ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций

Там има огромна военновъздушна база на САЩ
23 май 2019 11:09, Елка Василева
71
ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций
Снимка: архив, Reuters

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към Великобритания да прекрати "колониалната си администрация" на архипелага Чагос в Индийския океан и да предаде до 6 месеца управлението на островите на Мавриций, който напълно да го "деколонизира", предаде Асошиейтед прес.

От 193 членове на ОС на световната организация 116 гласуваха за резолюцията, 6 бяха против - сред тях САЩ, Великобритания, Австралия и Израел. 56 се въздържаха, включително и няколко европейски страни.

Архипелагът бе отделен от Мавриций през 1965 г. и оттогава е управляван от Лондон като британска територия в Индийския океан.

Главният му остров - Диего Гарсия, заемащ стратегическо място точно в средата на океана, бе даден на лизинг на САЩ, които изградиха там огромна военновъздушна база, която играе ключова роля във всички американски военни операции в Близкия изток и Афганистан.

Резолюцията не е правно обвързваща, но има значителна тежест, защото потвърждава вече изразеното през февруари т.г. мнение по въпроса на Международния съд, а отразява и мнението на огромната маса от световната общност.

Великобритания няма намерение да се съобрази с това мнение на Общото събрание, защото смята Чагос за своя отвъдморска територия, която никога не е била колония. Лондон твърди още, че архипелагът никога не е бил част от островната държава Мавриций и затова претенциите й за суверенитет са невалидни, пише БТА.

Британската представителка в ООН Карен Пиърс, цитирана от АП, каза, че нейната страна държи на споразумението от 1965 г. с правителството на Мавриций за отделяне на тази британска територия в Индийския океан в замяна на риболовни права и други отстъпки. То включва и ангажимент "тази територия да бъде отстъпена, когато няма повече да е необходима за цели на отбраната".

Тя подчерта значението на американско-британските военни съоръжения на Диего Гарсия за безопасността и сигурността на съюзниците и приятелите, включително и Мавриций, в региона и извън него в сегашния "опасен и несигурен" свят.
 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Много страни освобождавайки се от колонизаторите, бързо затъват обратно в блатото което са били."

Техен избор и право е да живеят по начина, по който могат.
Ти кой си точно, че да го оспорваш?
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Англичаните са ги открили, техни са си!"

Те така и нашите роми си намират джилезу зарязано насам натам, тяхно си е...
Не разбрахте ли, че резолюциите на ООН работят само в едната посока - от СРАЩ към останалите.
19
18
 
10
 
! Отговори
До 3 бандити преди 1 година
Стига пропаганда! Светът е бил недоразвит, потънал в междуплеменни войни, отвличания, робство и човекоядство. Много страни освобождавайки се от колонизаторите, бързо затъват обратно в блатото което са били.

Тази кампания идва от Китай, които държат кого ли не в джоба си. Всичко е заради военната база на САЩ с когото се конфронтират в момента. Това са пусти острови на които НИКОГА не е имало хора, за да бъдат сега на някого. Англичаните са ги открили, техни са си!
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До к0нсерва

Също така Китай да махне от Тибет, а индианците да се върнат в Азия от където се отишли в Америките ние българите също трябва да предадем територията си на траките..
17
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде британци и американци да си събират боклуците оттам и дим да ги няма.
16
2
 
12
 
! Отговори
к0нсерва преди 1 година
Да, но Първо Юдейте да върнат Палестина на законните собственици - палестинците и Второ Китай да се Изнесе от Южно-Китайски Море! Стига Двойни Стандарти и Лицемерие!! Общи Правила за Всички - Който не ги Спазва - да му се пращат МироТворците!!!
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за сведение 7
В момента наричат България с истинското и име - , благодарение на истинските български родолюбци в нея!
14
4
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Глупости.
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тези от ООН са отговорни за нелегалната миграция. Утре може да приемат резолюция да върнем земите на турците. :)
12
2
 
24
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ преди 1 година
За сведение-цял свят нариЧат първата и втората Българска държава първа и втора българска империя. напишете в гугъл Bulgarian empire . Само ние се срамуваме да се наричаме империя. Думата царство в превод значи империя, а цар, се превежда като император. Спокойно можете да наричате цар Симеон първи император Симеон I,. Това,че днес ние сме позор за предците ни, не значи,че не следва да помним миналото си, и да не помним,че първата и втората българска държава са били ИМПЕРИЯ БЪЛГАРИя
11
5
 
22
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
"сред тях САЩ, Великобритания, Австралия и Израел"

Каква изненада, най-фашистките държави с колониално мислене.
Но скоро ще дойде края и на това.
10
5
 
25
 
! Отговори
... преди 1 година
Лошото на британците е, че все още се мислят за империя! А в последните години даже китай и япония и гремания и индия ги задминават! Така, че свърши с империализма драги ми британци!
9
4
 
19
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Имаше един българин, който искаше да подари остров на България преди 4-5 години, но кратуната Бойко отказа, а вижте другите държави как се борят за всеки остров. Този българин искаше да се пращат социално слаби на почивка там. Острова е с размера на Белгия.
8
3
 
16
 
! Отговори
Дойран преди 1 година
ОСТРОВИТЕ МАЛВИНА БЯХА, СА И ЩЕ БЪДАТ НА АРЖЕНТИНА! Ингилизите да не поглеждат отвъд Торки. А да-толкова са велики,че ген Вазов в битката за Дойран им разказа играта. И днес ингилизите, като чуят Дойран , получават уртикария.
7
3
 
28
 
! Отговори
за сведение преди 1 година
Британия не е никаква "Велико"британия". Всяка друга държава все едно да си добявят колко са велики-примерно Великофранция, великоиспания, Великорусия, Великобългария. Французите ги наричат Обединеното Кралство-изобщо не използват думата Великобритания, а след отделянето на Шотландия и Ирландия ще си останат просто Англия. Не Великоанглия.
6
5
 
15
 
! Отговори
преди 1 година
Вън Ингилизите от островите Малвина! Малвинските острови са на Аржентина!
5
7
 
25
 
! Отговори
Мда преди 1 година
А чий го търси Великобритания на толкова хиляди км ? САЩ. с измама заграбиха Хаваи и си присвоиха куп тихоокеански острови като Гуам и т. н.
4
16
 
9
 
! Отговори
30 9 640 й преди 1 година
В този случай островите са си британски. Мавриций никога не е владяла тази територия.
3
6
 
36
 
! Отговори
бандити преди 1 година
Точно Англия и САЩ направиха света опасен и несигурен с воини и грабежи.
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и Малдивите на Аржентина ! Както и гибралтар на Испания ! И т.н.
А иначе реват с крокодилски сълзи за Крим и Донбас..?!