Руските банки поемат към борба за оцеляване

Московските банкери били неподготвени за скоростта на удара от западните санкции
13 мар 2022 22:10, Красимир Ангелов
92
Руските банки поемат към борба за оцеляване
Снимка: БГНЕС

В навечерието на руската инвазия в Крим през 2014 г., ВТБ (VTB Bank), вторият по големина кредитор в страната, посвети цял етаж в централата си в Imperia Tower в центъра на Москва за финансиране на военната машина на страната.

Предвид чувствителния характер на операцията, на чужденци е бил забранен достъпът до етажа, според бивши служители на банката. Забраната се разпростира дори и до чуждестранния изпълнителен директор, за който се предполага, че контролира бизнес звеното, разказва Financial Times.

"Винаги е имало голяма мистерия за това, което се случва в този отдел, но всички знаеха, че това финансира руския военно-промишлен комплекс", каза бивш висш изпълнителен директор на ВТБ, чиято карта за лифт не му е давала достъп до етажа.

През 2018 г. Кремъл прехвърли заемите за отбрана на по-малка банка в опит да защити ВТБ — както и най-големия кредитор в страната "Сбербанк", който също финансира военните — от санкции.

Но пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна означава, че и ВТБ, и "Сбербанк" вече са мишени на западната кампания, насочена към задушаване на финансовата система на страната.

Санкциите, които замразиха активите на ВТБ и ще изхвърлят групата от глобалната система за плащания Swift, докато "Сбербанк" е блокирана да използва долара, вече започнаха да хапят. "Сбербанк" беше принудена да се оттегли от Централна и Източна Европа, а ВТБ крои планове да прекрати своите европейски операции.

Германските власти следят отблизо операциите на ВТБ във Франкфурт, според хора, запознати с въпроса, наясно, че едно неправилно напускане може да струва милиарди евро на схемата за гарантиране на депозитите на страната.

Двата подкрепяни от държавата кредитора имаха близо 1 милион клиенти на дребно в цяла Европа, като същевременно управляваха сметки за местните власти и стотици фирми. Отдръпването им от Европа, което вече е в ход преди тазгодишните санкции, бележи края на двудесетилетната стратегия на руските банки за международно разширяване.

Но именно у дома, където двата кредитора представляват почти половината от банковия пазар, санкциите ще засегнат по-силно. Ръководителите на двете банки се опасяват, че уплашените клиенти ще се втурнат да изтеглят спестявания си и се притесняват, че ограниченията върху финансирането в долари ще означават, че хиляди корпоративни клиенти могат да бъдат лишени от твърда валута.

Само преди два месеца "Сбербанк" беше втората най-ценна банка в Европа по пазарна капитализация след HSBC, докато остава втората по брой клиенти на континента със 102 милиона в сравнение със 148 милиона в Santander. Миналата година тя направи рекордните 16,6 милиарда долара нетна печалба въз основа на обменните курсове в края на годината.

"В Русия няма банкова система без "Сбербанк", каза Илан Стърмер, директор на банковите изследвания в Renaissance Capital.

"Сбербанк", чийто корени водят до указ от 1841 г. на император Николай I, беше реорганизирана като акционерно дружество през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз. Банката запази тесни връзки с Кремъл и през 90-те години беше единствената руска банка, която се възползва от държавна гаранция за депозити.

Нейната мрежа от 17 000 клона със зелени ливреи означаваше, че често е единственият кредитор, достъпен за селските общности в огромната вътрешност на Русия.

Националното присъствие и сигурността на "Сбербанк" насърчиха руснаците да се тълпят, за да откриват сметки през 90-те години, въпреки че предлаганите от нея лихвени проценти понякога се бореха да догонват буйната инфлация в страната. Тя също така се превърна в основната банка за руснаците за техните пенсионни спестявания.

"Това е важно не само защото запазва по-голямата част от спестяванията на домакинствата, но "Сбербанк" много често е единствената банка, която може да предостави големи кредитни линии на големите корпорации поради своя размер и капитал – никоя друга банка не може да поеме същия риск“, казаха Сергей Алексашенко, бивш заместник-управител на руската централна банка. „Санкциите на "Сбербанк" създават големи проблеми за руските корпорации да получат кредит.

През 2020 г. руската централна банка продаде своите 50% плюс една акция в "Сбербанк" на министерството на финансите на страната като част от широк план за набиране на държавни приходи, за да плати обещанието на Путин да повиши жизнения стандарт.

Този ход също така засили надзора на финансовото министерство над "Сбербанк" и нейния влиятелен главен изпълнителен директор Херман Греф, който познава Путин от 90-те години на миналия век.

