Няма да има бум на пенсионирани учители, успокои Стаматов

Има стимули за младите педагози, обясни още бившият зам.-министър
17 мар 2017 10:30, Василия Пейчева
19

Не се очакват извънреден брой пенсионирания на учители тази година. Това заяви бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR по повод слуховете за "страшни" съкращения на преподаватели.

Той уточни, че пикът на освобождаване от длъжност на учители или пенсионирането им е бил през миналата година, когато системата са напуснали 9 хил. души.

"Учителите в България са 90 хил. По-голямата част са в предпенсионна възраст - 50-63 г. Миналата година напуснаха 9 000 души. Това се случи, защото практически три години преди това никой не бе пенсиониран от системата. Тази година се очаква най-много до 5 хил. освобождавания от позиции, число нормално за национално ниво", обясни Стаматов.

На въпрос как ще се справим с недостига на кадри и ще запълним тази дупка от 3 години без пенсиониране, той отговори, че реален проблем няма.

"В началото на миналата учебна година имаше 1000 незаети учителски места. В продължение на годината много от тях се запълниха от новодипломирани педагози. Тази цифра е съвсем нормална за начало на годината", каза гостът.

Стаматов коментира, че са взети конкретни мерки за справяне със застаряването на преподавателската професия.

"Въвеждане на специалността педагогика като приоритетна - по-голям брой студенти да влизат и да получават по-високи стипендии за своята подготовка. По отношение на новопостъпилите учители да има постоянна подкрепа от страна на старите учители.", обясни той.

Акцентът на разговора обхвана и финансирането на различните сектори в образованието.

"Ще влязат 11 национални програми, чрез които ще се дофинансират сектори в образованието, където няма средства. Тази година има обезпечаване на пенсионирането и в детските градини", сподели Стаматов.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя докога ще се напъва да взема думата-съсипаха и малкото останало от образованието, сега и тенденции ще чертае.Явно съвсем сме я окъсали, щом само този взема думата
17
0
 
0
 
! Отговори
Медунчо преди 4 години
Лелееееее, хора! А какво да кажем за пожизнените трудови договори на директорите? Ако е кадърен и свестен-ок,ама ако е некадърен , а и мошеник, а и алкохолик, а и манипулатор? Ако използва парите на училището като авоари в собствена банка?Ако идва на работа по обяд, смърдящ на алкохол?И знаете ли, РИУ се оказва безсилеееееенннн,защото е ром-видите ли, конвенцията. а повечето учители са сковани от страх да не ги уволни,че иди тогава се разправяй със съдилища...и всичко това в училище-ад на Данте.
16
0
 
0
 
! Отговори
Медия преди 4 години
Аве граждани журналисти, нямате ли свежи лица, че ми тиражирате Стаматов? Поканете министри, кметове. Толкова ли не ви харесват, че Ви гостуват само аутсайдери?
15
0
 
1
 
! Отговори
Бифш преди 4 години
На заслужилия другар Стаматчо мога да кажа, че говори глупости и лъжи. Сътвори съвършени простотии в стандартите, а сега си търси жена в жълтите телевизии. Пенсионираните учители тази година ще са 7000, по информация от МОН
14
0
 
3
 
! Отговори
Стамат Стаматов преди 4 години
Дияне, Дияне, факта, че прие поканата на Кунева - говори много за умствения ти багаж...Толкова простотии сътворихте с Кунева, че колегията не може да те понася. Такава кифла си - висиш във фейсбук и обхождаш телевизиите, за да говориш само глупости! Кифльо...
13
0
 
1
 
! Отговори
, Мунчо преди 4 години
Слава на Диана Стаматова!
12
3
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Ами не учи за учител ами стани мияч на запад като е по-добре. Ама не ти стиска, няма я мама, нямо го тати, няма го топлото местенце.
11
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 4 години
Хахахахахахахаха. Виц голем.
10
1
 
7
 
! Отговори
Зле преди 4 години
Този много зле, доста е далеч от реалноста. Жалкото е че всеки го разбира с изключение на тези където трябва да го разберат.
Стаматов събуди се, направи нещо вече стига само си плямпал празни приказки от 1001 нощ.
9
2
 
14
 
! Отговори
Мамин сладък преди 4 години
Язък че си министър дядовото...не разбра и ти проблемите на образованието! Аланкоулу...назначете реален,действащ учител с 15-20 години опит за министър, че да оправи батака наречен образУвание! Министър, ама влизал ли си ти в училище,преподавал ли си на сегашните ... а? Не си! Ей такива като теб които си мислят че с програми ще оправят разрухата и неглижираните с години проблеми са истинското зло! Ама първо потърсете сметка на тарикатчето Д. Вълчев ,че от него са най големите погроми !
8
3
 
13
 
! Отговори
Нико преди 4 години
500 лева основна плюс 50 лева стаж=550 лева.Минус 120-130 за осигуровки ДОД и т.н.Минус 100 лева пътни.Остават 320-330 лева.Не мерси който иска да се занимава с това.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Аксаково е още по-зле има директори на 20 деца в ДГ, които си гледат сериалите на работа и след 3 часа се прибират, естествено отдавна навършили пенсионна възраст
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Варна и областта има пенсионерки с години получават заплата + пенсия и стаж за над 40 г. в системата, не се обявяват места а младите не можем да се вредим.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11111
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото със стартова заплата от 500 лева, младите нямат мотивация да се реализират като учители. Заплатата на учител с 30 години стаж в системата, с всички бонуси, гони 1000. Като мияч на чинии, независимо от по-високата цена на живота в западна европа ще вземат повече. Та, питам аз какво си мислят от просветно ?
3
1
 
8
 
! Отговори
Аз зная преди 4 години
Шефката-герберка Илиева щом не успя да накара директорите да пратят пенсионерите в заслужена почивка да отиде тя в пенсия!!!!!!
2
4
 
16
 
! Отговори
странник преди 4 години
Разбирам в селата където не достигат учители може да има и пенсионери които да работят,но в Бургас,където за едно място чакат по 20-30 кандидати защо още търпят пенсионери на работа?
1
3
 
18
 
! Отговори
Много сме си добре преди 4 години
В бургаските училища има поне по трима учители и на пенсии и на заплати.Защо да си остават у дома?Нищо,че младите чакат за местата им.И защо директорите не обявяват местата им?