. Въобще да излизаме от този така наречен "съюз", от който нямаме никаква полза, но затова пък ни прецакват по всички показатели!
20
1
 
40
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
направих си труда да го прочета на английски - перфектен текст когато един бял човек отива да работи с друг бял човек. при тия тълпи това е самоубийство. не само трябва да ги приемаш, по пътя трябва да има указания на техния език как да стигнат и да осигуриш възмижност да стигнат. публикувайте я тая гадория на бг, да видят хората каква фъш-кия трябва да подпишем
19
1
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Размислете вие - кърлежи брюкселски ненаядени
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ка Гърция да ги връща принудително, пък ние въобще няма да ги приемаме.Имаме си българи в Украйна, в Казахстан, в Русия и за тях няма достатъчно място, а финансираните от ОАЕ , Сауд Араб и Сор ос да си ги прибират ОАЕ, Сауд Араб и т.н.
17
3
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Те и без това са по-големи *** от американците. Много гени, но некачествени.
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко не в темата но просто ще използвам.Направо започнах да ненавиждам Макрон и цялата му *** политика.Собствения му народ се обърна срещу него.Да не говорим за прословутия му пакет мерки за автотранспортаТо бива бива алчност и егоизъм но това минава всякакви граници.Но ние сме си виновни.От10 държави против преди известно време сега са само двеЗадайте си въпроса - защо стана така?Така ли се противостои? Някой явно се нагуши и се отказа.Какво да говорим повече?Да не стане същото и с миграцията
15
1
 
27
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Аз викам да пращаме нелегалните имигранти в Майка Турция да обогатяват генофонда на комшиите!
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Геронтокрацията в Брюксел е секта от антихристи, содомити и травестити...
13
1
 
48
 
! Отговори
Моралът на Брюксел преди 5 години
Видяхме морала на Брюксел - никой не осъди режима на Макрон, че използва сълзотворен газ срещу собствения си народ - бялата средна класа, която плаща за всичко!
12
1
 
40
 
! Отговори
ха преди 5 години
Уж е пакт, а натискът е факт?!
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобалистите бързат с подмяната на Европа! Правят изпреварващи ходове, докато Тръмпа ( а и не само той ) не ги изхвърлят от властта!
10
3
 
25
 
! Отговори
Недоразумение преди 5 години
Хахахаха- прибраха ония сто милиона, направиха едно подобие на ограда, трябваше да построят и няколко лагера за емигранти, но уви! Типично по български, свиха парите и ни лук яли , ни мирисали , сега кой знае как се оглеждат, да не ги подгонят за лагерите. Едно време, как тиквуна се би в гърдите, че му дали тези пари, явно е имал още тогава нещо в предвид...
9
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA IZLEZEM NA ULIZATA I DA PROTESTIRAME-NARODA ISKA PRAVITELSTVOTO DA PODPISHE ZA IMIGRANTITE DA IMAT PRAVO DA IDVAT V BALGARIA