Нужен ли е данъкът за свръхбогатите и защо се говори за него?

130 евродепутати поискаха такъв да бъде наложен
45
Нужен ли е данъкът за свръхбогатите и защо се говори за него?
Снимка: Pixabay

"С голямата власт идват големите отговорности", твърди чичо Бен от култовата поредица "Спайдърмен". В този дух 130 евродепутати поискаха миналата седмица свръхбогатите да бъдат обложени с данък. Защо се повдига тази тема?

Авторите на предложението искат въвеждането на прогресивен международен данък върху прекомерно голямото богатство. След въвеждането на минимален данък за мултинационалните компании, идва и петицията от 130 евродепутати, сред които и българинът Петър Витанов от групата "Социалисти и демократи", за данък за свръхбогатите.

Петицията повдига теми като данъчните, икономическите и екологични несправедливости и как те могат да бъдат преодолени посредством по-високи налози за най-богатите хора.  Според европейските законодатели след постигането на споразумение за минималния данък за мултинационалните компании, сега е време фокусът да се насочи към супербогатите граждани.

Предложението предвижда въвеждане на прогресивен данък върху богатството, за да се намалят неравенствата и да се подпомогне финансирането на инвестициите, които са необходими за екологичния и социален преход. Става дума за данък от 1,5 на сто, въпреки че стойността му тепърва ще се обсъжда, върху активи от поне 50 милиона евро.

Време ли е да говорим за облагане с данък на най-богатите, за да се намалят неравенствата и да се потърси начин за намиране на решение на кризите, произтичащи от климатичните промени, от които често се възползват именно те?, пита италианското издание "Мъни".

Данък за свръх богатите: какво представлява и в какъв размер би бил?

"Климатичната криза започна да разтърсва човешките общества, засягайки сериозно самите основи на човешкия поминък и на социалната организация". Това е заключението на доклада "Климатично неравенство" от 2023 година. Описаната в него нестабилност не засяга само страните, които са подхранили кризата, тъй като въздействието върху климата не е разпределено равномерно по целия свят. Средноизчислено, страните с ниски и средни доходи на населението са по-засегнати от климатичните изменения от по-богатите страни.

В същото време климатичната криза е белязана и от значителни неравенства вътре в самите страни - до такава степен, че уязвимостта към многобройните климатични промени е силно обвързана с доходите и богатството не само на отделните страни, но и на гражданите на всяка от тях. Все повече хора гледат с нарастващо безпокойство към глобалните климатични явления - от климатичните бежанци до сушата, която унищожава реколтата.

Предложението, което предвижда данък от 1,5 на сто върху доходи от поне 50 милиона евро, ще бъде обаче предмет на колективно обсъждане и вносителите му приканват Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ООН да започнат дебата по темата. Евродепутатите искат Европа да се превърне в "говорител" по конкретния проблем и да поеме отговорността да действа в този исторически момент.

Необходим ли е наистина данъкът за супербогатите?

Тази тема не се повдига за първи път. Дори президентът на САЩ Джо Байдън предложи в проектобюджета си облагане с данъци на най-високите доходи – за хората, които печелят над 400 000 долара годишно и за милиардерите. Според него така богатството ще се преразпредели и здравната система ще стане по-достъпна. Сенаторът Бърни Сандърс не остава по-назад, като призова за облагане с данък на свръхбогатите, но и заяви категорично, че светът няма нужда от милиардери.

През 2020 година най-богатият 1 процент от хората в света са притежавали почти две трети от произведеното богатство и макар същевременно крайната бедност да нараства, а заплатите да страдат от икономическите и екологични кризи, никой от супербогатите изглежда не предлага решения, пише италианското издание.

Най-богатите могат да използват сложни данъчни споразумения, за да сведат данъците си до минимум - нещо което обикновените домакинства или малките и средни компании не могат да направят.

