COVID-19 - сърдечно-съдово, а не респираторно заболяване?

Това може да обясни кръвните съсиреци при някои пациенти
32
COVID-19 - сърдечно-съдово, а не респираторно заболяване?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изследване на университета в Сан Диего твърди, че има доказателство, че COVID-19 не е респираторно заболяване, а сърдечно-съдово, пише БГНЕС.

Това може да обясни кръвните съсиреци при някои пациенти с ковид и други проблеми като "COVID крака", които не са класически симптоми на респираторно заболяване. Изследването, публикувано в списание Circulation Research, показва с точност как вирусът уврежда клетките на съдовата система.

Вече беше известно, че освен различните симптоми на COVID-19, има и други сърдечно-съдови проблеми, които засягат други части на тялото. Новото е, че учените от института SALK, провеждащ изследването, показват формата, в която вирусът атакува съдовата или кръвоносната система.

S протеинът на вируса, шипът, който образува короната, атакува рецептора АСЕ2, увреждайки митохондриите, които генерират енергията на клетките. По този начин вирусът уврежда ендотелата, които покриват кръвоносния съд. Това, което не беше известно е точният механизъм и ролята на S протеина, който се възпроизвежда от всички налични в момента ваксини.

Учените създадоха псевдовирус за изследването, който има само протеина S, но не и останалата част от вируса, за да покаже в лабораторията, че този протеин сам по себе си е достатъчен, за да причини болести. Ефектите върху дихателната система са следствие от възпалението на съдовата тъкан в белите дробове.

„Много хора мислят за това като респираторно заболяване, но всъщност това е сърдечно-съдово заболяване“, казва асистентът професор Ури Манор, който е съавтор на изследването.

„Това може да обясни защо някои хора получават инсулти и защо някои хора имат проблеми в други части на тялото. Общото между тях е, че всички те имат съдова основа.“

Кръвни съсиреци само при сериозните случаи?

Професор Рафаел Маниес Мендилюс, който от една година лекува пациенти с COVID-19, казва, че това не е изненада, като се имат предвид клиничните снимки, представени от тези, които идват в неговия отдел. Преди година той ни обясни, че най-големият риск от COVID-19 са възпалителните симптоми, представени от пациентите и напомни, че кръвните съсиреци са явления, които се срещат при други вируси.

Мендилюс също изказва предположения, че само при най-тежките случаи биха могли да се наблюдават сърдечно-съдови проблеми, след като инфекцията вече е "завладяла" дихателните пътища.

"Обикновено при леки пациенти инфекцията е ограничена само до горните дихателни пътища", казва той.

Професорът също така вярва, че сърдечно-съдовият проблем може да бъде свързан с възпалителния отговор на имунната система на пациента. Според Мендилюс това откритие не променя драстично възможностите за лечение на най-тежките случаи. Той припомня, че лечението с антитромботични лекарства не се е доказало като особено ефективно.

"Все още нямаме лечение за тромбоза, причинена от възпалителния отговор, генериран от инфекцията", обяснява той.

Според него това проучване не поставя под въпрос съществуващите ваксини, въпреки че трябва да се разбере по-добре защо ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson са причинили някои редки случаи на съсирване на кръвта. Възникнаха опасения, че ваксините инжектират точно реплики на S протеина , който изглежда може да причини болестта.

Професор Ури Манор заяви в профила си в Twitter, че противно на твърденията срещу ваксината, проучването показва само, че COVID-19 е много коварно заболяване. Той обясни, че количеството S протеин във ваксините е твърде малко, за да бъде проблематично, като допълни, че РНК ваксината е много по-безопасна от заболяването.

„Всеки трябва да я получи, аз го направих и всички в семейството ми! Нашият вестник просто показва, че тази болест наистина е гадна."

Сега изследователите от института Salk се надяват да разберат по-добре механизма, по който ACE2 рецепторите, увредени от протеина S, причиняват деформации и увреждания на митохондриите, които след това причиняват проблеми в съдовата тъкан.


