Защо и от кога първият звънец бие на 15 септември?

Учебната година започва веднага след Кръстовден и завършва на Петровден
15 сеп 2023 09:05, Петър Бойчев
22
Защо и от кога първият звънец бие на 15 септември?
Снимка БНР

Всяка година в навечерието на 15 септември някои се питат: Защо точно на тази дата започва учебната година в България, винаги ли е било така и как е протичал учебният процес? Отговор дават исторически данни за началото и края на учебната година по българските земи преди и след Освобождението (1878 г.) и в съвременна България, които се съдържат в отчети, правилници, наредби и други документи, съхранявани в Националния музей на образованието в Габрово.
 

"През Възраждането в килийните училища, които се създават през XVIII и началото на XIX век и дават предимно религиозни знания, учебната година не е свързана с конкретна дата – разказва за БНР историкът Веселин Лазаров, главен уредник в музея. – На места се преподава само през зимата, на други – през цялата година, а училището затваря врати само по време на църковните празници. По-късно, във взаимните училища, също липсва точна дата на началото и края на учебната година. Рамките се определят най-вече от т. нар. "спазаряване на учителя", което обикновено се случва за 6 месеца – от Димитровден (26 октомври) до Гергьовден (6 май)."
 

От средата на XIX век се пристъпва към изработването на школски закони, които установяват и по-определена като време учебна година. Тя започва в края на август или началото на септември и завършва през юни, като за децата, ангажирани със земеделска работа, обучението започва 2-3 месеца по-късно.
 

Въпросът за продължителността на годината постепенно се решава на учителските и епархийските събори през 70-те г. на XIXвек. На събора в Шумен от 1873 г. се изработва "Устав на селските училища", според който учебната година за тези деца трябва да бъде 9 месеца. На този събор се приема като задължително началното образоване на децата, а учебната година да започва от 15 септември точно след Кръстовден (14 септември). Краят на учебната година е идвал на Петровден. На него учениците демонстрират знанията си, а най-изявените получават като подарък книга.
 

"След Освобождението традицията не се прекъсва – продължава Веселин Лазаров в интервю за Радио България. – Законодателните актове постепенно изграждат, оформят и регламентират училищна организация, която в общи линии съществува и днес. През 1879 г. с циркулярно писмо на проф. Марин Дринов, по това време управляващ Отдела за народното просвещение и духовните дела, се определя за начало на учебната година датата 1 септември. На следващата година е взето решение нейната продължителност в градовете да е 10 месеца, а в селата между 7 и 8 месеца поради участието на децата в селскостопанската дейност. Тази законова рамка се запазва до 1885 г."
 

По времето на просветния министър Стоян Омарчевски (при управлението на БЗНС 1920-1923) са извършени редица реформи в образованието, включително и в организацията на учебния процес. Учебната година за градовете трябва да започва на 15 септември и да завършва на 12 юли, за селските училища тя завършва месец преди това – на 15 юни, а по време на Първата световна война краят на учебната година се запазва и само в градовете децата приключват три седмици по-рано.
 

"Промяна има през 1952 г. и тя е свързана с рамките на учебната година под влияние на образователната система в Съветския съюз – от 1 септември до 30 май. Тогава е въведено и наклоненото писане с лилаво мастило, четири учебни срока, петобалната система за оценяване на знанията и т. н. Моделът се оказва неприложим за българската образователна система, която е с дългогодишна традиция – обяснява Веселин Лазаров – и от 1957 г. до днес началото на учебната година е 15 септември."
 

През 2011 г. тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов прави неуспешен опит за връщане на старата дата 1 септември. Още едно предложение – учебната година да започне от 1-ви и или 7-и – е направено през 2022 г. Но учениците отново ще прекрачат прага на школото днес, на 15 септември. На добър час!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така ли не разбраха, че началото на учебната година зависи от температурите. Нормално е северните народи да започват да учат от 1 септември /веднага след падането на първия сняг/. При нас 15 септември е добре /аз лично мисля, че 22-23 септември дори е по добре/. Миналата година моя син имаше 2 седмици рисуване по асфалта, защото нямаше какво повече да учат. По-добре децата да са здрави и навън. Има време за учене.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На добър час!
12
10
 
2
 
! Отговори
дедо ви преди 7 месеца
и отново ссср се опитал да наложи нещо свое ,,,, сметайте какво са правили с нас *освободителите* мили деца .
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някакви беззмозъчни с айфони в джоба не могат да сметнат 2+3.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако някой ром го помолиш да си напише трите имена ще има ама бате,ама дискриминация, ама със средно в джоба. България, ако реално определя дипломите с разни мъуглита ще излезем като африканска страна.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През 90-те беше по-добре поне нещо учехм, сега е бинед, ако махнеш двойксджиите ще ти закрият училището и пишеш на двойкаджиии тройки за да минат и училището да не го закрит заради много двойки каквито са реално.
8
0
 
7
 
! Отговори
Според мен преди 7 месеца
Бяха си много удачни някогашните зимна и пролетна ваканция. Не знам защо развалиха тази традиция. Дори мисля, че тези две ваканции вместо по 11 дена както беше, трябва да са по две седмици. Зимната да започва от 24 декември и да свършва на 7-8 януари. Ако Великден не се падне по време на пролетната ваканция (1-15 април), нека за този празник също да имат три свободни дена и това е предостатъчно.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България много рядко времето се разваля още в началото на септември. Обикновено през целия септември си е същинско лято, затова е разумно учебната година да не започва преди 15-и септември. Нека децата ни са здрави и да се радват на пълноценна ваканция от 15-и юни до 15-и септември. Така е най-добре.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тук е на провинциално ниво, и достигат до подобни измислици като за Великден да нямат ваканция, обаче родителите имат, а седмица по-късно става обрътното
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо трябва учебната година да започва на точна дата, когато тая дата не е свързана с нищо, за мен е загадка. Казва се, примерно, вторият понеделник на септември, когато и да се пада той, след това се отброяват необходимите учебни седмици (дни) и готово. Може да свършва на 22 , 23, 25 юни - изобщо когато се изпълнят необходимите учебни дни по план.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Снимката е от щастливи времена. Утре пуснете една и от сегашните за да забележим 10-те разлики.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомням си учителката ми в 4 клас, другарката Семова, беше много проклета женица, мен ме мразеше, та на първия учебен ден в 4 клас, щот не бях с пълна униформа, пустото шалче не ми вързаха нашите и такъв ми отпере във врата, че ми се скапа и празненството и всичко. През 88-*** беше.
2
1
 
12
 
! Отговори
bl преди 7 месеца
Хайде да пожелаем честит първи учебен ден на децата преди са се оцвъка и тази тема с фили и фоби.
1
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 7 месеца
асанке , пий си хапчетата бе ***