Към децата: Шест съвета за парите на Уорън Бъфет

Сред тях са умението да спестяват и подхранване на предприемаческия дух
28 дек 2020 22:50, Анисия Иванова
14
Към децата: Шест съвета за парите на Уорън Бъфет
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С всичките си големи бизнес сделки и благотворителна дейност бихте си помислили, че милиардерът, който е изпълнителен директор на Berkshire Hathaway няма да има време да обучи следващото поколение инвеститори. Но това не е така. През 2011 г. „Оракулът от Омаха“ помогна за създаването на детски анимационен сериал, наречен Secret Millionaires Club, в който Уорън Бъфет е наставник на група предприемчиви деца, пише Finance Yahoo.

Може да не разполагате с легендарния му финансов нюх, но през годините Бъфет предлага няколко съвета към родителите, за това как да научат собствените си деца да познават и управляват парите по-добре. Ето кои са неговите шест съвета:

1. Никога не е твърде рано да започне финансовото обучение

Когато Бъфет казва да започне преподаването на финансови умения на децата рано, той има предвид наистина рано. „Понякога родителите чакат, докато децата им навършат тийнейджърска възраст, за да започнат да говорят за управление на парите. Всъщност те биха могли да започнат това много по-рано, когато децата им са в предучилищна възраст“, каза той пред CNBC.

И така, как преподавате финансова грамотност на тригодишно дете? Забравете за фондовия пазар и започнете с класиката: "Парите не растат по дърветата“.

Можете да обясните на малките деца, че e нужна упорита работа, за да се печелят пари, така че не бива след това с лека ръка да се харчат.

2. Спестяването е много важно

Веднага щом навлязат във възраст, за да ви разберат, започнете да учите децата си колко е важно да се спестява.

„Спестяването дори на малко пари редовно се отплаща“, казва Бъфет. „Вместо да харчите пари например за сода, която всъщност не ви е необходима, вложете ги в спестявания и това ще ви донесе още повече пари, като спечелите и лихва.“

По думите му децата биха могли да използват дори практически опит, за да бъдат по-добри в управлението на спестяванията си, като за целта родителите могат да им осигурят собствена спестовна сметка или дебитна карта. Така те ще могат да видят колко пари печелят и спестяват, като родителите не бива да се притесняват, защото имат пълен контрол над това колко и къде могат да похарчат децата им с картата.

3. Родителите трябва да бъдат модел за подражание

Децата възприемат голяма част от навиците на родителите – както добрите, така и лошите.

„Баща ми беше най-голямото ми вдъхновение“, каза Бъфет в интервю през 2013 г. „Той беше моят герой, когато бях на шест. Той е вдъхновение за мен във всяко отношение. Това, което научих в ранна възраст от него, беше да имам изградени от рано правилни навици.“

Искате ли да бъдете родител-герой? Вдъхновете децата си, като взимате интелигентни финансови решения. Това не означава, че трябва да сте експертен инвеститор, но поне покажете на децата си, че знаете как да поддържате "къщата си в ред".

Това означава на първо място, елиминиране на проблемния дълг, който сте натрупали. Ако се борите с високи лихвени проценти - например по кредитни карти - помислете за заем за консолидация на дълга, за да превърнете всички тези дългове в един заем с много по-нисък лихвен процент. Можете да намерите безплатни услуги онлайн, които ще ви помогнат бързо да сравните офертите на различни заемодатели, което улеснява намирането на най-добрите лихви.

Цялата статия четете на Bloomberg TV Bulgaria


14
Още от Водещи мобилна
Коронавирусът и пандемията – събитието, белязало световната 2020 годината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Наско преди 2 седмици
Към днес.бг - тази статия не е подходяща за аудиторията ви, тук хората са на много по-високо ниво.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Банда *** дава акъл във форума на Бъфер :))
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Точно такива дърти и алчни типове съсипаха света!
Не се наядоха на пари лакомниците!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съветите му звучат малко като Маргарит Мицев дето станал милионер спестявайки от закуски
8
2
 
23
 
! Отговори
Handel преди 2 седмици
Уорън Бъфет кой знае защо пропусна най-главния си съвет:
"Станете крупен спонсор на демократическата партия. Защото от държавата се печели най-много и без никакъв риск"
По времето на Обонго въпросния Уорън Бъфет беше един от най-честите посетители в Белия Дом и стойността на акциите на Berkshire Hathaway се увеличи повече от двойно.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според тоя господин дали мога да си позволя да купя цветя на приятелката си за осми март или е излишен разход?
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Следвайте точно съветите и ще се превърнете в абсолютен мизepник!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има два вида хора едните са късметлии тоест факторите са в тяхна полза и загубеняци при тях факторите не са в тяхна полза.От кои ще си е работа на случайността.Другото е бла бла.
4
3
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 седмици
Да каэва на децата квото ще, на мен нищо не може да каже..щом не е стъпвал на Луната
3
7
 
5
 
! Отговори
V преди 2 седмици
Гледахте ли оня дето щял да спестява 14 години да си купи тесла :))) Щял да живее с 300 лв на месец .Ама след Бъфет остава и Сорос да ни дава съвети да пестим. Да почват направо да правят апартаменти за спестяващи .Апартаменти без ке.не.фи .Те нали няма да ядат :))) То е важно само първия милион да откраднеш после ще си ги въртиш и сам парите. Ако искаш да ги загубиш ги дай на Киро фалита да ги върти :)))
2
4
 
21
 
! Отговори
Георги Генов преди 2 седмици
Г-н БЪФЕТ моля ви дайте съвета си на хората в АФРИКА ,които всеки ден умират от глад.моля ви не така.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тва са безмислени съвети.Пестете пари за да ги държите в банка... Смях.Банката дава 1% годишно. Изобщо неговият живот е "намерете отнякъде 600-700 хил долара за да си купите на 20 год бензиностанция.След тва почнете работа като финансов съветник е така съвсем случайно в една от най-реномираните" къщи "в САЩ. Поработете там 6-7 год и после си направете инвестиционен фонд в които да участват с някакъв капитал почти всички известни и богати в държавата.След тва кажете че всичко сте постигнал сам.