Защо мъжете посягат на жените, които обичат?

Истанбулската конвенция дава резултати
28 ное 2021 19:24, Нели Христова
338
Защо мъжете посягат на жените, които обичат?
Снимка: Pixabay

Насилие срещу човека до теб: на всеки два дни и половина в Германия умира по една жена от ръката на своя настоящ или бивш партньор. Този вид брутално насилие се разраства. Какви са причините?

“Бита и душена от партньора си”, “Насилвана от съпруга си”, “Лекарка е намушкана 18 пъти от бившия ѝ партньор” – това са само част от заглавията, свързани с насилието в Германия, което превръща живота на много жени в кошмар.

Жените са непропорционално засегнати от насилие от интимен партньор – в четири от пет случая жертвата е именно жена. Според последните данни на Федералната криминална служба, през миналата година в Германия са регистрирани такива посегателства срещу повече от 119 хиляди жени и близо 29 хиляди мъже. Това представлява 5 процента повече отколкото през 2019-а. Насилието от интимен партньор може да се изразява в сексуално посегателство, преследване, ограничаване на свободата и дори убийство.

139 жертви за една година

Статистиката сочи, че всеки ден има по един опит за убийство, а на всеки два дни и половина по една жена умира от ръката на бившия или настоящия си партньор. През 2020 година това се е случило цели 139 пъти. “Не можем да позволяваме това да продължава да се случва. Трябва да вземем твърди мерки,” казва германската министърка на семейството Кристине Ламбрехт. Според нея голям проблем е, че тези престъпления често се омаловажават.

“Като чуя някой да нарича “семейна трагедия” убийството на жена от нейния съпруг или бивш партньор, коситe ми се изправят,” казва още тя. “Това не е семейна трагедия. За мен семейна трагедия е, когато майка на три деца е покосена от рак. Когато настоящ или бивш партньор убива жената до себе си и децата си, или ги наранява по някакъв начин, това е насилие. И така трябва да се определя.”

Насилието - демонстрация на власт?

Колко са в действителност случаите на тези посегателства обаче не е ясно. Според някои оценки , над 90 на сто от тях не се регистрират, съобщи шефът на Криминалната служба Холгер Мюнх. И наистина: много жертви се страхуват да се обърнат към полицията, защото се опасяват, че никой няма да им повярва. По време на двата локдауна в Германия няма регистриран видим ръст на случаите на насилие. Но на горещата телефонна линия, открита за жертви на домашно насилие в Германия, е отчетено сериозно повишение на търсещите помощ от началото на пандемията.

“Ситуацията е сериозна,” споделя Лина Щоц от организацията за защита на правата на жените “Terre des Femmes Deutschland”. Според нея домашното насилие не се влияе от социалния статус, произхода или професията. Щоц твърди, че то най-често е демонстрация на власт. “Много от убийствата се случват непосредствено след раздяла или изразено от жената желание да се раздели с партньора си,” казва Щоц. “Мъжете се чувстват сякаш им е отнето нещо, което смятат, че им принадлежи".  

Истанбулската конвенция дава резултати

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е първата европейска конвенция, която се бори срещи насилието над жени и домашното насилие. В Германия тя влезе в сила през февруари 2018 година. Според Лина Щоц има прогрес оттогава. “След ратификацията правителството създаде национална телефонна линия за помощ на жертвите на домашно насилие, която е достъпна на няколко езика.”

“Някои аспекти от конвенцията обаче изобщо не се изпълняват на практика,” добавя Щоц. Сега надеждата ѝ е в бъдещото правителство, което ще включва представители на социалдемократите, Зелените и либералите.

“Поне 14 000 места трябва да се разкрият в убежища за жени”, казва представителката на “Terre des Femmes Deutschland”. Друга практика, заложена в Истанбулската конвенция, която според Щоц ще бъде полезно да се въведе, е специално обучение за органите на реда и съдебната система. “Това е от особена важност, за да могат жертвите да са спокойни, че отивайки в полицията, ще срещнат разбиране, а след това и честен процес,” коментира Щоц.

Неравенството се запазва  

Въпреки постигнатия през последните 20 години прогрес, насилието над жени не е ограничено достатъчно, твърди Моника Шрьотле от Института по емпирична социология в Нюрнберг. “Причината за това е, че няма особена промяна в междуполовите отношения. Въпреки че Германия се управляваше от жена толкова дълго време, равенството между мъжете и жените в обществото ни още не е факт,” казва тя.  

Шрьотле работи и с Европейската обсерватория по фемицид (убийства на жени на полова основа), където събира и анализира данни от различни държави. Според тях, единствената европейска държава, в която се отбелязва намаляване на случаите, е Испания. Шрьотле отдава това на промяна в съдебната система в страната, където насилието над жени вече е обособено в отделна категория престъпление.

