Студенти зоват: Убийците в затвора!

Кой е виновен за поредното отвратително убийство? След Стоян и Найден, сега и Радостина
14 мар 2009 13:02,
82
Студенти зоват: Убийците в затвора!
Лобното място на Стоян Балтов в Студентски град. Снимка: Булфото

За пореден път смъртта застигна един от нас – след Стоян Балтов, Найден Вучков, а сега най-ужасната трагедия на Радостина Евтимова, пишат в писмо до редакцията на Dnes.bg от студентските сдружения СРОКСОС (Сдружение за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове) и ГСЗССГ (Гражданско сдружение за защита на студентите в Студентския град).

И отново излизат на протест пред Народното събрание на 18 март под наслов: "Убийците в затвора!"

Стоян Балтов бе пребит до смърт от двама младежи на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентския град.

22-годишният студент в Нов български университет Найден Вучков пък беше намушкан с нож след сбиване и псувни между две подпийнали компании на 28 януари.

На 8 март трупът на 21-годишната Радостина Евтимова беше намерен зверски разчленен в апартамент на ул. "Мир" във Варна.

Кой е виновен за отвратителните убийства?, риторично питат те в декларацията си.

Ето и пълния текст:

Виновна е българската политическа олигархия, която в своята деградация достига небивали размери – собственото й генетично поколение се изражда до сбирщина от разюздани хладнокръвни и нагли убийци, разчитащи, че досегашната безнаказаност на бащите, ще бъде такава и за техните синчета.

На 14 януари в София и други градове излязохме за да кажем и: ``Писна ни от липсата на морал и от шуробаджанащината....``

Оказва се, че 20 години след началото на криминалния преход управлението на държавата е в ръцете на една нова партийна номенклатура – независимо дали е в управлението или в опозиция, на която наред с лукса и хубавия живот, са позволени и бруталността, безнаказаността и чудовищното.

Защо не чуваме някой партиец да осъди случилото се, защо не виждаме някои хора да се оттеглят от заеманите постове?

Питаме кога най-после някой от пишещите български интелектуалци ще застане на страната на студентите и гражданите и ще разобличи тази чудовищна фасадна демокрация и има ли в момента независими и достойни такива?

А кога ще излезете от тази летаргия и ще подкрепите борбата на младите?, завършват декларацията си студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
ben hur преди 15 години
studenti,stiga babe6ki protesti.
80
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 15 години
На 18 март е сигурно, че ченгетата няма да протестират - ще имат работа и ще я свършат, за да покажат верността си на Доган и Сергей. И после пак ще реват за стотинки.
79
0
 
0
 
! Отговори
han Asparuh преди 15 години
само неговите закони ще оправят държата или това което е останало от нея
78
0
 
0
 
! Отговори
Espada преди 15 години
Наказанието за смърт трябва да бъде приравнено с обвинението - смърт.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"грешката е, че не сме поканили партиите"... и кой по-точно трябваше да поканим??? кой ще ни оправи? Костов или Бойко или Волен... не че ще ни оправят, а ще ни изнасилят направо
76
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Георев преди 15 години
не разбирам как е възможно хората да пишат "студентите да ***", "по умните отидоха да учат в чужбина, а останалите са тук", "студенти убиват студенти"...хора, моля Ви! спрете да гледате тъпите медии. до това довеждат те. до това по-възрастните да застават срещу нас студентите. до това да обвинявате нас за всичко случващо се... ние ли сме виновни за смъртта на Стоян?! студент ли го уби или човек с основно образование?! ние ли сме виновни, че това стана пред една абсолютно незаконна дискотека?! ние ли сме виновни, че почти всичко е незаконно в студентски град?? как да влезем в библотека, а не в дискотека като такива няма?!?! по-умните казвате отивали в чужбина... можеби сте прави. може би и Бойко е прав, че тук остана само материал. но аз, един обикновен студент искам да остана тук, в родината си. искам бъдещите ми децата да живеят и да се образоват нормално. искам родителите ми да си доживеят живота нормално... толкова ли много искам??? като си бия камшика това ще стане ли??? убиецът на Радостина като учи в Англия, значи ли, че е над нас, мъчещите се тук? признавам, че за нещо сме виновни - че управляващитете си пращат синчетата в чужбина, за да могат като се върнат да наследят на тати... виновни сме, че го позволяваме. но виновни ли сме, че е пълно безконтролие и беззаконност? виновни ли сме, че на никой не му се търси отговорност? еми как няма да си прави всеки каквото си иска тук, щом може и няма да има никакви последствия?да виновен съм че живея в тая *** страна, но аз се стремя да подобря нещо... в Студентски град е ад, защото всеки е давал и сега като упря ножа до кокала почнаха нас да противопоставят срещу реститутите... общината не е виновна държавата не е виновна, областната управа не е виновна... реститутите не строят, а в студентски грат е пълно с нови постройки... е кой строи питаме студентите и реститутите???? няма отговор... и ще продължавам да питам всяка сряда пред парламента. защото това, което се случва в Ст. град е една проекция на случващото се в България.а Вие какво направихте за да се промени нещо???
75
0
 
