Образователни медиатори предупреждават за бум от ранни бракове

От 1 юли близо 1000 от тях остават без работа
9 май 2023 15:52, Стела Стоянова
45
Образователни медиатори предупреждават за бум от ранни бракове
Снимка БГНЕС

"Ако ни няма, процентът на ранните бракове ще нарасне", заявиха образователни медиатори на пресконференция, организирана от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе".

Те за втори път алармираха за риска поне половината от тях да останат без работа, след като първото им предупреждение остана нечуто от министерството на образованието. Те разказаха какви биха били последствията от непродължаване на националната програма, по която се поемат възнагражденията им, като бум на ранните бракове е един от тях.

Откакто съществува програмата, медиатори са върнали над 890 деца в класните стаи, създали са над 200 родителски клубове и са стигнали до над 14 хил. родители, които са мотивирали да водят децата си на училище.Непродължаването на програмата е изключително недалновидно, защото ще увеличи процента на отпадналите от училище ученици, смятат те.

Медиаторите възнамеряват да внесат подписка с близо 20 000 подписа до премиера, вицепрезидента и министъра на образованието, подкрепена и от омбудсмана Диана Ковачева, която е поела ангажимент да сътрудничи в разговорите им с МОН. Към момента от ведомството няма коментар дали смята да размисли.

Преди месец от "Амалипе" сигнализираха за опасността близо 1000 медиатори да останат без работа от 1 юли, ако МОН не продължи съществуващата национална програма за медиаторите, чийто бюджет за 2022 г. бе 10 млн. лв. Тогава оттам опровергаха аргументите на МОН, според които възнагражденията на медиаторите могат да бъдат поети от няколко различни източници, вкл. от бюджетите на училищата. Днес, след като проектите на националните програми вече бяха оповестени и сред тях липсва програмата за образователните медиатори, Деян Колев от "Амалипе" нарече въпросните обяснения на МОН полуистини.

Една от възможностите за финансиране е по програма за десегрегация, но тя няма как да обхване финансирането на всички медиатори. Според Колев, много училища с назначени медиатори не получават пари за уязвими ученици, защото нямат концентрация на такива, но пък интегрират много ромски деца и помагат те да не се сегрегират. "Те държат процента на ромските деца под 20% и така не попадат в списъка на училищата, които получават средства за уязвими ученици, но там медиатотрите са изключително необходими. Тези училища няма да могат да продължат работата на медиаторите", категоричен е той. По същия начин ще трябва да се разделят с медиаторите си и малките селски училища, които получават малко пари за уязвими ученици поради малкия брой ученици въобще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те се плодят, а вие се стискайте. След време ще вземат властта...и ранните бракове ще станат модерни.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В БГ-тото е кой, както я нареди и е винаги "не ги слушай, какво говорят а гледай какви ги вършат".Пресен пример е прокутатура,следствие ,съдии и полицаи.Някои от тях вече станаха милионери покрай политиците и пряко законите.
32
1
 
7
 
! Отговори
се преди 11 месеца
Лъжат, като овчарчета.А и много адвокати-медиатори, се уредиха с тлъсти заплати по тези програми за сметка на бюджета и същевремено се явяват по дела в съдилищата.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чингизханите и сега не ходят на училище.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди този да изреве,изридаха от мрежата ЗА деца,огромен октопод с мощни пипала,с основател педофил и обясняващ в ефир,че на българските деца не им било нужно да си знаят историята,а по-важно било *** образованието и малцинствата.Толкоз
29
0
 
16
 
! Отговори
до бълкарка и другит преди 11 месеца
Тези 1000 крлежа са капка в морето от нпо-та,които хрантутим само да лаят и смучат стотици милиони от нашите данъци.Спомняте ли как се появиха-уж загрижени външни цивилизовани организации и прочие за най-уязвимите.Къде са сега,видяхте ли как умело се прикрепиха да смучат от нашия мършав гръб,а и НАГЛИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ,защо не ни харесвало това и размахва и пръст.първи изреваха мастита мрежа ЗА деца-там се вливат стотици милиони без да се знае какво правят,начело с основател педофил,отричащисторията
28
1
 
19
 
! Отговори
българка преди 11 месеца
Тези медиатори-кърлежи да си бяха замълчали по-добре. И без това никой не знаеше за тях, защото нищо не правят. 1000 човека били върнали 890 деца в клас - даже няма по едно дете на хрантутник-медиатор. И това за какъв период е ? За една година или колко ? Всъщност ефективността им клони към нулата, сега още пари искат да им даваме, за да не правят нищо.
27
0
 
