Орешарски и Паси дадоха показания по делото "Батко"

Гергана Паси се учуди, че я призовали като свидетел
20 апр 2010 12:05,
20
Орешарски и Паси дадоха показания по делото "Батко"
Веселин Георгиев. Снимка: БГНЕС

Бившите министри на финансите и по европейските въпроси Пламен Орешарски и Гергана Паси се явиха като свидетели по делото за източване на Пътния фонд.

Подсъдим е бившият директор на фонда Веселин Георгиев.

Според обвинението в периода юли 2006 – ноември 2007 г. той е нарушил закона за обществените поръчки, като е одобрил договори и така е възложил работа на фирми, управлявани от братята му – Емил и Бойко Георгиеви.

Бившият министър на финансите Пламен Орешарски разказа пред съда, че е разпоредил на Инспектората към финансовото министерство да направи одит в Пътния фонд след публикации в медиите.

Проверката е приключила в края на 2008 г. със заключение, че има предпоставки за „потенциален конфликт на интереси“, тъй като братът на Георгиев е в ръководството на фирма „Биндер“, която е спечелила няколко поръчки от фонда.

Орешарски обаче каза, попитан от защитата на Веселин Георгиев, че не е виждал съдебно решение, според което братът на подсъдимия влиза в управителния съвет на компанията.

Той също заяви, че като председател на Управителния съвет на Пътния фонд не е знаел за този потенциален конфликт.

Орешарски си спомни и за критиките на Европейската комисия към България заради скандала „Батко“.

Още по темата
23 окт 2008 16:50
15

По думите му в няколко документа от Брюксел страната е била упреквана за съществуващите слабости в системата за финансов контрол.

Бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси, която също свидетелства по делото, изрази учудване от това, че е призована в процеса.

„Не разбрах защо съм пришита по това дело. Самият министър по европейските въпроси – и в предишния, и в по-предишния кабинет, не е имал отношение към усвояването на европейски средства“, коментира Паси.

Според нея след случая с Веселин Георгиев темата за конфликта на интереси е започнала да се появява във всеки доклад на Европейската комисия.

„Недобре се гледаше на това, че в България нямаше добра система за финансов контрол“, коментира Гергана Паси, като определи януари 2008 г. (когато излезе изключително критичният доклад на ЕК за България) като „черен месец“ за усвояването на еврофондовете у нас.

По думите й именно след скандала „Батко“ се е родила идеята за Закона за противодействие и разкриване на конфликти на интереси.

Гергана Паси коментира, че гледа на случая с Веселин Георгиев като на част от нашето израстване, защото преди това темата за конфликта на интереси е била много малко засегната от обществото, а и от политиците.

„Може би трябваше да ни се случи нещо такова, за да търсим по-прецизна регламентация“, каза тя.

Меглена Плугчиева (вицепремиерът за еврофондовете в кабинета "Станишев") също бе призована като свидетел по делото срещу бившия директор на Пътния фонд. Тя обаче не се яви на днешното заседание, тъй като не била в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Gergana Pasi e anti-primer kak se uspiava v Bulgaria, kato cenata za razvitieto na tvoiata kariera e da se OTDADESH na kogoto triabva......, a ima i bliznachka i tia aktivno se OTDAVA na kogoto triabva na principa PROBA->GRESHKA
18
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Номер 17 - ВСЕКИМУ СПОРЕД ЗАСЛУЖЕНОТО :)
17
0
 
0
 
! Отговори
До Мен преди 14 години
По-полека бе човек ,че няма да остане жив политик от последните 20 год и родата им.В тях включвам и сегашния крал Слънце-метрото в София,винетките и т.н.
16
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 14 години
Изхода е - колкото се може батковци и братковци НА БЕСИЛОТО !!! Ей това вече ще е част от нашето израстване, долна уруспийьо Гергано Пасищо на *** в белия дроб. Админите да не се опитват да ме банват защото ще ви *** майката на темата, ОЛИГОФРЕНЯСАЛИ БРАДАВИЧЕСТИ *** !!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гергана Паси коментира, че гледа на случая с Веселин Георгиев като на част от нашето израстване .... Е НЕМАМ ДУМИ ОТ ТАЯ КРАДЛИВА *** ...КАК СЕ ПРАВИ НА УТРЕПАНА ...ТЕ СЕ УЧЕХА,ИЗРАСТВАХА И БОГАТЕЕХА НА НАШ ГРЪБ...А СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА УТРЕПАНИ ....ЕЕЕЕ НЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ ВЕЧЕ В ТАКА ВА БЪЛГАРИЯ ....50 ГОДИНИ ЖИВЯХ И ОЦЕЛЯВАХ ....НО ВЕЧЕ САМО *** НИ УПРАВЛЯВАТ
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Г-жа Паси ни чула ни видяла тогава да кажи за имотите на мъжът и в Македония
13
0
 
