МОН дава свобода на учителите - да са гъвкави според класовете

Отпада формалната структура на годишното тематично разпределение
25 юли 2019 22:07, Анисия Иванова
10
МОН дава свобода на учителите - да са гъвкави според класовете
Снимка: архив Reuters

Учителите да имат повече свобода в работата си и да се съобразяват с възможностите на учениците в класа. За целта Министерството на образованието и науката предлага промяна на наредбите за общообразователната и профилираната подготовка, с която делегира повече самостоятелност на учителите при планирането и преподаването им.

Предвидено е отпадане на формалната структура на годишното тематично разпределение. Отпадат и изискванията за заверката му при преструктуриране.

Целта е да се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност и ефективност в процеса на обучение, а също и да се преодолее съществуващия формализъм, съобщават от МОН.

На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, за да постигне очакваните резултати, като в същото време от него се изисква ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост.

Проектът е изготвен след срещи с колективите на различни видове училища и след дискусии с регионалните управления на образованието за необходимостта от отпадане на административната тежест.

В момента учителите трябва в началото на годината да подготвят разпределение за преподаване на темите в учебната програма, което стриктно да следват и задължително при преструктуриране на учебното съдържание да искат и получат заверка от директора.

Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления. Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец.

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 2 години
Направете класове за умствено изостанали.Ще препълните бройката.
9
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
направете класове за напреднали , стига с тази уравниловка не сме равни
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия.
7
4
 
9
 
! Отговори
22 преди 2 години
Хаосът става пълен ! Идеята била обсъдена в регионалните управления - символът на партийни назначения и некомпетентност . Като не могат да се справят прехвърлят проблема на учителя.А ще има ли периодично тестване на резултатите ,както е в други страни за да се види колко *** е цялата работа ?За да увеличи часовете по някои теми учителят трябва да ощети други теми .И всеки субективно ще преценява кое е по-важно!?Това и във ВУЗ не се допуска !
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е късничко. То няма промишленост, няма нищо върху което да се стъпи. Единствено на по-умните да забегнат в чужбина по-късно и да се доразвият. Просто средата е физическо оцеляване и много малко ще им интересно да се развиват в научно по-широко скроено образование.Това е дивия капитализъм. Основен двигател е оцеляването и скотски импулси. Скоро всичко ще се срине. Няма кой да подържа гол ентусиазъм.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да , нали за това е учил трябва да може да ги мотивира да учат, трябва така да си преподава урока че на учениците да им бъде интересно , а не да назубри урока, да го издекламира и часа да свърши.
4
10
 
8
 
! Отговори
Бивш учител преди 2 години
Поредната дивотия! Имам 15 години стаж в професионалното обучение, малко преди 89-та и повече -през демокрацията.От години на години, проблема с учебните планове и учебните програми върви към по-зле. едно време, всичко разписано и регламентирано по дни и часове, в учебния план, а учебните програми-конкретизирани от към съдържание, до най-малката подробност, и централно спуснати отгоре, като тетрадка от 40 листа дебели. С годините-свобода-учтеля да избира, отхварля.Резултатът-в стаията за Фолксвг
3
4
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
А дано да отпадне това разпределение, че е голям чанч. Тирове с хартия се изписват и хиляди загубени часове от живота.
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако въпреки свободата на учителя , учениците не искат да учат , пак ли учителят ще понесе отговорността .
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историчарят министер още историчарски истории създава. Гений безподобен в българската историчария.