Денков иска ръст на заплатите на учителите с 13,5%

Възнаграждаванията им да са около 125% от средната работна заплата
40
Денков иска ръст на заплатите на учителите с 13,5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изпратили сме нашите очаквания за бюджета за образование за 2022 г. към Министерството на финансите и сме поискали увеличение на учителските заплати, за да бъдат те в рамките на това, което е записано в коалиционното споразумение - около 125 процента от средната работна заплата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Още по темата
През миналата седмица имахме Отраслов съвет със синдикатите, представихме им нашата заявка към МФ и тя беше посрещната с одобрение. Те подкрепят това предложение за бюджета, като 13,5 процента увеличение на заплатите на учителите водят до тези 125 процента от средната работна заплата, обясни министър Денков.

Заявили сме допълнителни средства за транспорт - за училищни автобуси, за извънкласни дейности, за квалификация на учителите, както и за квалификация за справянето в кризисни ситуации. Разговорът за бюджета за образование за 2022 г. предстои, каза министър Николай Денков. В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от осми до 12-клас, образователният министър заяви, че това е въпрос към министъра на финансите.

Заявили сме увеличение на издръжката във висшите училища, защото има недостиг на средства за заплати както в БАН, така и за непедагогическия персонал във висшите училища. Поискали сме също увеличение на стипендиите за студентите и докторантите, но това са заявките ни до момента към МФ, каза образователният министър.
По повод на изпитванията на учениците за края на учебния срок, министър Денков заяви, че трябва всички ученици да бъдат изпитани справедливо.

На въпрос дали вече има консенсус за намаляване на лятната ваканция и за увеличаване на пролетната или на есенната ваканция, образователният министър отговори, че този разговор предстои. "Ако стартира тази инициатива за промяната на срока, той ще започне от септември следващата учебна година. Има време и всички трябва да бъдат убедени, че правим най-доброто за учениците", коментира министър Денков.

Той каза, че трябва да се фокусира цялата подготовка на учителите и цялата дискусия - какво трябва да се учи в клас, върху това, че учениците трябва да се учат да мислят, а не да произвеждат знания. Това ще отнеме време и няма да е еднократен акт, уточни образователният министър.

Попитан ще има ли промяна в учебните планове, министър Денков каза, че първо трябва да бъде уточнено откъде ще започва тази промяна - дали трябва да се променят учебните планове и учебното съдържание от самото начало. "Не вярвам, че това трябва да се прави, но по това как се подготвят учителите да преподават, какво пише в учебниците и как се изпитва е това, което трябва да се промени", обясни министър Николай Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: заплатиучителиденков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на заплахите към децата в онлайн обучение и куп други нередности които си позволяват някои учители...би трябвало да има критерий за получаване на по високи заплати.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако учителите и лекарите не са със заплата ,която да е доста над средното ниво,ние няма как да имаме качествено образование и здравеопазване.А за тези ,които смятат,че е лесно да си учител нека да заповядат,има свободни места.Само е необходимо да имат подходящо висше образование.Имсега абсурда идва от там,че за учител с 1200лв.заплата е необходимо висше образование,а за работник в Лидъл със заплата от 1800лв.не е необходимо висше образование.Няма такава държава,но има такъв народ.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Малдост 3 София в Лидъл търсят хора срещу 1800лв. заплата и служебни дрехи и храна .Това е с над 40% повече от учителска заплата.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Лидъл заплата 1800 лв.,не е необходимо да имаш образование,работиш в спокойна среда и няма родители които да Ви пилят нервите.Да не е престижно,но получавате с 500 лв. отгоре.Няма да се занимавате с интелектуално недоразвитите деца на коментиращите тук,както и със самите тях.
28
1
 
1
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Само не разбирам този половин %! Ех Денков! Каква ти беше титлата пред името? Гимнастик със цифри-май?
27
4
 
3
 
! Отговори
Един преди 2 години
Голяма алчност, като в Лидл вземат повече ,що не отидат да работят там, ААА защото там се работи
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тоя *** Узунов добре, че не е некъв ръководен кадър ..че е елементарен като амеба.Като напише нещо и ...пръска ли пръска разум.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали уж бяха 14, 5 %?? Сега ще приказват, приказват...и ще дадат ...6-7% чаак през октомври.Но защо така да не се настроят хората още повече срещу учителите.?
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я по-добре да ги оставят без заплати. И да дадат заплатите на родителите. Дали ще сте доволни?
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учил съм в Химическия факултет и много от бившите ми колежки останаха асистентки. Просто не ми се коментира публикациите им. Наистина има нужда от принтери работещи с тоалетна хартия... Мишо Аврамов още ли преподава регресионен анализ с Exсel-ски таблици? Някой ще им покаже ли поне какво е целева функция и работа със Statistica?
22
5
 
13
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
С 13,5 трябва да им ги свалят ! Уж преподават от вкъщи, три ваканции и какво ли още не,а са пълни некадърници. Ако не е държавната бозка да бозаят нищо друго не могат да правят.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами малко ми се струват особено откакто се разкарват по цял ден измежду плюещи коронки малки ***.
20
2
 
9
 
! Отговори
До Генка преди 2 години
Интересно къде ли си учителка и какво ли преподаваш за 2000 лв?
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече трябва да е ако искат да имат кадри. С заплати по-малки от на касиерка в Лидл няма да им останат много.
18
0
 
10
 
! Отговори
от краката за глава преди 2 години
За да вземаш пари на начален даскал в университета трябва да си минимум доцент. С докторска степен взимах едвам колкото даскал в началото? Еми учете си, то се е видяло какви "харвардски гении" излизат. П.С.: минах в частен бизнес и вземам колкото 4 учителки.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генка моя грешка не вземаш пенсия , недогледах , в Лидл не вземат два бона. Радвай се има хора не са виждали толкова пари на куп!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генка учителката , ти черен хайвер ли ядеш . Ела виж как оцелявам с 700 лв. Два бона не и стигали , сигурно и пенсия вземаш
15
10
 
3
 
! Отговори
Янка Такева преди 2 години
Малко са 13 процента. Лъжете че са съгласни синдикатите. Искаме 30 и не преговаряме.
14
21
 
3
 
! Отговори
Генка учителка преди 2 години
Прекомерно са малко тези проценти. Аз съм 25 години учителка по БЕЛ и едвам хващам 2000 лв. Колкото в Лидъл продавачките. Учителите трябва да вземат колкото депутатите. Ако не давам частни уроци не мога да изкарам месец ас мизерната си заплата
13
1
 
3
 
! Отговори
Vs преди 2 години
Не! По - добре вдигнете заплатите в съдебната система! От 7к на 8к, че са им малко, а много работят. Писарите на заседанията, които са с основно образование взимат по 1,6 к