Сривът на криптото и тежките уроци за младите инвеститори

Те трябва да са наясно с големите рискове
28 май 2022 14:05, Александър Попов
54
Сривът на криптото и тежките уроци за младите инвеститори
Снимка: Pixabay/RoyBuri

Голяма част от младите трейдъри регистрираха големи загуби след срива на криптовалутата luna за 40 милиарда долара, пише Financial Times, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

29-годишният Субая навлиза в криптосвета миналата година, след като вижда как приятелите му правят пари от него. ИТ служителят от Бенгалор гледа онлайн уроци на влиятелни личности, започва да търгува с различни токени и печели достатъчно, за да мечтае да напусне работата си и да се занимава с трейдърство на пълен работен ден.

Неговият ранен успех му дава увереност да заеме средства чрез кредитни карти, за да увеличи залозите си. Насърчен от перспективата за доходност от 20%, той премества цялото си портфолио за седем хиляди долара към luna – което води до понижението му до 150 долара, след като цената на токена се срина този месец.

„Смятах, че мога лесно да направя пари“, коментира Субая. „Никога не съм си мислел за понижения, че всичко може да се изпари до нула“, добавя той.

ИТ експертът губи не само своите пари – дългът по кредитната карта продължава да му напомня за риска, който не е могъл да си позволи да поеме.

„Бъдете подготвени да загубите всичките си пари“, предупреждават постоянно регулаторите във Великобритания. Защо тогава подобни случаи са изненада?

Финансовите регулатори все още търсят начин как да отговорят на нарастващите предизвикателства, но има сериозни въпроси и пред платформите, които позволяват търговия с криптовалути и са форум за общуване между трейдърите. Реално те са печеливши от настоящата мания и трябва да намерят по-добър начин да я контролират.

Чарлз Рандъл, председател на Органа за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA), призна миналата седмица, че дори суровите предупреждения не отблъскват младите хора. Наскоро той посети училище в източната част на Лондон, за да разговаря с група от 13-14-годишни ученици относно рисковете на криптосвета.

Те го приемат „като хазарт“, но въпреки това вярват, че могат да правят пари от него. „Учениците бяха много способни, но надеждата да забогатеят беше по-силна от всички рационални аргументи, които можех да им изложа“, коментира Рандъл.

Целият материал четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: крипто валути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крипто е бъдещето.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича ми на пирамидите, първите и не толкова алчни, спечелиха, всичко друго на загуба.
45
0
 
15
 
! Отговори
IT експертът преди 1 година
И как разбраха, че индиецът е експерт? Всички индийци се пишат експерти по всичко, 99.5% лъжат като за световно. Един на 25 години беше изредил 40 програмни езика на CV-то, оказа се че не знае бъкел. Лъжат не само да се докопат до работа, ами и след като ги наемат. Въобще не им пука, че осират всичко, защото западните им шефове са абсолютно боси
44
1
 
11
 
! Отговори
Hold my beer преди 1 година
Най интересния момент ще дойде като криптото хлопне кепенците. Тогава ще са най големите драми. Много хора наистина направиха пари но уцелиха правилните моменти. За мен криптото вече е форма за изтегляне на парите от физ лица. Пандемията и другите гадории взеха парите на бизнеса и държавите а криптото е насочени основно към фл. Може да нв съм прав но за мен има някаква вероятност да е така
43
1
 
9
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Докато не се опариш - не вярваш. Освен това медиите говорят само за печелившите, а не за тубещите
42
0
 
1
 
! Отговори
Бангалор преди 1 година
или Бенгалуру по канадски.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Инвеститори"- никаква инвеститори не са това, а чисти комарджии
40
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
"ИТ служителят от Бенгалор", разбирайте сенчест индийски индивид :)
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биткойна беше използван предимно за спекулативна печалба, без никакво обезпечение. Огромна печалба - стотици проценти - няма реален инструмент или ресурс, който да носи подобна печалба. Дори златото не е толкова доходоносно. Таръкатите, а не "бачкаторите" излязоха балъци.
38
2
 
2
 
! Отговори
12345 преди 1 година
пробутват им идеята, че е възможно да ядат бе да работят, т..е да създават реална храна най-примитивно казано, след като разработят нужната технология за контрол ще бъдат придобити от пентагона и ще се появи нов модел елон мъск, който ще прокара иновациите за пред новата модерна партида офце
37
1
 
20
 
! Отговори
Вижте сега преди 1 година
Няма значение дали е пирамида или не. На всички пазари пари се правят по един и същ начин - купуваш евтино и продаваш скъпо. Тези дето са си купи на 100 долара и 1000 долара и после са продавали по нагорнището към 20 000 и 60 000 те наистина са спечелили. Другите....за тях остава да вярват във светлото бъдеще на крипто валутите. Професионалистите са реалисти и ПРОДАВАТ в точния момент за да вкарат печалбите в нови схеми. Професионалистите не с привързват емоционално към сделките си.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирачите, черпят опит от грешките си - по време на Прехода имаше не малко пирамиди, а вие щом мислите, че загубата на хиляди долари е "черпане на опит" си е ваш проблем. Има ли сте къщи, имоти дали сте, ще ви остане опита и това, че сте "живели". Само след като сте "живели" да не си сложите въжето.
35
1
 
7
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Бит кон ке струва цело имане !
34
0
 
12
 
! Отговори
Прост бачкатор преди 1 година
Мдам. Май някои хора тук са се налапали със скъпи биткоини навремето и ми се струват леко озлобени?! Нека съмстаромоден, а те иновативни. Нямам против. Но предпочитам да не губя пари. Старомоден е и Бъфет, който не инвестира в крипто, а и много други сериозни инвеститори с една идея повече пари от форумните разбирачи на крипто.
33
15
 
4
 
! Отговори
козел преди 1 година
Както винаги бачкаторите са тръгнали да обясняват кой къде и как се е набутал и кой балък, а те са най-най хитрите бачкатори на света. Хе хе хе. Отивай на работа и не се занимавай с хлупости, диабетен панелен цървулане. Нека другите губят пари, докато ти в цеха си губиш здравето и живота.
32
3
 
8
 
! Отговори
Dollar rules преди 1 година
Всичко се обръща в долари. Петрола, оръжията, дори .. биткойна. Досега никой не е обявявал цена на суровина в биткойн. Докато САЩ са най-силната инономика и армия, доларът ще е цар. Историята го е показала. Паунда в загубил световната си сила когато е залязла британската империя, а не когато на шепа мунчовци им скимнало да го детронират.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук гледам хора пишат за руската икономика и колко зле е тя.>>>за силата на една икономика не се съди само от това какви ресурси има. Има много други параметри които определят силата на една икономика.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям номер 30 и номер 28. Скоро 50 буркана лютеница ще са много по ценни от всички криптовалути на света. И понеже съм живял наистина в такава среда, вярвайте ми не е приятна гледка.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато биткойна беше 8000 долара, реших да си отворя сметка. В момента който заредих страницата на финансовата къща, получих тремор на ръцете и краката, който никога през живота си не бях получавал. Е до там.
28
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
IN GOD WE THRUST! Oт около 250 години това е ИСТИНАТА!