От завода до магазина хлябът у нас поскъпва двойно

Едва шест вида хляб у нас по БДС
23 ное 2020 11:27,
53
От завода до магазина хлябът у нас поскъпва двойно
Снимка: БГНЕС

Шест вида хляб в търговската мрежа у нас са направени по Български държавен стандарт (БДС). Сертификатът доказва не само че са безопасни за консумация, но и гарантира качеството им. Това съобщи за "Монитор" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.

Утвърдените стандарти за производство на хляб влизат в сила още през 2011 г., като тогава сертификат получават едва три типа – бял, "Добруджа" и типов. От началото на тази година към тях се включват още ръженият, ръжено-пшеничният и пълнозърнестият хляб.

Макар да носят отличителен печат за качество, те се приготвят със съвсем обикновени съставки – брашно, квас или мая, сол и вода. Така след одобрението си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те потеглят към търговските вериги.

"Продажната  цена на хляба се определя от търговците", коментира Кукушева, като допълни, че у нас обикновено доставната му цена се придружава от 8-40% надценка, а потребителите доплащат и още 20% ДДС. Така от завода до магазина хлябът поскъпва с до 60%.

Според анализ на Организацията по прехрана и земеделие към ООН зърнените култури и храните, произведени от тях, ще поскъпнат в рамките на 30 на сто през тази година по цял свят.

Същото ще се наблюдава и на вътрешния ни пазар, тъй като цената на първичната суровина на хляба – брашното, а също и тази на пшеницата се определят от борсите, където те са се оскъпили значително. Специфичните транспортни разходи като тол таксите също затрудняват логистиката на печивото. Важна роля за сформирането на крайната цена на продукта играят още електроенергията и газът, като и двата компонента показват трайно увеличение за предстоящия зимен сезон.

Не на последно място трябва да се вземат предвид цените на опаковките и тези на петрола, които също започват да се покачват.

Освен поскъпване на суровината и готовия продукт, през тази година се очаква и затруден износ, който пък е вследствие на 30% спад на тазгодишната зърнена реколта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайната цена не се определя само от хляба.Между завода и крайния потребител имаш - заплати на разносвачи, осигуровки, ДДС и др. данъци, магазинери, амортизации на автомобили, гориво и какво ли още не.Едно квартално магазинче едвам прави достатъчно за изхранването на едно семейство, докато веригите получават допълнителни отстъпки, заради обема на продажби.
42
2
 
1
 
! Отговори
Не че нещо преди 3 години
Искам, искам, искам! - Чакай бе, какво си ми дал? -Ама аз съм ти построил държавата! Коя държава си ми построил ти? Тая от която избягаха три милиона млади хора ли? Тая държава, която ТИ пенсио разреши да бъде ограбена ли? Щото аз съм роден през 1989. Аз ли да се бия, да правя гражданска война новороден, че да запазя държавата ?!
41
6
 
1
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
Баси простите коментари! Това им било скъпо, онова им било скъпо! То и на мен ми е скъпо Бентлито, че за това карам Опел! И зъболекаря ми е скъп, че нямам пари за импланти! И тазобедрена става трябва да сменя ама няма пари и куцам! И готино уиски искам да пия ама се задоволявам с домашна ракия. Аман от мрънкащи! Наистиана ми е писнало от българските мрънкачи! Пенсията не му стигала. Бе мри бе! Половин хляб и кисело мляко са ти лев на ден! Работещи нямат и толкова!
40
5
 
2
 
! Отговори
Спекулант до 42 преди 3 години
И квоо? Спекула правя бе! И какво? Нещо незаконно ли правя! Купувам хляба за 60 стотинки и го продавам след 22 часа на 2 лева! Аз го продавам нощем докато ти си в къщи и си пиеш ракията! Нещо насила ли те карам да си купиш хляб от мен!
39
3
 
5
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Абсолютно неразбиране на бизнеса е тази статия. Няма как обемист, евтин и бързо развалящ се продукт като хляба да не се продава с по висока надценка спрямо други стоки.
38
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
След коронакризата ще дойдат добрите времена, когато малкия и среден бизнес ще бъде фалирал,а търгашите ще трябва да си търсят работа и отново да станат едни продавачи в плод'зеленчука. Държавата ще изкупи големи пакети акции от големите корпорации и ще установи абсолютен контрол върху тях. Изкуствения интелект ще наложи плановата икономика и безразборно хабене на ресурси ще бъде прекратено. Затова жертвите на тази пандемията не са напразни !
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно, може хлебозаводите и особено Симит да спекулират с цената на хляба, но в магазините, не!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е пълна лъжа! Това не е вярно!
35
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Само в банановите републики го има това, което стана в България след идването на демократите от плод'зеленчука и месарниците.
34
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Малкия и среден бизнес трябва да бъде унищожен ! Би трябвало да има максимум три големи търговски вериги под строгия контрол на държавата.
33
1
 
1
 
! Отговори
Марк до 37 преди 3 години
За МАРКетинг говоря друже, за МАРКЕТИНГ! Нищо общо с маркс ....
32
0
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Хляба правен удома с квас, е по-полезен.Този от магазина е със мая, вредна.
31
0
 
3
 
! Отговори
Търговец до 32 преди 3 години
Колега съфорумец, какво се очаква от мен като търговец? Да изпълнявам социални функции ли? Не разбирам.
30
0
 
2
 
! Отговори
Марк преди 3 години
В дебелите книги по търговия има едно много ясно правило: "20% от клиентите ви, ще отнемат 80% от времето ви в претенци. Направете всичко възможно да ги пренасочите към конкурентите ви!". Впрочем, Марк е търговец, родоначалника на съвременната търговия.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТърговецАбсолютно грешно, въпреки че е икономически правилно. Трябва да се отчитат много други фактори, като например, че най-бедните хора работят най-много. Когато се прибират към къщи след 14-часов работен ден, те не обикалят магазините в продължение на часове, за да търсят най-изгодната цена. Отиват в най-близкия магазин от популярните вериги и купуват кофти продукти на безбожни цени. Цитирай ми колкото щеш за криви на търсене и прелагане, Кейнсианство и други простотии.
28
2
 
5
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
Ей, я по леко и малко мислете. Един магазин не пада от небето. Имате наеми, имате обзавеждане /инвестиции, съответно кредити/, имате заплати и осигуровки на персонал, имате режийни, имате някаква охрана или СОТ, имате данъци и лицензи, имате счетоводно обслужване, имате техническа поддръжка, имате ... до безкрайност мога да изброявам. Абе, някой насила ли ви вкарва в магазин на търговец?! Ми, не купувайте бе БРАТЯ! То е като с такситата - кофти са ама им се молите да ви закарат някъде.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и проститутките поскъпиха, *** ко да прайм? Кеф цена няма.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
искам да не ми говориш учебникарски глупости по микроикономика, защото реалната "пазарна" икономика няма нищо общо
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То без хляб ..ни може ,но на тия с 9%ддс цените трябва да бъдат по малко ,а то се увеличи всичко къде е ДДС бря
24
1
 
2
 
! Отговори
117а преди 3 години
До ТърговецЛеко ве, *** :)))