0
 
! Отговори
nqq takova преди 15 години
stana mi interesno DNES BG 85% ot novinite vi sa samo grabeji ybiistva iznasilvaniq i kvo li ne vijte si glavnata stranica za ne6to po pozitivno nqma li kvo da mi pi6ete ili sao negativni ne6ta puk kolko gre6ki ima kato sum 4el se edno govorq s nqkoi na ylicata e na takuv jargon i trqbva tezi koito 4etat daji da vi popravqt! tc zei malko preobrazete sait4eto a? ;) savet
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Студенсските отганизации имаха своя шанс - 14 януари.Пропиляха го с лека ръка като отказаха участието на политически сили.По-продажна *** на политическата сцена от студентските организации няма. Долу и вън!
73
0
 
0
 
! Отговори
СС преди 15 години
Чалганизираната ,дрогирана *** наричаща себе си студентство -да мре....
72
0
 
0
 
! Отговори
vfg преди 15 години
http://vbox7.com/play:f1227c59
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и аз съм за личната отговорност. иначе само си прехвърляме топката - весело, но не води до резултати
70
0
 
0
 
! Отговори
pottko преди 15 години
vsi4ki sa za zatvora,ot nai gore do nai dolo.koi nesksa4e e 4erven.sbogom lubima.pomnite li na4aloto na KRAQ.
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не коментирам маймуницата, прави ми впечетление следнотоPOSTIGNEME...VAV SFERATA....SOZIALIZAMA....POSTIGNEME.Това е студент?!? Гордея се с вас момчета и момичета.....
68
0
 
0
 
! Отговори
Даниела преди 15 години
Защо в медиите не се говори повече за случая с Радостина ? 3 дни убиеца не даде показания, адвоката на тати явно е нямал време да ги съчини достатъчно добре .... Аз ще присъствам на протеста .
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
PRAVILNO. UBIIZITE V ZATVORA I TO DOGIVOTNO. NE MOGE DA DOPUSKAME DA SE RAZVIVA OBSHTESTVO NA LUDI , BESNI I GESTOKI.TOVA KOETO TRQBVA DA POSTIGNEME E 0% PRESTAPNOST VAV SFERATA NA POSEGATELSTVO ILI UBIISTVO. V BG VSICHKI TRQBVA DA SA SPOKOINI CHE NISHTO NQMA I NE MOGE DA IM SE SLUCHI. IMASHTE TAKIVA VREMENA !!!!! DORI DOSTA DALGO...PO VREME NA SOZIALIZAMA. ZANACHI E VAZMOGNO. I NIE SHTE GO POSTIGNEME.
66
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Само като чета декларацията на тези студенти и ми дожалява за бъдещето на България. Хора, заемащи отговорни позиции в студентски организации не виждат по-далеч от носа си, мислят плитко и искат наготово някой да им даде нещо...По нищо не се различават от политиците в момента. Много говорят и нищо не казват. Не могат или не искат да видят, че деца убиват деца, студенти убиват студенти! Правителството може да е виновно за много неща (теоретично, защото и те са марионетки), но не е виновно за израждането на обществото ни. Защото то, само избра през изминалите 70 години ДА НЕ МИСЛИ. А общество, което не мисли, е обречено на *** общество.Не са виновни и родителите. Първите 7 години са си първите 7 години. Можеш да научиш детето си на обноски, но още от първи клас, то влиза в обществената среда и тя го оформя като личност. Тя изгражда ценностната му система и личните му приоритети. Да не би родителите ни да са възпитали поколение от чалгаджии? Да не би да са възпитали газета-алкохолици и кyрвeта-златотърсачки?Излезе ли детето от дома си и попадне ли в социалната среда, то се превръща в дете на обществото. Едно гражданско общество ще забележи нередностите в една личност и ще се опита да ги коригира. Нашето е далеч от това ниво. Всеки си гледа интереса, псува мутрите и политиците и чака да му се даде на готово.
65
0
 
0
 
! Отговори
silviq преди 15 години
тази държава няма да се оправи никогааа :@:@:@
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ей зъбат колко ти плаща атака за да пишеш глупости
63
0
 
0
 
! Отговори
dimitur преди 15 години
hora molq vi se po spokoino.toq tip 6te bude osuden kato minimalnata prisuda za nego 6te bude 15 godini i to samo ako si priznae.Da,vqrno e 4e ima dupkii i korupciq v sudebnata ni sistema no ne samo tq e viinovna za tova,koeto se slu4va po ulicite.Za6to na nas bulgarite drug ni e vinoven vinagi.I ne govorq za slu4aq s radostina,govorq po princip.Za6to ne potursite gre6kata purvo v sebe si i posle da so4ite obvinitelno s prust sistemata i upravlqva6tite
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво стана със случая Радостина? Синчето на областния управител на свобода ли е вече?