8
 
! Отговори
Този медиатор преди 11 месеца
на снимката е много мил и има чудесна усмивка, но щеше да е още по-мил и чудесен, ако си миеше зъбите.
26
0
 
14
 
! Отговори
До шопа преди 11 месеца
Защо МОН трябва да ви дава милиони?МОН осигурява безплатно образование,бази,отопление,ток,учители,психолози,програми към, които сте се прикрепили като кърлежи, понеже нищо друго не можете да вършите- нямате образователен и професионален ценз,искате да продължавате да смучете за шарлатанство.А защо не ви спонсорират външните ви "партньори" или като сте толкова загрижени за тях и обществото- медиаторствайте и менторствайте БЕЗПЛАТНО.
25
0
 
16
 
! Отговори
Простите сметки преди 11 месеца
не излизат. Благодарение на медиаторите са мотивирани над 14 000 родители да водят децата си на училище, но са върнати над деца 890 в класните стаи. Ако приемем, че всяко от тези "мотивирани" семейства има само по едно дете в училищна възраст, защо другите над 13 000 деца не са в училище? И за каква заплаха от "ранни бракове" става дума? Първо, законът не позволява брак под 16 г. Над тази възраст само с изричното съгласие на родителите. И второ, това не са "бракове", а cигънcки сватби.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Усладило им се е да земат пари за нищоправене
23
5
 
7
 
! Отговори
Шопа преди 11 месеца
Виждате че куцо и сакато в държавата се вози с НСО и с кортеж, но ви се свидят парите за медиатори.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как преди 5-6 год. се справяше училището без медиатори? И без тях ще изгрява слънцето.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напразни викове и реване.Идват очаквани закривания и фалити ! Бюджета с който държавата разполага в момента НЕ Е ОТ МИНАЛАТА ,А ОТ ПО МИНАЛАТА 2021 година и свършва(никой от министерството не смее да го каже )! Нямаме нов бюджет не беше гласуван ! А това как да се реши да има пари за пенсии е орязване на пера - министрски звена и програми .Другите неща са увеличаване на застраховки и последното, нов ЗАЕМ но с нови инфлацирани лихвени проценти от Световната банка.Пригответе си децата години 2001-2005 за новатастара инфлация и безработица фалити . Те си избраха Промяната и тя идва
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Над 1000 медиатори и върнати около 890 деца? Абсолютно ненужни са тези лица. Просто трябва държавата да си свърши работата и това е.
19
6
 
8
 
! Отговори
DEMOCRATOS USA преди 11 месеца
Билгарите са индуси и пакистанци..В Германия 80 процента от буллгарите са Ромски индо-българи и туркеши .
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изтриха ми коментара,че никой не иска образователен и професионален ценз на нпо-тата.Никой не дава отчет, колко и къде са потънали стотици милиони ОТ нашите данъци по различни програми,по които симулират дейност, какво са постигнали-статистика по години-толкова и толкова привлякохме да учат затова сме необходими.Нищо.Ние трябва да си мълчим да им плащаме тока,водата и какволи още не,а ни някакви да им се молят да ходят да учат безплатно!А,що не вземете вие да ги обучавате безплатно,отвънвиплащат
17
0
 
20
 
! Отговори
До анонимен 18 преди 11 месеца
Нпо-растите сте първите,които не желаете златната ви мина да се образова и интегрира,защото тогава няма да има нужда от вашето симулиране на дейност за нищонеправене за милиони от нашите данъци под формата на разл.програми- тази е една от многото, по която смучете сиромашка кръв.Защо не работите за строго прилагане на законите при продажбата на деца-"булки".Пред кого се отчитат нпо-тата за десетките милиони,които гълтат и защо "работата" им не се отчете точно и конкретно пред об-вото-статистика
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бахурабахуре 10 милиона на 1000 човека на година излиза по 833лв на месец :D толкова сте неграмотни начи чак и математика за втори клас не можете, ето за това трябват медиатори, щото като ги няма, вашето образование е под въпрос, а *** нямат такова изобщо
15
0
 
38
 
! Отговори
Образованието до преди 11 месеца
8ми клас е задължително.Който няма образование,да няма право на помощи,както и родителите им.Това ще им подейства повече от медиаторите .