1
 
! Отговори
хахо преди 14 години
10-ти е прав,той ВГ беше бушон,ама сега е мнооого богат бушон.Той и с Лечков се разбра,а Биндер не е останала без работа изобщо.Е,Гагаузов е много нависоко ,той им е бащицата и "Откривателя" на "големия мениджър" В Георгиев.Изключително добре менажира крадени пари.
12
0
 
5
 
! Отговори
гневен преди 14 години
Те били министри,а като четеш можеш да си помислиш,че са били ученици в помощно училище.Не знаели,не разбирали,имаяли съмнения,но...Какъв ти конфликт на интереси,пладнешки грабеж;един гладен *** се видял на високо и решил,че може да прави каквото си поиска.И го правеше,то е ясно,а сега-не можели да ги накарат да свидетелстват.Как ще ги накарат-парите дават такъв имунитет,че само Господ може да те съди.
11
0
 
5
 
! Отговори
WTF??? преди 14 години
Aaaaa ,ясно...трябвало да им се случи нещо такова....Ами 4 години ви се случва да я крадете тази държава през различните и министерсва и прането на пари през 100-тиците фирми на близки и познати...По скоро трябва да се случи да постоите в някой затвор за по дълго всичките,защото каквото и да си говорим няма министър ,който да не е бил наясно какво става около него
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да това е конфликт на интереси, както е конфликт на интереси, жената на Бойко Борисов да спечели конкурса за винетките и да прибере 50 милиона, конфликт на интереси е когато зетя на Б.Борисов е подизпълнител при строежа на Метрото в София и още хиляди такива шуробаджанашки истории. Чудно защо само определени хора ,които са някви бизнесмени навряни във власта от партийни мишки отговарят. А шефа на В.Георгиев ,министър Гагаузов никой не го пипа? Или Георгиев е бушона ,който ще предпази Гагаузов?
9
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 14 години
На баба ти шушоните.Като кариерата за инертни материали в Южна България е на брат му какво е трябвало да направят.До возят чакъл и пясък от Русе за да угодят на глупендерите като теб.Ако цените на материалите са раздути е друг въпрос но ако са по-ниски от другите кандидати какъв е проблема
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тук се вижда 100% конфликт на интереси м/у братя!Който и да призоват за свидетел не виждам, какво може да се промени!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
те хубаво са се явили,ама трябваше да ги закопчаят и тях
6
0
 
9
 
! Отговори
ХОХО преди 14 години
ВСИЧКИ СА БАНДИТИ И ИЗКРАДАХА НАШИТЕ ПАРИ И НАШЕТО БЪДЕЩЕ И НАЙ ЛОШОТО ТОЛКОВА СА АЛЧНИ И БЕЗКРУПОЛНИ, НО НИЕ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ГО ДОПУСНАХМЕ.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може би трябваше да ни се случи нещо такова, за да търсим по-прецизна регламентация, каза тя. 6to li ne vi ybie Gospod, kradliva pasmina....ore6askiiii, tiq sedenki ne sa kato predi6nite a?
4
0
 
3
 
! Отговори
петър преди 14 години
Тая,пък нали направи своята сделка като взе горкото Паси какво я викат ....всичко което е подписвала,знае как ...няма да се нахендри и неиния няма да го позволиVИграч е той!А тя амбициозна ,,маленка"
3
2
 
5
 
! Отговори
*** преди 14 години
Ако се докаже вината на тези..."хора" - искаме ги в затвора. Аман от шуробаджанащина.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Конфликт на интереси е ако си дал работа на Брат си. Само ,че единия брат на В.Георгиев е дългогодишен концесионер на каменна кариера. А трошените камъни са основата на един път. А Другия брат който работи в Биндер ,може да е лапвал нещо, но пък в Раьона къде са строили Биндер няма друга такава голама пътна фирма,тоест ако внасям петрол в БГ ще го рафинирам в Лукойл, а не в Румънския Ромпетрол. Това е търсене на под вола теле. Да се види на какви цени е работено и дали е ощетена държавата.
1
3
 
1
 
! Отговори
&&& преди 14 години
Taq evreika kade se blaska