Талибаните затварят всички фризьорски салони за жени в Афганистан

Спазвали правата на жените в съответствие с ислямските закони
4 юли 2023 12:55, Елка Василева
37
Талибаните затварят всички фризьорски салони за жени в Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Администрацията на талибаните в Афганистан разпореди до месец всички фризьорски салони за жени в Афганистан да затворят врати, предаде Ройтерс, като цитира заповед на министерството на морала.

"Крайният срок за затварянето на всички фризьорски салони за жени е един месец", обяви Мохамад Садик Акиф, говорител на Министерството на предотвратяване на греха и пропаганда на добродетелите, като се позова на министерско решение.

Чуждестранни правителства и представители на ООН осъждат нарастващите ограничения за жените в Афганистан, след като талибаните отново взеха властта в средата на 2021 г. след изтеглянето на чуждите военни части и падането на подкрепяното от тях местно правителство.

Миналата година талибаните затвориха женските средни училища, спряха достъпа на жени до университетите и спряха от работа много афганистански хуманитарни служителки. Много обществени места като бани, фитнес салони и паркове са затворени за жените.

Фризьорските салони се нароиха в Кабул и други афганистански градове, след като талибаните бяха свалени от власт през 2001 г. Много от тях продължиха да работят и след връщането на талибаните на власт, но табелите им бяха свалени, а прозорците - покрити.

Западните правителства предупреждават, че растящите ограничения, налагани на жените, пречат на международното признаване на талибанската администрация. Талибаните твърдят, че те спазват правата на жените в съответствие с ислямските закони и афганистанските обичаи.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на талибаните. Това са истински мъже в истинска мъжка държава, където жените вече не смеят да гъкнат за равенство с мъжете. Ако им е мил животът нека пак да лаят за равноправие, веднага ще ги направят направо водоравни. Край с феминизма там и дано и при нас нещата тръгнат в тази посока, за да не минава животът на мъжете по съдилищата, а да го изживеят щастливо и безгрижно. Жените нямат място в политиката и в мъжките професии. Природата е отредила върховенството само за мъжете.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой чувал ли е за обичая бачи -бази в авганистан.ако не да потърсимв ютуб;)
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да живее вълната,брадите и окосмяването навсякъде, където може!
29
2
 
11
 
! Отговори
Правда преди 9 месеца
Талибаните са престъпна ислямска терористична организация, погазваща международни закони е престъпните си дяволски дела срещу Бог и срещу Божиите живи творения, погазват човешки права и свободи дадени от Бога на всеки човек и нарушават основни морални закони на истинския Бог на Библията като Да нямат други богове освен истинския Бог, да не лъжат, да не крадат, да не убиват , да не се кланят на идоли да не пожелават нищо на ближния си, защото тези грехове ги водяткъм ада за всеки грях и жертва
28
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Учудвам се, че до сега не са ги затворили.
27
1
 
2
 
! Отговори
Ловният преди 9 месеца
До АнонимеН Има хапчета за такива неща, колкото по навреме се пият, толкова по-добре служи главата за закачалка.***!
26
3
 
5
 
! Отговори
въх преди 9 месеца
Ми ся. как ще се маха вуната от онуй място? Не е по канона на исляма.
25
5
 
29
 
! Отговори
грях преди 9 месеца
Да се разбира така, за да не се изкушават мъжете, защото им са слаби ангелите дай да накажем жените и буквално да ги затворим вкъщи. След като толкова много ги е страх от греха, що не си режнат някои части , за да нямат влечение, а търсят вината за своята слабост в другия пол.
24
1
 
29
 
! Отговори
бай Тодор преди 9 месеца
А Мохамед знаел ли е какво е фризьорски салон , че да го забрани в корана.
23
8
 
6
 
! Отговори
Бойко съм преди 9 месеца
И правилно! Тука нашите само се кипрят, инфлуенсърки се водят, нищо не става от тях ...
22
2
 
30
 
! Отговори
Европа преди 9 месеца
С толкова новодошли в Европа скоро и тук ще стане същото. Хората са дошли тук да преправят нещата по свой вкус, а нв да се съобразяват с местните порядки. Ама толерастите ги приветстват и ги гледат като писани яйца с един куп помощи без дори да е нужно да работят. Никой не се пита от къде тези бедни хора се снабдяват с хиляди вяра и долари,за да стигнат до Европа. Интересен въпрос с интересен отговор
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че за какво им са прически с тези чаршафи на главата? Забелязали ли сте, че когато има по-малко жени в политиката проблемите също са по-малко. Не съм сексист, но фактите говорят...
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ИСТАНБУЛСКА КОНВЕЦИЯ-ЯВНО ОТ ОПИТ ГОВОРИШ...
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демократични ценности - краварски
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искат жените им да брадясат като тях самите. Или поне като кончита.
17
1
 
1
 
! Отговори
Жените в къщи преди 9 месеца
Голи и готови.От фризьорските салони се прибирали заредени.Как няма да има забрана.
16
3
 
16
 
! Отговори
След като има преди 9 месеца
чердже на главата,кой и къде ще види какво има под черджето?В къщи,тесният семеен кръг, на когото общо взето не му пука каква е фризурата на жената,майката, бабата или каквато там е.Давайте,НПО-та натискайте талибаните,вкарайте ги в Истанбулската конвенция! Не става,вие работите само в страни в които имате много храненици на каишка,като у нас.А как ще се казва Истанбулската конвенция, след като Турция излезна от нея?Нещо като БХК-част от закритата за злоупотреби Хелзинкска комисия.
15
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
До до 7/ СРЕЩУ КОГО СА ВОДИЛИ ВОЙНА ТАМ БЕ ИЗ РО Д ПУТИНСКИ! В АФГАНИСТАН ОТ КРАЙ ВРЕМЕ ВОЮВАТ ФАЩ И СССР А ТАЛИБАНИТЕ ГИ ПОЛЗВАТ ДА СЕ БИЯТ ВМЕСТО ТЯХ! И ДВЕТЕ СТРАНИ ВЪОРЪЖАВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ТАЛИБАНИ ЕДНИТЕ СИГУРНО СА ШИИТИ ДРУГИТЕ СУНИТИ
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да има фризьорски салони в Афганистан е същото като да има магазин за бански костюми при ескимосите. И двете са излишни.
13
4
 
17
 
! Отговори
Талибан преди 9 месеца
С тоя задължителен чувал на главата си е чисто прахосничество на пари жена да ходи на фризьор. То и ние талибаните си ходим рошави и небръснати.... така че фризьорски салон в Афганистан е толкова ненужно, като магазин за хладилници в Гренландия .