ОмбудсМая: Таксите за детски градини да отпаднат!

Таксата от 50-60 лева – непосилна за някои родители
55
ОмбудсМая: Таксите за детски градини да отпаднат!
Снимка: архив, БулФото

Според омбудсмана Мая Манолова отпадането на таксите за детски градини и ясли е реална и положителна стъпка за справяне с демографската криза.

"Отпадането на таксите е най-важното средство за осигуряване на достъп на всички деца до предучилищно образование, до детска ясла и детска градина, защото 50-60 лева са непосилни за родители да пращат своите деца в детски заведения", каза Манолова при посещение си в Ловеч.

Още по темата

Тя се е срещнала с родители по повод решението на общинския съвет в града от края на миналата година, според което родителите няма да плащат такси за детските градини и ясли. То обаче беше оспорено от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която поиска извънредна сесия по темата.

По думите на Манолова инвестицията, която Общината би направила, е високо възвръщаема, защото децата които са били в детски заведения, в предучилищна подготовка, много по-малко отпадат от училище.

"От друга страна, самата идея да направиш предучилищната подготовка задължителна за 5 и 6-годишните и в същото време тя да е платена е нечестна спрямо родителите в България", каза още омбудсманът.

Тя добави, че в 25 по-малки общини тези такси вече са премахнати и Ловеч би бил първият областен център, който да даде пример и на останалите.

Омбудсманът опроверга твърдението на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, че това решение противоречи на Закона за местните данъци и такси. "Чл. 298 в Закона за училищното и предучилищното образование регламентира въвеждането на таксите за хранене в предучилищната забавачка за 5 и 6-годишните. Там се препраща към Закона за местните данъци и такси по отношение на размера и начина на тяхното администриране. Същият този чл. 298 в ал. 4 казва, че родителите могат да бъдат освободени от плащането на тази такса, като това се случва с нормативен акт, какъвто е Наредбата на Общинския съвет. По силата на Наредбата и в момента определени групи деца са освободени от такси", посочи Манолова.

Тя отправи призив към общинските съветници да препотвърдят това решение и предложи да се организира обществено обсъждане, да се прецени какъв финансов ресурс ще струва на Общината и какви ще бъдат ефектите - ранното детско развитие, неотпадането на децата от училище, решаването на демографските проблеми.

Омбудсманът каза още, че има отговор от Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България, според които неплащането на такси не е противозаконно, пише "24 часа".

Мая Манолова, заедно със своя екип, се срещна с Ловчанския митрополит Гавриил и посети Центъра за настаняване от семеен тип - 5 в Ловеч, в който е настанено дете, за което има решение на съда, че то трябва да бъде изведено от там и настанено в подходяща за него среда, но вече месеци това не се случва.

По думите на Ева Жечева, директор на дирекция "Права на детето" към Омбудсмана, която бе на посещение в Центъра през октомври, детето е с поведенчески проблеми, с изключително тежка медикаментозна терапия, сред деца, с които не може да комуникира.

"Това дете е пример как държавата може да съсипе и да осакати едно дете. Очевидно неговото място не е тук и институциите си прехвърлят отговорността", каза Манолова.

Тя добави, че има предложение до Държавната агенция за закрила на детето заедно да организират среща с всички институции, които имат отношение и да намерят решение. "Това не е честно, не е нормално, не е адекватно да има центрове, които да отказват да приемат едно такова дете. Това означава, че цялата ни система за закрила е пародия", коментира още омбудсмана.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
23
 
! Отговори
do Мая Общата/Костин преди 1 година
Драга ми кифло популистка, ако един родител няма 50 лв. за детска градина по-добре да не създава деца. Щото ако няма пари за детска градина няма да има пари и за качествена храна, облекло, обувки и т.н. А схемата, че някой трябва да плаща за половия нагон на нискообразованите не работи!! Ако имам достатъчно доходи ще отгледам още едно дете а не да плащам за ромче в маалата! Убивате Българи с вашия популизъм като насърчавате ромската раждаемост. Поняла, Галева?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гадняр

Всчки ромове са тъй ти май си от тях и ти се искат държавата закрилница да ти даде още няколко чавета. Ромовете отде имате пари да пращате по 7-8 чавета на детска градина ?
30
1
 
10
 
! Отговори
Aha преди 1 година
До Гадняр
Много хитро. И тогава градината ще я плащаме ние. Приемните родители са на заплата, нали знаеш?
29
3
 
12
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
ОмбудсМая да вземе да образова малолетните роми що е то презерватив, вместо да сее безумия в ефир!
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такси имаше и когато аз бях на детска градина през 1977г. а сега да отпаднат. Хахаха
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Aha

