СУ избира ректор днес

Четирима са кандидатите
22 ное 2023 09:07, Стела Стоянова
15
СУ избира ректор днес
Снимка БГНЕС

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ избира нов ректор. Четирима кандидати претендират за поста ректор на най-старото ни висше учебно заведение, предаде БГНЕС.

Настоящият ръководител на Алма матер проф. Анастас Герджиков, който оглави Алма Матер през 2015 година, няма право на нов мандат. За високата позиция се кандидат проф. дфзн Николай Витанов, проф. д-р Климент Найденов, проф. д-р Георги Вълчев и проф. дпн Милен Замфиров. Те са издигнати съответно от Физическия, Геолого-географския, Философския факултети и Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Какво ще е решението на Общото събрание на Софийския университет за еднолични и колективни органи на управление и контрол на Софийския университет, ще стане ясно в хода на днешния ден.

БГНЕС припомня, че през ноември 2015 година проф. Герджиков бе избран за ректор, получавайки 190 гласа пред проф. Тони Спасов. През 2019 година неговата кандидатура бе единствената, предложена на Общото събрание. През 2021 година проф. Герджиков стана кандидат за президент, ревностно разграничаващ се от подкрепата на ГЕРБ в месеца на предизборна кампания. Заедно с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, Герджиков стигна до балотаж срещу настоящия президент Румен Радев, получавайки 733 791 действителни гласове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: избориректорСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 5 месеца
Понякога в нАучните ни среди успява да проникне някой, който има качества за научно-изследователска дейност. Но след като се ориентира и разбере къде е попаднал, или бяга с двеста, или успяват да го пропъдят, или се обезличава и предпочита да си кротува на заплата, като от време навреме се мярка в института, в който работи. Имаме няколко истински научни открития, но хрантутим над 6000 индивида в БАН. През соца са били двойно повече. Файда никаква, интриги колкото щеш.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наука в България няма.Няма, не е имало и няма да има.Тук просто се ходи на работа за заплата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Пак до Ивайла преди 5 месеца
Въпросната деканКА е спомената в книгата на проф. Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката". Госпожицата многократно е била член на комисиите, одобряващи проекти, но същевременно е била и член на колективите на някои от проектите, кандидатстващите за финансиране и одобрение от комисията, на която тя е член. Паралелно с това е писала и рецензиите на проектите, които са били конкуренти на онези проекти, в които тя е участвала. С други думи, някогашните безобразници вилнеят и днес.
5
0
 
6
 
! Отговори
До Ивайла Бакалова преди 5 месеца
Няма да ти казвам на кой ВУЗ в един от големитени градове до неотдавна беше декан на факултет лице, което по времето на соца беше влязло да следва чрез РабФак, беше предпочело задочна форма на обучение и се беше дипломирало с общ успех (3.50). Лицето беше протеже на жена, която парадираще с това, че съпругът й е роднина на жената на един от членовете на ЦК на БКП. Тази жена пък (покровителката) пък е била изключвана от гимназията за слаб успех, но стана шеф на секция в институтна БАН.
4
0
 
11
 
! Отговори
Ивайла Бакалова преди 5 месеца
Балдъзата на Климент Найденов му е докторантка. Той е бил двойкаджия като студент. Плаща на асистенти и доценти от неговата катедра да му пишат статии - в тях те цитират себе си, а пускат статията под негово име. Правете си сметка каква "наука" кипи в неговото обкръжение.
3
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 5 месеца
това означава че Найденов е политическа калинка защото беше от кандидат депутат от ВОЛЯ после от партията на Цв. Цв. а сега разбираме че играе с ГРОБ хахахаххаха
2
4
 
1
 
! Отговори
Българи къде сте преди 5 месеца
България има огромен проблем с полицаите в Бобов дол - агресивни, неграмотни, толерират Ромите с пари!Германов
1
5
 
2
 
! Отговори
Петър преди 5 месеца
Стария президент ли стана ?