Помощите за родители заради отнлайн обучението - колосална сума

Държавата е плащала средно по 5,573 млн. лв. месечно
12
Помощите за родители заради отнлайн обучението - колосална сума
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Колосална сума е изплатена на родителите, ползвали неплатен отпуск заради децата си, които са учили онлайн или са били под карантина за периода от 01.09.2020 г. до 05.03.2021 г.

Става дума за 39 008 792 лв. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане на запитване от „Монитор“.

От данните става ясно, че за тези 7 месеца от септември миналата година до март тази година държавата е плащала средно по 5,573 млн. лв. месечно на семейства, чиито деца са били в онлайн обучение или под карантина. За тази помощ, която ще може да се ползва през цялата 2021г., държавата е предвидила 73 млн. лв. Така наречената COVID помощ може да се използва няколко пъти от родители на деца до 14 години, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък в онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период. Семейството може да получи помощ, ако единият или двамата родители не могат да ползват платен отпуск или да работят дистанционно, става ясно още от изискванията за отпускане на помощта.

От Агенцията за социално подпомагане разясниха, че помощта не може да се ползва, ако родители сами решат да не пускат децата си на училище или градина. При карантиниране на група в детската градина или клас в училище и преминаване към онлайн обучение, роделите могат да кандидатстват за помощта. Размерът й се определя от броя на децата до 14-годишна възраст и броя на работните дни, в които те не посещават училище или детско заведение.

Ако детето не посещава училище, детска градина или ясла поради въведени ограничения за срок над 10 работни дни от месеца, то при семейства с едно дете до 14-годишна възраст размерът на помощта е равен на размера на месечната минимална работна заплата (610 лв. за 2020 г.), а от началото на тази година – 650 лв. поради увеличение на минималната работна заплата.

За семейства с две и повече деца до 14-годишна възраст не посещаващи училище или детско заведение, размерът на помощта е равен на 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата (975 лв. за 2021 г.).

Така при въведени ограничения в училище или детското заведение за срок от 6 до 10 работни дни от месеца помощта за семейства с едно дете до 14-годишна възраст ще е 325 лв. за 2021 г. спрямо увеличението на минималната работна заплата. При въведени ограничения за срок до 5 работни дни от месеца, за семейства с едно дете до 14-годишна възраст, не посещаващо училище или детско заведение, размерът на помощта е 162,50 лв. за 2021 г., което означава, че дневното обезщетение за дете, учещо у дома, което се полага на родителя, ползващ неплатен отпуск е в размер на 32,5 лв. за 2021 г., показват изчисленията на АСП.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв.

Заявлението декларация с приложените към него документи се подава в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Образецът на заявление декларация за отпускане на месечна целева помощ, както и примерен образец на служебна бележка от работодател, са публикувани на електронната страница на АСП.


12
Още по темата: обучениедецапомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво плюене беше срещу учителите..как нямало кой да гледа децата в къщи...ама дай да плюем!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата нищо не е плащала!Тя само разпределя парите на данъкоплатците!!! Това го е казала преди повече от 20 години Маргарет Тачър, а тя бе умна жена.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям смях!!А колко се направиха,че са в неплатен отпуск или децата им ходят на ДГ ,а те декларират,че са на дистанционно обучение и отмъкнаха луди пари...Ма няма кой да проверява-далаверата е с активното участие на държавата
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7
Ти австриец ли си?
Стани като австрийците - спазвай дисциплина, плащай си данъците, работи пунктоално и току виж и у нас тия пари почнат да се дават на час!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако това не се правеше сега щеше да има колосална бройка безработни жени- майки на хлапета от 3 до 10 год. Благодарение на това семействата горе долу успяват да се справят!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до-4
В тази скапана страна ще останат само ... !!!!!!
5
3
 
7
 
! Отговори
Parcuc преди 1 месец
Колосална сума е фалита на КТБ, самолетите и Турски поток, които са около 10млрд лева.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пожелание

Защо, пък да се доказва? Ха-ха-ха. Кой си ти, че да искаш отчет?
3
21
 
21
 
! Отговори
пожелание преди 1 месец
И кой ще докаже ,че точно толкова пари са отишли за тази дейност
2
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колосално необходимо е да се изметат управниците и учениците да влязат в клас.
България е държавата, която си позволи да изключи образованието вече за повече от година.
Няма друга такава в Европа.
А резултатите са видни и планируеми.
1
27
 
23
 
! Отговори
Убръзувание преди 1 месец
Онлайн обучението е колосална глупост, и преди "пандемията" имаше не лоши бг сайтове за самостоятелно обучение.