Кой трябва да плати за екологичния преход и съкращаване на неравенството? Според над 130-те депутати от Европейския парламент и различни други групи, които през годините са се обединили под надслова "облагайте богатите", именно супербогатите са тези, които трябва да платят. /БТА, Галя Горнишка/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: данък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се търкалят пак комунистически глави, май ...
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорят, говорят и накрая нищо. Тези дето трябва да го решат също получават големи пари и хич не искат да си ги дават.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махат плоския и за най-високи заплати 80-90 % данък.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма богатство без престъпление!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е НЕ защо се говори за него, а Защо Само се говори???
34
1
 
6
 
! Отговори
Свръхбеден преди 1 година
Свръх богатите всичките крадът ДДС. И не плащат данъци , за разлика от бедните работници. На богатите фирмите са под чуждо име в офшорни зони. Повечето свръхбогати живеят под наем за да не ги търсят за измами. Четвърто когато изтекоха панама документите с явните кражби на свръхбогатите, единственият който осъдиха е този който ги разпространи. Гарван на гарван око не вади. От 20 000+ фирми на Фонсека. Гонеха го всички свръхбогати за назидание да видят другите какво ще им се случи ако се повтори.
33
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
Този данък ще е единствено за честните богати, които нямат общо със задкулисието. Нали не вярвате че ако Боко или хората около него се върнат на власт, ще вземат изведнъж да плащат тия 1-2 милиарда ДДС на година, които казаха преди няколко години, че липсват.
32
1
 
4
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
ПЕЧАЛБИТЕ на фирмите днес се формират НЕ от труд и съответна принадена стойност, а от ВРЪЗКИ и достъп до Обществени поръчки - тоест от връзки с Властта. Не съществува честна конкуренция почти в никоя област на производство , здравеопазване, търговия или услуги. Така че ще продължат да Ни Оправят Яко! Без значение Точно Кой е на власт!!
31
1
 
3
 
! Отговори
999 преди 1 година
СПРАВЕДЛИВА ЛИ Е ЕНЕРГИЙНАТА ПОМОЩ ЗА ЛУКОЙЛ???
30
4
 
1
 
! Отговори
мак преди 1 година
Държавата да вземе от богатите всичките им пари, за да се оправи, а спестеното да даде за заплати и бонуси на армия чиновници и правителства. И за зеления.
29
4
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
НУЖЕН Е СПРАВЕДЛИВ ПОДОХОДЕН ДАНЪК, А НЕ 10% УРАВНИВИЛОВКА !!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В много държави имат такъв данък,но тук,е обратното политиците дават милиони под помощи милиони ,и те стават още по богати заедно с политици от тях много също са милионери
27
1
 
1
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
С повишаване градусите на планета Земя,нивото на океаните,отново се сещаме за една единствена алтернатива наречена Комунизъм.Тези промени,които природата ни поднася ще отрезвят алчните и безхаберни хора към друг начин на живот.Всеки иска да е богат ,но няма място на земята за толкова много богаташи.Тогава по добре равни и бедни отколкото ликвидирани от природата.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за ГЕРБ, за да откраднат още стотици милиарди, че досегашните стотици милиарди са им малко.
25
0
 
1
 
! Отговори
До ВИЖТЕ преди 1 година
Във вестника Пик на Пеевски, дали го има и него, а?
24
0
 
2
 
! Отговори
Гласувайте преди 1 година
...за Гроздан Караджов, че Не може да си позволи Втори апартамент в Рим!!! Ха ха ха!!
23
1
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Когато БГ Съд отнеме имотите на тези, на които Декларираните приходи и платени данъци НЕ съответстват на тези покупки, тогава ще дойде демокрацията в БГ. Тоест ТОЧНО НИКОГА!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
ВИЖТЕ преди 1 година
ВИЖТЕ КОИ СЕГАШНИ ПАРТИЙЦИ СА СОБСТВЕНИЦИ НА НАЙ- СКЪПИТЕ ИМОТИ В ЧУЖБИНА - ИМА ГИ В ПИК.
21
4
 
0
 
! Отговори
Срал преди 1 година
До23.Да затова сме най бедната държава, защото всички са некадърници и много искат .90% некадъри и 10% умни и начетени от към алчност абсолютни *** с повече хартийки .Като ви знам състоянието и минимума интелект ,дали ще оцелеете въобще ако ония прости 90% спрат да работят.Започнах да се чудя дали не е по добре руския мир
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко учени са бедни!!!Богатите не са учени на науки!! Те от родителите си са учени на издевателство над другите и така са богати!!!