Австрия започва да разхлабва мерките идната седмица

Страната е под карантина от 3 седмици, новите случаи намаляват
6 апр 2020 16:00, Елка Василева
18
Австрия започва да разхлабва мерките идната седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Австрийското правителство обяви днес, че ще започне да облекчава стриктните мерки за ограничаване на заразата с новия коронавирус след Великден, предаде ДПА.

Канцлерът Себастиан Курц каза на пресконференция, че малките търговски обекти, магазините за строителни материали и за градинарство ще имат право да отворят отново врати от 14 април, ако спазват стриктни хигиенни стандарти.

От 1 май ще могат да работят всички магазини, молове и фризьорски салони, а хотелите и ресторантите ще останат затворени поне до средата на май.

 Ограниченията за движение ще останат в сила до края на април, а училищата ще бъдат затворени до средата на май.

Още по темата

Забраната за масови обществени прояви ще остане в сила поне до края на юни, предаде Франс прес.

"Бързата реакция и ограничителните мерки сега ни дават възможност да излезем от кризата по-бързо", каза Курц. "Но само ако продължим да спазваме мерките и останем единни, както бяхме досега", добави той.

Австрийското правителство утрои средствата, които ще бъдат предоставени на компании, за да се облекчи тяхното финансово бреме по време на кризата с коронавируса. Те ще бъдат отпуснати на фирми, които временно са намалили часовете полаган труд на служителите си и съответно са понижили възнагражденията им. Намалените заплати на служителите частично се компенсират от правителството.

Финансовият министър Гернот Блюнмел и министърката на труда Кристине Ашбахер казаха, че средствата ще бъдат увеличени до около 3 милиарда евро, предаде агенция АПА.

По данни на Ашбахер работата на намалено работно време е спасила около 400 000 работни места в Австрия до момента.

В страната има 12 000 потвърдени случая на новия коронавирус, а над 200 пациенти са починали от респираторното заболяване, което той причинява.

Австрия е под карантина от три седмици и това доведе до значително намаляване на новите случаи, а броят на хората в болници се стабилизира, отбеляза Ройтерс./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Вирусът тепърва започва. Ще изям минуси, но няма значение.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма адекватни мерки за спиране на коронавирусът. Мерките, които се прилагат са за по-късен етап от развитието на епидемията. Тъжното е, че хората масово не го разбират.
14
9
 
18
 
! Отговори
Ала бала преди 4 години
Дюбрютрю бг ! Миналия март когато х1н1 уби 4000 души що нямаше карантина? Това което герб причиниха на България няма оправяне още 10г! Нещастници
13
4
 
29
 
! Отговори
До 100 преди 4 години
Бъдете поне малко оптимисти бе, хора. .. Съвсем ви е облъчил тоя щаб! Навлизаме в период на по-топло време и активни UV лъчи на слънцето и гръмотевични бури, които убиват всякакви вируси! Поне в държавите с по-топъл климат е много по-слабо разпространен вируса! Факт е, че например в Бангладеш и Екваториална Африка случаите самного малко, а при тази ниска хигиена там би следвало вече да има милиони заразени! Бъдете оптиисти!
12
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Псевдо карантината ще свърши, и след това стадото може би ще се сети, че е ограбено и ще потърси виновните...
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия които си бяха пътници и без вируса си заминаха и бройката в болниците се стабилизира. Всяко чудо за 3 дни.
10
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ако ги развюхлабят сега,, ще са зле до края на лятото. При такава бързо разпространение пак ще теъгне вируса. Преди средата на Май не виждам опция за махане на мерки. Това ще е самоубийство и отново последващо налагане на мерки.
9
6
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Че то и тук не са затворен строителните магазини. Очевидно имат странна стратегия за децата. Т.е. част от хората трябва да се върнат на 1 май на работа, а учениците до 15 кой ще им ги гледа? Хотелите и ресторантите ще продължат да са затворени. Забраната за масови протести ще остане до юни. Честно казано не виждам тяхното отпускане на юздите да е по-различно от нашето сега. Идеално ще стане като се пуснат първи тамън ще видим дали има ефект или не. Ако се увеличат случаите пак ще се затвори.<h
8
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой си играе с огъня,справка какво правят от днес Япония и Сингапур,страните в които Уж се беше кротнала заразата!
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свикнахме с хубавата дясна диктатура. Пак Промяна, пак 10-ти ноември 1989 година.
6
11
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Разхлабва, ама друг път. Юруш на заглавието.............
5
4
 
30
 
! Отговори
тъй де преди 4 години
Браво.............Бойчето ще олаби за нас идната година!
4
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде другари, бегом към Австрия да избягате от диктатурата
3
10
 
47
 
! Отговори
Ужасна Новина! преди 4 години
За ББ. Ами ако и Българите поискат да се махне карантина и КПП-та? По цифри дори сме по добре от Австрия (нали все се хвалим - и от други все сме по добре) . Ама при нас - до сердата на Май! Дори Испания е до края на Април. И Германия. И Франция.Или сме по 'по големи католици от Папата' или ни (правителството) тресе шубето че ще ни лъснат далаверките и ако може вечно ще има Извънредо положение!
2
24
 
20
 
! Отговори
. преди 4 години
Австрия почти си нямат 5G, така че няма страшно за тях!
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"новия коронавирус"колко станаха вече?