32
Още по темата: заболяванеКоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
:):):) преди 1 месец
Те рашките почти веднага го обявиха - но нали вярваме само на "запада"...И кво - трябваше да мине почти година, та "Сан Диего" да го каже за може ние да повярваме!
27
0
 
1
 
! Отговори
А добро Утро! преди 1 месец
'Новината' е пресна - прсна почти на година!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава какви ваксини слагат на възрастните хора които така или иначе имат проблеми със сърдечно-съдовата система, ваксината ще ги умори.
25
4
 
18
 
! Отговори
co vid-19 преди 1 месец
Биологична разработка 98% съсдадена с човешка намеса и 2% от природата. Доказано от Станфордски университет!
24
6
 
15
 
! Отговори
ШЗО на Ношт преди 1 месец
Естествено, че Ковид е всичко, колко инсулта, инфаркта, пневмонии, карциноми, а и нещастни случаи ги минахме за Коронка, ех кеф!
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте сега, оказа се че "ваксините" удрят сърдечно-съдовата система, затова се налага да ре-класифицираме ковид. Вече няма нужда заразените да кашлят, да губят усещане за вкус и мирис, да вдигат температура.И без симптоми да сте, ще ви карантинираме след като ви тестваме.Няма не искам.
22
4
 
16
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Анонимен 12 "В Уикипедия подробно е описано какви усложнения може да се получат след грип!"Дори и картинката с грипния вирус е също като на ТОЗИ коронавирус! УЖАС! А коронарируси са документирани по хора за първи път през 1960г.! И да с ивермектин ветеринарите лекуват крави и телета и от коронавирусни инфекции - факт! Вероятно има и други по-евтини лекарства!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТвърдениеПросто отдели 4 секунди да напишеш ебола вирус в търсачката и цъкни изображения. Прилича на червей. Коронавирусът е кръстен така заради формата си.
20
1
 
2
 
! Отговори
Твърдение преди 1 месец
До Анонимен 17Подкрепи си тезата с аргументи.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЯворТе дращят платено просто. Иначе се вардят здраво и примират от страх да не ги докопа коронката.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въх не знаях. И що им е тоя кислород тогава ?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Какво не разбрахте?Ебола няма нищо общо с коронавирус.
16
5
 
10
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 1 месец
Това е поредната реклама на Пфайзер и Модерна! Така завършва статията! Всичко друго в това загубено в транслате-то творение е поредното изобретяване на топлата вода и колелото!
15
2
 
14
 
! Отговори
Какво не разбрахте? преди 1 месец
До Лекарите,Това е коронавирус - като еболавируса. В лаборатория замесен, в медицинска стъкленица втасал, от военна лаборатория изтърван. Или пуснат.Не съм, Кума Лисо, Кумчо Вълчо и Бабо Мецо птичи, свински или говежди респираторен. Най-съм лабораторен.
14
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкоз страшен грип, че всеки ден по пет пъти трябва да пишем, за да ви напомним. Толкоз смъртоносен, че всеки 80 годишен, умрял от инфаркт, трябва да го пишем ковид. Толкоз измислен, че година и половина по-късно още си дописваме измислиците.
13
7
 
10
 
! Отговори
Явор преди 1 месец
Виждам, че тук доста хора се напъват да пишат и се опитват да оборват мнения на специалисти. Засяга сърцето вирусът. Кардиолози го казаха. Престанете да подценявате вируса и да оборвате мнения на специалисти. Не сте учили медицина, нищо не знаете. Като важничите нищо няма да постигнете. Доказвате се пред себе си.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Уикипедия подробно е описано какви усложнения може да се получат след грип! Същите! След като аз го прочетох не разбирам защо и друг да не го направи!?
11
0
 
15
 
! Отговори
Лекарите, преди 1 месец
някои от тях, кадърните, Ви го обясняват от поне една година. Атакува първо малките кръвоносни съдове. После червата, ПОСЛЕ белите дробове.Ама не, респираторно е.
10
10
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Повече е психично заболяване на световните фашисти!Друго не е!
9
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. В началото тежко респираторно заболяване. Сега сърдечно-съдово. СЛед една година ще е онкологично, особено след ваксинацията.И така. Аман от учени, аман. Между другото, точно учените са виновни за състоянието на света. Вируса е създаден в лаборатория. И не е създаден в килера на Стефчо от петия етаж, ами от учени.