Яман и Ямама – сирийчетата, които чуха училищния звънец

"Искам да остана в България, защото вече няма Сирия", казват те
Обновена: 16 сеп 2015 13:40 | 16 сеп 2015 12:33,
100
Яман и Ямама – сирийчетата, които чуха училищния звънец
Снимка: bgonair.bg

Яман и Ямама - две сирийски деца, които прекрачват училищния праг за първи път в България. Децата не са се обучавали в Сирия и много искат да се научат да четат и пишат, разказва историята йм Bulgaria On AIR.

Ямама е на 9 години. Пътят й до България е бил тежък. Баща й Ахмед оставя семейството си в Сирия преди 2 години, за да търси безопасно място за живеене. По-късно Ямама, брат й Яман и майка им тръгват към България, за да търсят спасение заедно с Ахмед. Ямама казва, че се е страхувала много, но тук се чувства спокойно и в безопасност.

"Искам да остана тук, защото за мен вече няма Сирия. Българите се държат добре с нас, но в погледите им виждам по-различно отношение. Досега никой не ме е обиждал или наскърбявал", разказва 9-годишното дете.

Ямама не познава българчета, но иска да се запознае и да си намери приятели. Споделя, че най-много й липсват приятелите и роднините. Сега те са на границата в Турция и не знае кога ще се видят отново. Ямама обича да играе и да рисува. С нетърпение очаква да започне да учи български език.

"Искам да се науча да чета на български и на арабски и да завърша училище", споделя тя.

Малкият й брат Яман мечтае да стане лекар, за да помага на хората като тях, които бягат от войната. Тук се чувства добре, но често си спомня за Сирия.

"Искам да се върна в Сирия, ако войната там спре, ако не – искам да остана в България", казва той. Яман разказва, че е бил най-уплашен, когато са разрушили къщата им и са останали на улицата. Знае, че е трябвало да напуснат родината си, за да спасят живота си.

Яман не се притеснява да ходи на училище. Той също иска да си намери нови приятели. Обича да рита топка и да рисува. Прави портрети на майка си и баща си, а понякога рисува дома си в Сирия.

Бащата на децата Ахмед няколко пъти благодари на държавата и на всички хора, които са им помогнали. След 4 месеца във Военна рампа, семейството му вече има хуманитарен статут, но нямат пари да се издържат.

"След като напуснахме жилището във Военна рампа останахме на улицата. Благодарен съм за помощта, но без работа няма как да се издържаме. Не можем да живеем без пари. Аз искам да работя", заяви бащата.

Ахмед не се притеснява, че децата му няма да бъдат приети добре в училище. Казва, че не би ги записал, ако очаква да се държат лошо с тях. Той иска да остане да живее тук със семейството си и в момента учи български, за да си намери работа.

"Почти от три години съм тук. Ако не исках да живея в България, нямаше да доведа семейството си", завършва той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Динева преди 8 години
Само в България ли не приемат чужденците?? Независимо от къде са това са деца!! Какво ще кажете за миксираните класове в Германия,Холандия,а Франция и Белгия??? Там е пълно с деца от цял свят!!! Що за расисти сме!??
46
0
 
2
 
! Отговори
сиси преди 8 години
Съгласен съм,че тези деца трябва да учат.Но преди да започнат в съответния клас трябва да научат български.Не знаейки езика и попадайки в клас те няма да научават нищо и ще падне и нивото на останалите.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм сигурна, че като се установи човекът и осъзнае къде е попаднал ще се изнесе на запад заедно с децата и жената.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Защо?Ами защото до преди 4 месеца са общували само със сирийци. Реално обучението им започва след като са излезли и им се е наложило да комуникират с българи.
43
0
 
2
 
! Отговори
Защо? преди 8 години
За три години тук децата би трябвало да знаят български език перфектно, а те почти не го знаят.
42
6
 
5
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Има само една култура, на бялата раса. Всичко друго са дивашки подражавания, за да може дивака да се чувства и той културен. Това което за белите е духовна дейност, стремеж към съвършенство, за диваците е престиж и то добре платен. При насилственото съжителство с диваците, бялите не правят култура, предпочитат смъртта пред това съжителство - така са направени от Бога. Слугите на дявола йехова са насъсквани да правят това съжитерство неизбежно, защото в свят без култура ада е гарантиран.
41
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз познавам много култури, много езици, и всичко това е толкова различно! Знам едно със сигорност, всички са добри. България винаги ще я има. Това е най ценното за европейския съюз. Колкото повече хора идват във България, толкова по добре.
40
0
 
