Три пъти повече желаещи да станат заварчици

Миналата година в центровете се обучавали най-вече козметици и заварчици
Обновена: 19 ное 2020 20:51 | 19 ное 2020 20:50, Валерия Белчевска
7
Три пъти повече желаещи да станат заварчици
Снимка: БГНЕС

За последните три години броят на мераклиите да станат заварчици се е утроил. През 2020-а 1163 лица са придобили свидетелство в центровете за професионално обучение на възрастни, докато през 2018-а те са били 376. Това посочи експертът Силвия Тонева от Националната агенция за професионално образование и обучение, по време на представянето на изпълнението по проекта "Качество и ефективност".

Тази година засилен интерес имало и към програмирането, пише "Монитор". Миналата година пък най-много били мераклиите да станат козметици, заварчици и охранители. В топ 10 влизат и компютърен график, организатор на интернет приложения, помощник-възпитател.

Пандемията като цяло обаче е попречила на работата на центровете за професионално обучение. 70% от тях са били принудени да затворят, тъй като не е имало къде да се упражнява дадената професия. Проблеми имало при кандидатите да станат фризьори, козметици, готвачи, хотелиери, тъй като обектите са били затворени и е нямало как да се осъществи обучението. Това е довело и до прекратяването на част от курсове след отказ от страна на обучаващите.

По-малкият брой мераклии за курсовете пък довел до поскъпването им. Проблем е и липсата на възможност за организирането на обученията онлайн. Към момента по данни на НАПОО свидетелства са получили близо 50 000 души, докато за изминалата година те били общо над 90 000.

По време проекта били проучени нагласите сред работодателите относно квалификацията в центрове за професионално обучение. 50% от тях дори не били запознати с тях,  34% смятат, че придобитите умения не са актуални и не съответстват на потребностите на бизнеса. Само 27% от работодателите са отговорили, че биха се доверили на документ за квалификация, придобити в ЦПО. В същото време пък обучаващите се в центровете били удовлетворени от изкараните курсове и 90% от тях се чувствали подготвени за реална работна среда.

В събитието взе участие и зам.-социалният министър Зорница Русинова, която коментира, че трябва да се създаде единен сертификационен център и всеки, изкарал курс и взел сертификат от него, да бъде с признат документ от всяка една организация и работодатели. 


7
Още от САЩ
Бившата приятелка на Иванка за ужасяващото семейство Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ефо преди 3 дни
Аз като бях на борсата искаха на сила да ме записват на курс за заварчик и като им отказах големи разправии станаха.Това е интереса към измислините им обучения.
6
1
 
2
 
! Отговори
Що реват мурзилките? преди 5 дни
"Трите морета" е проект за газопроводи от Полша. ТИКВАТА разпореди ли ДА не се учаСтва ???
ТИКВАТА дори ДА успее ДА ЗАВЪРШИ ТурскаТА ТРЪБА, по тази тръба в този момент може ДА тече Само американски , катарски, израелски и азерски газ
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дрън Дрън!
Да направиш заварчик, можеш от железар. Поне механо-техникум. Останалите само за врати и конструкции в строителството стават, и пак някой трябва да ги контролира. А липсата на заварчици е в други сфери ниво. а там дори и инженери от последните години, плод на деградиралия авторитет на това познание не се справят, но поне имат някакъв шанс да съответства, що годе някога, но не сега.
Така че оптимизма е чисто бюрократичен, резултатите са плачевни. 0505
4
3
 
10
 
! Отговори
Смърт преди 6 дни
Дядо в бил заварчик... и миньор. Умрял млад, даже не дочакал да се родя. Вие вървете, аз си практикувам най-старата професия - ТЪРГОВЕЦ СЪМ!
3
0
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 дни
При заварката човека диша изпаренията на цялата менделеева таблица. Искайте високи заплати защото пенсията ще я вземате кратко.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Toва осмисли не само деня ами и годината ми.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ама знаете ли защо??За да заминат я в чехия,я другаде да работят..за това..ей таз държава без народ ще остане