Студенти на протест заради прекратения договор на проф. Мирчев

Студентите смятат, че случаят е бил раздухан по медиите
Обновена: 21 дек 2020 14:13 | 21 дек 2020 14:12, Ния Христова
62
Студенти на протест заради прекратения договор на проф. Мирчев
Снимка: БГНЕС
Студенти днес излизат на протест пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в 18,30 ч. Причината за недоволствието им е решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да прекрати гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който води лекции в курса "Социална работа с ЕТНО групи".
 
"Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите му са публични и всеки може да ги гледа, да си изгради мнение за това какво преподава и дали то наистина съдържа псевдонаучни факти", каза пред БНР студентът Румен Попов.
 
"Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна".
Още по темата
 
Румен Попов твърди, че причината, поради която излизат на протест е, че етичната комисия и ректорът са взели решение под голям обществен натиск, защото случаят бе раздухан по медиите точно в момент, в който Софийският университет се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа. Студентите смятат, че казусът можеше да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.
 
"Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните, либерални ценности, в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с казуса. От това си личи, че решението, което е взето е взето под натиск, за да се запази политкоректната ситуация", подчерта Румен Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, кажете поне кво толкова е казал. Не всички имаме време да слушаме лекциите му.
9
4
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Деде,кога беше твоето време-преди 9-ти или след 9-ти?Сега е друго време и всеки недоволен от нещо може да протестира.Нали уж сме демокрация.
8
50
 
8
 
! Отговори
Sedat преди 3 години
Този е позор за университета. Слушах му лекциите. Скандални. За жалост не е единичен случай. И по мое време имаше преподаватели, които само като ти прочетат името ти пишеха двойка. По всичко друго си отличник, при тях - двойка. Разбира се, става въпрос за крайна ксенофобия. Но ако не си един от нас, няма как да го усетиш и да влезеш в нашите обувки. Имаме път да извървим докато това изчезне, ако въобще.
7
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще се говори истината за електората на банкянския еднокнижник?
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цензурата на науката е недопустима!
5
2
 
8
 
! Отговори
Lan преди 3 години
1, какво странно има? Има студенти и студенти!
4
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По университетите им промиват мозъците с неолиберални щуротии понеже са завладяни от глобалистите.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студентите не само за това да протестират.Да защитят гражданските си права,че те са бъдещето на нацията.Стига само купони и веселби по чалготеките.
2
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** като тоя Мирчев с лопата да ги ринеш из БГ университетите.
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те първо студенти писаха писмото и се възмущаваха, сега пак туденти го защитават?А човекът си е съвсем прав и има дупе да говор на глас неща, които другите не смеят.