1
 
! Отговори
-10 преди 8 години
ko40 von selo, ще ни споделиш ли някои твои заслуги към света?
39
9
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
българина е българин бе, кавал. нито сме тракийци, нито славяни, нито ***.---------Така ли? И колко български думи имаш в езика си? Колко български имена се котират в момента?
38
1
 
4
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Бънди, България пропада заради неграмотници като теб! Ще ти дам задача - какво е общото между арабите и сирийците?
37
0
 
11
 
! Отговори
ohubohu преди 8 години
Бънди, ти поставяш един друг въпрос и той е много верен - наплива на всякаква ***, обаче опитваща се да мине за "сирийци"! Това обаче е грижа на държавата и тия, които искат да управляват. Ти, аз и останалите тук не можем да охраняваме границите и да проверяваме влизащите! Затова България поддържа, снашите данъци, репресивен апарат!А в конкретния случай, става дума за лекализирано семейство и деца, които ще учат. Според мен има разлика!
36
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 66И дали за това, че няма ражадемост са виновни арабите. България намаля балгодарениа на българските емигранти и ниската раждаемост последните 25 години, а проблема с арабите е от 2 години. За да има бебета, трябва да има любов. А при условие, че всички и всичко се мразим няма как да стане, мъжете се стремята да са мутри, дамите - кифли и кой да мисли за смислени неща като семейство. Тука само някви хейтъри - чики*джии дето между порното постват тук. Както искате аз все пак ще помагам :)
35
2
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 8 години
До Анонименима значение -все пак -защото пробвай така в Саудитска Арабия /ил икяото ида било мюсюлманска държава/-там И ДА НЕ ИСКАШ си задължен да им спазваш обичаите ,а не като тук Пожелание могат и да се държат светски , иак оан калс 20 деца -10 са араби /понеже нямало раждаемост в Бг,дайтеда ви напълним с преселение от Близкия Изток/ / -тогава това няма да е вече България /даже и не говори мза религията им в момента/
34
10
 
24
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Не е истина, колко сте наивни. Днес са 2 деца на клас от 20 24 човека. Утре арабите (не сирииците) ще са 7-8 на клас от 22 и като не знаят три приказки на български ще видите как йхубаво ще скат на арабски. Т.е. "майчин език". И изведнъж ще се чуди човек, кой кого интегрира и разбира се, към какво. А тия сълзливи статии минават за баламите.
33
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По по лека хора. Отворете са малко, кой е сириец, кой българин и кой мюсюлманин няма значение поне за мен. Хора сме. Да проявим човещина и кой с каквото можем да си помагаме, сирийските деца няма да изядат хляба на българските или точно от това ви е страх. Война, разрушен дом, малки деца - ако вие сте на тяхно място няма ли да бягате? Фактът, че са останали в България говори, че е по важно да избягат от войната а не са тук за облаги.
32
13
 
25
 
! Отговори
ohubohu преди 8 години
Успех на децата!Това, че тръгват на училище, може да означава и приобщаване! Не го забравяйте! Децата не носят вина за родителите си, а и не всички сирийци са мюсюлмани!Още веднъж - Късмет на децата!И накрая поздрав за всички, които не МРАЗЯТ, а МИСЛЯТ - "Salma ya Salama" на великата Dalida!
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До художникаТи явно не пазиш детското в себе си нямаш ли деца не си ли играеш с тях ?
30
8
 
24
 
! Отговори
ко40 от селу преди 8 години
до преди арабелите да срещнат муамед и алах са били ученолюбиви и люлката на света. от както не четат книги, освен корана, те са тежест на човечеството
29
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
61Българските деца са европейци и то от най-страите европейци. Така че, когато почнат училище в Европа няма нищо странно. Тук говорим за мюсулмани имигранти и в определена степен това е стрес за другите деца да учат с подобни. Не разбирате ли, че този мултинационален модел се налага от САЩ на целия свят. Откъде накъде всички държави трябва да имат индианци, тъмнокожи и всякакви други? Кой го решава и го налага? Нека да кажат.
28
12
 
13
 
! Отговори
ko40 von selo преди 8 години
и като са араби, освен да си бият главата у земята по 3 пъти, да ядат и правят деца, какво са допринесли за света. ако не са терористи и радикални *** всички трябва да им пляскаме. ей голям успех е за един арабел, да е нормален човек