Шест общини искат от МОН да извиняват отсъствия в предучилищна

Това да става само с бележка от родителите
2 фев 2021 23:38, Петя Славова
6
Шест общини искат от МОН да извиняват отсъствия в предучилищна
Снимка: БГНЕС

6 общини са подали предложения до Министерството на образованието и науката просветният министър да издаде заповед, която да даде възможност отсъствията на децата в задължително предучилищното образование да бъдат извинявани само с бележка от родител. Това съобщиха за "Монитор" от ведомството.

Още по темата

Към момента искания са постъпили от Пловдив и Тутракан, за които вече има издадени заповеди, както и за Червен бряг, Марица, Стамболийски и Родопи, за които предстои такива да бъдат утвърдени.

"Заповедите се издават със срок в зависимост от предложението в заявлението, но не по-дълъг от края на текущия месец", уточняват от образователното министерство.

Междувременно преди няколко дни от дирекция "Образование" към Столична община съобщиха, че изпратено предложение до министъра на образованието и науката за издаване на заповед за отсъствия по уважителни причини на децата на 5 и 6 годишна възраст. От образователното министерство обаче уточниха, че към момента в тяхната дирекция са по стъпили само молби от изброените шест общини.

Министърът на образованието и науката издава заповедите на база мотивирано предложение от кмета на общината, направено след препоръка на РЗИ или областния щаб поради нарастващ или голям брой заболели с COVID-19 или карантинирани жители. Отсъствията на децата в задължителното предучилищно образование са допустими само в областите в червена или оранжева зона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Калина преди 3 години
Защо не дадоха допълнително и на всички деца ,както на пенсионерите?
3
0
 
1
 
! Отговори
Христина преди 3 години
В днешно време пенсионерите живеят по добре от нас.
2
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Големите помощи които ги дават,като ги спрат с какво ще живеем.Нямаме и работа!Работодателите като разберат че е си с малки деца не те взимат на работа.Трябва да не свързват помощите с посещението на училище.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детската градина да е задължителна а не фиктивна както е сега а леличките задължително ваксинирани.