Учителите не искат годината да започва по-рано от 15 септември

Против са и удължаването на учебната година
74
Учителите не искат годината да започва по-рано от 15 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Има консенсус, но той е в отрицателен вариант", каза пред БНР Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", относно идеята учебната година да започва по-рано и да продължава повече.

"Имаше огромно обединение, по наше изследване 96-97% бяха против преместването на началото на учебната година. По отношение на края от 36 регионални организации, които имаме, нито една не беше съгласна да се удължи учебната година“, посочи той.

Още по темата

"За нас от Синдикат "образование", ако някой каже, че българските ученици учат по-малко от своите европейски съученици, е меко казано неистина. Афиширахме изследвания на европейски оторизирани организации, които показаха, че сме по средата по отношение на учебни дни", коментира Петров.

По думите му лошите резултати на нашите ученици са факт.

"Но дали само с автоматично удължаване на учебната година нещо ще променим? Отговорът е "не". Трябва да погледнем към същността, към естетиката на учебно-образователния процес", смята той.

След двете години пандемия в Европа има много по-голямо занижаване на резултатите, отколкото в България, посочи синдикалистът.

"Не знам защо се появи едно неистово желание на Министерството на образованието да покажат колко лоши са българските резултати. Не са по-лоши от европейските. Едва ли сега е най-правилният момент да мерим качество, след тези 2 години пандемия", каза Петров.

"Има какво да се прецизира по отношение на обема знания. Преди 6 години нищо не направихме, нека сега да го направим. Но толкова бързо не може да стане, за септември няма да бъдем готови", изтъкна Юлиян Петров относно заявения преглед на учебното съдържание и ревизирането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А високи заплати искат.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за завъртяните въпроси е вярно. Защо го правят? Някакъв съдизъм ли ги тласка да задават въпросите така, че да те карат да се чувстваш нисш? Учебниците ни имат нужда от здрав ремонт. А и тестовете трябва да са по-човешки. Да мотивират децата да учат, а не да им набиват в главите, че колкото и да учат никога няма да е достатъчно. Даже и за тия дето ходят на уроци и са отличници, остава една такава горчилка. Защо? Накарайте ги да обичат училището. Но това си е изкуство. Факт.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35, 'такива "мъжки" индивиди, все гледат да злепоставят и да налитат на бой' ---- въри се прегледай бе, съединител
24
2
 
8
 
! Отговори
Локи преди 1 година
Правилно не искат учителите. Искат го само от министерството на просветата, които са събрани от кол център въже
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 имам наблюдения не само за децата по олимпиадите. Хора, живяли ли сте в чужбина? Имате ли идея какви са децата им? Защо си мислите че всички учат в елитни колежи и са примерни гении? Няма такова нещо. Техните училища в гетата са хиляди пъти по-зле от нашите в гето кварталите. Не е шега. Само ония имат по-добри материални условия от нас. А и голямото име и фирма, което налагат с нокти и зъби. Стига с това ниско самочувствие.
22
0
 
8
 
! Отговори
То бива бива преди 1 година
Айде стига аман от промяна! Все нещо калпаво измислят после се връщат пак на старото. Новатори били.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те учителите са по - неуки от децата. И като извъртат въпросите си избиват комплексите.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23 това ти се е отразило човек, много пагубно. Явно злобата те е направила доста неуспял и отмъстителен човек. Само да те светна, да мразиш деца е най-долното падение. Не знам да има по-голямо падение от това.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25, 'Изобщо какъв човек си, че да смяташ, че няма нужда от климатици?' ---- по-мъжки от теб
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, то ако някой цели да покаже колко са т*пи децата винаги ще зададе някой въпрос така, че ще изкара цялата нация мега т*па. Децата ни са много по-умни от други във водещи страни. Казвам го напълно отговорно. Не е зле тия дето правят тестовете, да не ги правят на пук на децата, защото единственото което постигат е, да ги карат да мразят България.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да почват още от юли месец, че ние родителите да отидем на моренце и да има кой да ни гледа децата за почивката
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17, 'По-твое време не ставаше 43 градуса на сянка.' ---- ставаше
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата учат ненужна , неприложима фактология. Не се учат на това, което ще им бъде необходимо в живота . Не да се прегледат учебните програми и учебтици, а да се облекчи учебния материал . Учители преглеждали учебниците. Замазват ни очите. Накрая пак доценти и професори, които не са влизали в училище в от ученическите си години, са автори на учебниците.
14
6
 
9
 
! Отговори
Един преди 1 година
Сигурен съм,че 80% от учителите с изключение на математиците не могат да се справят със задачите за 6 и 7 клас. Мога да се обзаложа.
13
1
 
1
 
! Отговори
Кръчмар от Поморие преди 1 година
Нито пък аз това са ми последните дни на жътва.Септември е Златна есен берекет.
12
6
 
11
 
! Отговори
Борела преди 1 година
Остава и да искат. И цялата година да висят в училище, все толкова ще знаят. На 99% от учителите не им пука как работят и какво преподават. На 99% от учениците не им пука дали са разбрали нещо в час и дали изобщо нещо научават. На 99% от родителите не им пука. Важното е да има кой да им "бави" отрочетата (къде платено, къде без пари).
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ако ги питаш учителите въобще не им се почва работа (реална). Справка: така нареченото дистанционно обучение по време на Ковид 19. Добре им беше да не ходят на работа и само да казват сутринта за половин час: Прочетете това и онова. Докато си пият кафето и някои от тях дори се натискаха пред камерата, нямащи търпение да свърши "работния ден ". На всичкото отгоре, докато останалите хора седяха без работа (и доходи) насила в къщи на горките даскали даже им вдигнаха заплатите няколко пъти тогав
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7 то по твое време сигурно сти писали с беше и дъска, да вземем да изгори книгите сега, какво ще кажеш?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието ни е добро. Който не е учил на вън не знае истината. Добро е, но има няколко подводни камъка, а и рекламата му е лоша. Може да се направи чудно. Само воля да има за това,а и политизирането да е по-далеч. Интелигенцията няма нужда от политизиране. Да се дават пари на всички училища без значение от коя партия е тоя и оня и да се направи максимална деполитизация. Това е една от малкото сфери, в които можем да се справим без много напъни.
8
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите са бокLуци. Само лаят за заплати.