Как COVID-19 промени кандидатстването в чуждестранни ВУЗ-ове

Интересът е към Холандия, Австрия, Германия
8 апр 2021 17:15, Анисия Иванова
8
Как COVID-19 промени кандидатстването в чуждестранни ВУЗ-ове
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските кандидат-студенти преориентират интереса си от Великобритания към страни като Холандия, Австрия, Германия, заяви Николай Христанов от “Интеграл” пред репортера Велина Велинова в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Великобритания беше най-желаната дестинация за качествено и престижно образование, но поради спирането на кредитирането от страна на британското правителство и изискванията за виза, потокът от български студенти, желаещи да учат зад граница, се насочва към Холандия, Австрия, Германия", посочи Христанов. "Интересът от страна на българските студенти към Великобритания се понижава с 50%", каза още той.

Въпреки промените, свързани с Brexit, над 50 университета на Острова са замразили таксите за европейски студенти или отпускат стипендии, уточни експертът.

"Политиката на някои университети е да запазват таксата от 9250 паунда - колкото беше през миналата година за студенти от Европейския съюз. Други отпускат стипендии, чрез които се намалява таксата до тази сума. Има и възможности за финансиране на настаняването. Все още има възможности за обучение във Великобритания, макар и не на нивата от преди Brexit“, обясни той.

Експертът коментира още, че някои университети в Холандия провеждат селекция и изискват по-ранно кандидатстване. Срокът е бил до 15 януари, но това не е наложено от пандемията.

Той обясни, че засега никой универститет в чужбина не е поставил изискване за ваксинационен паспорт. Запазва се интересът към бизнес специалности, компютърни науки, медии и комуникации, увеличи се интересът и към специалности с биология, медицина, биомедицина, здравословно хранене.

Кандидатите по-скоро са облагодетелствани от новата обстановка, защото тестовете се провеждат онлайн, а не на място, стана ясно още от разговора.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Равносметката - двамата в европа работят като минъони в някакви фирми и ходят с колело на работа"А ти не можеш да пишеш, но се подиграваш на хората, че работят. И какво му е лошито на колелото в Копенхаген? Бил ли си там? Живял ли си там? И обясни ми, както е минЪонското на работата? Че работиш по 5 часа, а останалото е почивко? 35 дена плаъен отпуск? Ти какво искаш? Пари за седене и Порше?
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2И какво точно проучване направи, с каква метадология, какви данни и шараметри, че стигна до това заключение?
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образование в чужбина....ха ха ха. Само си дават парите да ги направят роби. Няколко съученика заминаха един във Сорбоната, друг в Бокони, трети в някакъв в Щатите. Общото е че на всички родителите продадоха тука каквото могат и набиха по 150к лева. Равносметката - двамата в европа работят като минъони в някакви фирми и ходят с колело на работа. Тоя в САЩ плаща як кредит за някакви квалификации. Аз с капитал от наще 50к направих строителна фирма и съм топ, съученик тука направи туристическа фир