Ти пък защо оспорваш този разумен коментар? Само за да кажеш нещо.
26
4
 
1
 
! Отговори
мафия преди 1 година
мафия
25
0
 
8
 
! Отговори
Продължавайте преди 1 година
да ревете срещу отговорните българки, които се борят като лъвици да създадат условия за отглеждане поне на едно дете и чак тогава раждат
и
продължавайте да избирате подбуяли комунистки, които да разполагат с вашите изкарани с труд пари, внесени в бюджета, и да уреждат да бъдат изцяло хрантутени най-различни видове търтеи, включително и децата им в яслите и градините, докато те се излежават вкъщи и правят още деца!
24
4
 
8
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Щом нямаш 50 лв/мес за детето си, значи не го заслужаваш и трябва да го дадат на някого, който ще го отгледа като човек с бъдеще, а не като скот.

Социалните, къде блеете?
23
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
До МНЕНИЕ

Това не е вярно
22
2
 
4
 
! Отговори
,,сигнализирайте,, преди 1 година
пази Боже от държавата ,,закрилница,, на дявола не сигнализирайте
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая съвсем изтрещя. Таксата е май единственото, което още спира рoмляните да напълнят градините с никому ненужните си чaaвeта. А наистина, ако родителите не могат да намерят по 50-60 лв на месец за градина, що не са мислили по-рано, като са си правели кефа?
20
0
 
8
 
! Отговори
Aha преди 1 година
До Добре, Мая

"С такива облекчения ще ги подтикнем да създадат и второ дете."
Те ако имат второ (и особено трето) дете, и сега ползват облекчения. И не ми казвайте, че няма такива българи, защото познавам лично.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово хората пушат, но не си правят елементарни застраховки, нямат пари за детски градини, етц етц. Вземете се в ръце.
18
2
 
10
 
! Отговори
Добре, Мая преди 1 година
Но нека твоето предложение да важи само за отговорните, съзнателни, градивни граждани. Така ще е справедливо.
По какъв критерий да определим кой е съзнателни отговорен?
Нека от такса бъдат освободени родителите, които имат средно образование, работят, осигуряват се и плащат данъци.С такива облекчения ще ги подтикнем да създадат и второ дете.

Онези,които не работят и папат социални помощи,могат сами да си гледат децата у дома!

НЯМА ДА ПРИЕМЕМ НА БЕЗОТГОВОРНИТЕ ГОТОВАНЦИ ДА СЕ ДАДЕ ПОРЕДЕН БОНУС
17
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До МНЕНИЕ

Не може да се освободи някой от каквато и да било такса на етнически принцип. Трябва да има друга обосновка. ТЕЛК, три деца...Но тези неща важат за всички.
16
3
 
17
 
! Отговори
Някоя преди 1 година
Държавната такса е 8-10 лв. Плаща се до 4-годишна възраст. Останалото е около 2-2,50 на ден и е за храна и т.н. - определя се от общината, доколкото знам. За родители с повече от едно дете, ходещи в една и съща градина има отстъпка. Ако родителите нямат 50 лева, за да платят градината на двете си деца, примерно, значи имат сериозен проблем; и то проблем, който няма да се реши със спестяване на едни 50 лева.
15
1
 
13
 
! Отговори
Оффффф! преди 1 година
Предлагам да поправим несправедливостта като просто накарат и *** да плащат като всички. 50-60 лв никого не са съборили. Напротив, възпитават търтеите, че безплатни услуги няма.
14
3
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОЙ ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА ! КОЙ РАЗОРИ ДЪРЖАВАТА! ЗАЩО НЯМА ПАРИ ДЪРЖАВАТА!!

БУДА ИЗХАРЧИ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ 7 МИЛИАРДА И НА ЗДРАВНАТА КАСА 2 МИЛИАРДА И 1 МИЛИАРД ИЗХАРЧИ ОТ НЕК И БУЛГАРГАЗ РЕЗЕРВИ! И ЗА КАПАК АТОМСТРОЙ НИ ОСЪДИ И ПЛАТИХМЕ ОЩЕ 1.2 МИЛИАРДА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И СЕГА НЯМАМЕ И БЕЛЕНЕ!!

А ИНАЧЕ ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ОЩЕ ПЪРВИЯ МАНДАТ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО1!!

ГЛАВНОТО ЗЛО В БЪЛГАРИЯ Е ЕЛЕКТОРАТА НА БКП ГЕРБ БУДА КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НЕГО ПРЕЗ 2017-ТА !!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10

Мая иска всички да не плащат като небеснозелените избиратели на шайката защо само българите да плащат такси и турците.