Надежда за следващите поколения

Щом политически и съдебни реформи могат да променят общественото възприятие за домашното насилие, възможно ли е идващите поколения да скъсат изцяло с остарелите патриархални структури? “Има надежда за младите мъже и жени, които растат в алтернативна среда. А също и потенциал за промяна", казва Шрьотле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
5
 
5
 
! Отговори
я пак преди 2 години
Ами като не спира да дудня какъв друг избор имаш?
210
3
 
3
 
! Отговори
истината преди 2 години
Като с кучето, бият ги защото ги обичат.
209
3
 
3
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Причината за домашното насилие изобщо не е в патриархални традиции, когато е имало много по-малко насилие и други престъпления, защото с се спазвали някакви общочовешки морални норми, основани на Божия морален закон,които сега са отхвърлени от корумпираните безбожни хора.А причината е именно в нечестието на насилниците-липсата на морал и страх от Бога, А Инстанбулската конвенция само цели да узакони още по-дяволски нечестиви дела разрущителни за семействата чрез измамна хомосексуална идеология
208
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Насилието над жени е демонстрация на власт само от нечестивите-безбожни, неморални измамни мъже,които нямат достатъчно съвест, интелект и човечност за да се отнасят праведно(с истина,милост и правда)с другите хора,както заповядва Господ.Обикновено насилниците са горделиви,ниско-интелигентни,с мания за величие,които от завист се опитват да смачкат не само превъзходството на жените им,но да затворят с насилие устата на разумните аргументи,т.к те нямат аргументи срещу истината че не обичат истински
207
0
 
0
 
! Отговори
мъж преди 2 години
До Я, па Я100% си прав, 100%!
206
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 2 години
КОНСТАНТИН КУРВАРИНА ГОЛЯМ БОЙ ЯДЕ, НО НЕ ОТ ЛЮБОВ
205
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боят изгражда!
204
2
 
3
 
! Отговори
така е в България преди 2 години
а защо стоят при тях..след като ги млатят през ден ?
203
1
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До MEНТЕИма такива жени, вярно е. Обаче такава, просто е попаднала на мъж ***. За какво ще я биеш, какво ще промениш. Просто и "биеш шута" и я оставяш сама и нещастна. Светът е пълен с добри жени за семейство, обаче не са моделки. Обикновено красивите жени, осъзнали красотата и влиянието си върху мъжете и стават арогантни, цинични и брутални. Очакват да и се изпълняват всички желания и започват тормоз върху човека до себе си. Усетите ли това бийте си камшика. Идва следващата ...
202
0
 
10
 
! Отговори
Vs преди 2 години
Правят се на майстори някои хора! Лесно е да посегнеш на жена си! Тя, обикновено, не е способна и достатъчно силна, за да отвърне! Нека да ми посегне на мене, за да му навра главата в ***, да види хубаво ли е!!! Нещастници и комплексари, които не са способни да заинтригуват друга жена, или да се докажат в живота, това са тези "побойници"! Трябва съд и затвор за такива!
201
0
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Искам да осмисля живота си и да преценя дали един човек заслужава да подредя остатъка с него... Тази статия нищо не казва.
200
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ако повечето мъже мислят ,че жената е негова собственност ,може да посегнат фатално,но ако не мислят за това и че има още много самотни жени ,ще си живеят рахат а жената ще остарее и никой няма да и обърне внимание.
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията за биологичните боксови чували е отвратителна, цинична и просташка. позор и срам за вас, авторите. Никъде не казвате за 7 те секунди и 9-те месеца.
198
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро от първи вход и Пешо от деветия редовно си бият жените ама те изобщо не приличат на тая ревла от сминката. Нашите и те налита да ударят, но по им се отдават псувните. съпругите на Киро и Пешо въртят обратенцигански шамар и да ти се изголямонуждя в устата. Е те тогава боят настава. но нашите деянът и изобщо не мязат на тва орево и дразнещо лице което закачливо подканя с тия спуснати коси за лево круше. тре да каеме на Киро и Пешо да фнимаат
197
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мъжете" посягат на жените, които НЕ ОБИЧАТ, не ценят, не уважават, независимо от това какво тя дава, прави, страхливеца ще я мачка, унижава и бие, защото тя е по-умна, добра, комуникативна, оправна просто е по- висока класа от него. Виж майка си ще слуша, уважава и почита. Мъжете в " са специална група не човеци
196
0
 
4
 
! Отговори
223 преди 2 години
Съгласен! Точното обяснение, най-накрая.
195
1
 
20
 
! Отговори
Защо ли ? преди 2 години
Ами нека погледнем истината в очите . Интелигентните жени , не ги бият. Те по никакъв повод не биха тръгнали с насилник или комплексарр дето обича да раздава шамари . Интелигентните мъже не бият жените си . Те разполагат с достатъчно думи и начини да накарат жената до себе си да се чувства обичана и доволна . А доволната жена не вдига скандали и не си проси боя . НАКРАЯ ОСТАВАТ групичките на тъпичките мъже и просстите киффли. Насилници и жертви. Едните бият другите си падат по "лоши момчета".
194
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото им трябват боксови круши, ама не смеят с мъже.
193
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
e*ати *** заглавие...защото не ги обичат и не са в час ама не търсят помощ
192
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наполеон Бонапарт го и казал и е много прав.Нека жените да си направят добре извода.