От всяка възраст може да започне обучението по програмиране

Необходим е колкото талант, толкова и работа
5 фев 2021 23:55, Анисия Иванова
78
От всяка възраст може да започне обучението по програмиране
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли човек способността да разсъждава алгоритмично, да рабира формалния език и да го използва, той може да започне обучение по програмиране от всяка възраст. Колкото по-рано започне обаче, толкова по-напред ще стигне. Това заяви проф. Красимир Манев, преподавател по информатика, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Манев отбеляза, че децата, с които започва да работи, са около четвърти-пети клас.

“За човек, който се интересува и има съответната математическа нагласа, е възможно да започне да учи език за програмиране, с който работят професионалисти, още от четвърти клас”, даде за пример професорът.

По думите на госта обучението на деца с визуални редактори може да започне още от първи клас.

“Има частни школи, които записват хора във всяка възраст. Може човек да се запише по-късно и вероятно някои хора успяват”. Манев разказа за свои възпитаници, които работят в големи технологични гиганти, включително Google и Microsoft. Той посочи, че трудът има водеща роля.

"Необходим е колкото талант, толкова и работа", убеден е гостъ.

Реномето на българските програмисти в световен мащаб е много високо и ние трябва да продължим да работим, за да е такова, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото.


78
Още от Образование
ЧЕЗ и Стопанският факултет на СУ подписаха стратегическо партньорство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисля, че в днешно време много хора не разбират разликата между "кариера" и "умения". Лошото е, че и дори и рекрутърите не разбират разликата.

Хората с различен тип умения са най-високо платените винаги. А да имаш кариера, дали в програмирането, или друга добре платена сфера, е нещо различно. Човек с умения може да си намери работа във всяка сфера. А човек с кариера - може да работи само едно и е праволинеен. Ако не може да се реализира в избраната професия и път - става излишен.
71
0
 
1
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 3 седмици
До Glupy, за много умен ли се мислиш швестер?
Numpy = библиотека на Python за работа с числа. Матрици, комплексни, фиксирана запетая и т.н. Проблем?
70
0
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 3 седмици
Какви страници, какви обяснения ? Май говориме за различни неща
69
0
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 3 седмици
А ха ха. Ясно е , пе не си програмист. Програмист който създава продукт няма нужда от комуникация с други. Той знае какво прави и какво иска. А с английския нищо не си. Просто един език в повече. Става за преводач.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Cancel

Не е нужно да имаш каквито и да е познния за устройството на компютъра, за да програмираш. Зависи какво, де, но ако не е firmware, почти сигурно е, че трябва да си анясно с абстракцията, а не с това, кеото работи под метала. Ония ден един се обясняваше, колко важно било binary-то, все едно някога е писал машинен код на ръка ... За това си има хора. Не енужно да си Всезнайко Всезнайков.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 49

За да програмираш, да. За да работип обаче, ще е много трудно.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 54

И как точно се управяш с хилядите страници документация обяснения, а след това и комуникация с ... хората за които и с които работиш? България е прекалено малка, за да се правим на ударени и да не учим английски.
65
2
 
9
 
! Отговори
До 54 преди 3 седмици
Ти имаш остарели схващания. Ако искаш да си програмист, то ти комуникираш с хора по цял свят. На български ли ще си говорите!?!? Да научиш синтаксис не значи да можеш да програмираш.
64
0
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 3 седмици
Ем именно. Да им имам и програмистите и архитектите.
63
1
 
3
 
! Отговори
До 66 CRT преди 3 седмици
Xiaomi e супееееееррр
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва от ранна детстка възраст да се почне.
Но е полезно и възрастните хора на по 70 и те да програмират макар и любителски.
61
2
 
0
 
! Отговори
CRT преди 3 седмици
Те затова хората избягват да си купуват тв Самсунг напоследък.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предпочитам да насоча детето ми в изкуство някакво , за да развие някаква фантазия.

Когато порасне да избере своя път само , не искам да ангажирам с неща които не съм успял да направя или съм провалил аз във времето върху детето си.

Кой каквото го влече това да прави ! Много се захващат с това заради парите и се отказват бързо. Други си им харесва и остават. Работа се върши с кеф!
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До разбирачите. Какво е Numpy ? Хайде да ви видя програмистите профи дето се наричат ?
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако нямаш социален живот програмирането е идеално за теб.
57
0
 
4
 
! Отговори
До Аз казах до 59 преди 3 седмици
Ха-ха абе болшинството от протоколите се състоят от иф тхен елсе и ако това не очевидно на високо ниво, на по-ниското е точно така, а ако има някой сложен алгоритъм то той е в някаква библиотека която ти извикваш.
56
0
 
4
 
! Отговори
До Ели преди 3 седмици
Проблема е , че в българия секи мисли, че разбира от всичко , лаишки. И дори и идея нямат какво работиш, какви трудности и успехи имаш и зашо е нужна изобщо троята професия. Както казах - простено им е, не са в играта, най много да са хоби програмисти, а професионалните изисквания отдавна са ги подминали. Тя професията си отсява сама
55
1
 
3
 
! Отговори
Ели преди 3 седмици
“Ми то точно там е проблема. Че има такива като теб, които се чудят на чий гръб да си ичкарат парите и дават некомпетентни оценки.”

:):):) Много измислени проблеми имате. Аз консултирам програмисти и архитекти, ако не могат да се справят с определени неща.
54
1
 
1
 
! Отговори
Аз казах до 59 преди 3 седмици
Ае кат си купиш самсунг тв и докато го разцъкваш , да знайш , че тоз дето е писал в коментарите е имплементирал dlna протоколите в твоя смарт телевизор ;) Не става с if else ..но очевидно не си от бранша, простено ти е
53
0
 
5
 
! Отговори
До Аз казах преди 3 седмици
Хе-хе, абе то иф тхен елсе всеки знае да пише, но в основната на сложния софт стои много математика, но за щастие има пазар за всякакво ниво програмери.