Греф беше широко похвален за внедряването на управление в западен стил и технологичните промени в "Сбербанк", която беше разглеждана като корумпиран динозавър, когато той напусна поста на икономически министър на Русия, за да я поеме през 2007 г.

Съвсем наскоро Греф проведе дигиталната трансформация, целяща да превърне кредитора в „руския Amazon“. От 102 милиона клиенти на банката 27 милиона използват нейното банково приложение ежедневно.

Но технологичните амбиции на Греф го насочиха към сблъсък с държавни служители, които искаха банката да се съсредоточи върху изплащането на дивиденти, за да финансира обещанията за разходи на Путин.

"За него [санкциите] са лична трагедия", каза бивш директор на "Сбербанк". "Той управлява банката от 15 години и постигна много, превръщайки я в технологичен лидер и подобрявайки нейната рентабилност. Сега това, което е построил, ще бъде почти разрушено".

"Сбербанк" има голям проблем, но няма да умре“, каза Алексашенко, бившият централен банкер.

Докато "Сбербанк" традиционно е руската банка на дребно, ВТБ, която е 92% собственост на правителството, действа като инструмента за държавно инвестиционно банкиране. Стартирана в Санкт Петербург през 1990 г., първоначалната роля на ВТБ беше да финансира постсъветската вътрешна икономика на Русия и да я свързва с международните пазари.

Целият анализ прочетете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 2 години
И това успях да видя - един човек да успее да тласне цяла държава да скочи в пропастта. Колко да е велика Русия като една "военна операция" не успя да организира? Запада успя да я унищожи без един западен войник. 100% инфлация в момента докато пазара е затворен. Отворят ли го ще има абсолютен крах. Средата на април се очаква държавата да фалира. Великата россия чака в момента Китай да я спаси. Не знам дали Китайците са достатъчно глупави да го направят...
62
0
 
5
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Китайците ги купуват. Китайско рабство за Раша.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от банки нямат нужда :) Важното е да има нуж-ник (външен), и брези, че да ги гризат както преди 100-200 години.
60
0
 
9
 
! Отговори
Кики преди 2 години
РуШофилията погледнете фактите , стига демагогия , матушка е пред фалит и скоро на китайско финландската граница всичко ще е спокойно.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак ще гризат брезова ***, приклади и ще пият нефт :)
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Русия слага край на 8-годишната гражданска война на територията на Украйна.".... и дава начало на следващата поне 10-годишна такава.
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализация на всички пиндостански банки!
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кики Понамали малко веществата и по-спокойно. Информираме се, не си само ти най-акълията..
55
2
 
12
 
! Отговори
РУСКИТЕ СТОКИ преди 2 години
ИЗХВЪРЛЕНИ И БЕЗ ДОСТЪП ДО ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ В БЪЛГАРИЯ! - - ВНОСА ИМ Е ИЗЦЯЛО ЗАБРАНЕН!
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само бой по руската ко/ччина *** от друго не разбират.
53
2
 
24
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Московската борса не работи вече три седмици.Цената на нефта е по малко надолу всеки ден.Идва лято газта също на долу.Главозамайващи военни разходи всеки ден.На това икономистите казват , катастрофа.Другари *** и вие обикновенни руснаци добре дошли в каменната ера.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички украйци иска да бъдат бежанци по морето ,при руснаците на моренцето ,ни иначе няма говорят на руски
51
5
 
16
 
! Отговори
НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ преди 2 години
ВСИЧКИ РУСКИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ В ПОЛЗА НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ ОТ ВОЙНАТА!!!!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублата ще стане нумизматична рядкост...
49
2
 
16
 
! Отговори
За сведение преди 2 години
РУSSИЯ ФАЛИРА! Московската БИРЖА нема да работи цяла седмица...
48
1
 
2
 
! Отговори
Натовец преди 2 години
Най -добрия пронцип за да имаш високи постижения е да има някой по-добър от теб за да те издърпва. Гатлин успя да вземе спринт на Болт. Аз не вярвах обаче стана. Но за мен специално е важен феър плея.
47
5
 
17
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Украинците си имат " Ghost of Kiev", *** си имат "Ghost of Moscow"- Путин! Само за две седмици успя да унищожи икономиката на Русия ,градена 30 години! No more comments.
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ще воюва с Украйна след като западът е далеч по-сериозен противник, способен да унищожи Русия без един истрел?
45
2
 
13
 
! Отговори
Афиш преди 2 години
Това е филм на ужасите. Само че не е филм. Но пък путин си го е пуснал.
44
0
 
5
 
! Отговори
boza преди 2 години
Товорищ Велчев кво ше прави сега?