Колко мръсна може да е играта

Съобщение за изчезнало дете в мол изправи косите на стотици родители
18 май 2010 15:00,
176
Колко мръсна може да е играта
Снимка: Dnes.bg

„Онзиден в Мол София изчезва дете за секунди...“ - това съобщение, изпратено от бивша колежка във Facebook, смрази кръвта ми мигновено.

За тези, които още не са получили това съобщение, неговото съдържание, с някои вариации, е следното: „Оня ден“ в мол София/Сердика/един мол майка изведнъж видяла, че детето й го няма. Развикала се, охраната веднага блокирала изходите. Детето било открито в тоалетната вързано/упоено, с обръсната глава и сменени дрехи.

Следейки напрегнато дъщеря ми в кварталната градинка, разказах за това на приятелка. Тя вече знаеше. От приятелка, която имала приятелка, която била позната на майката, чието дете изчезнало.

Нещо повече – родителите искали да разкажат случката пред определени медии, но те отказали да я публикуват, за да не си развалят отношенията с моловете. Затова историята се разпространява през социалните мрежи – тези в интернет, и традиционните – "една жена каза в градинката".

Когато кръвта ми се поразмрази, започнах да си задавам въпроса как така не съм видяла подобно нещо в бюлетина на МВР. Тръгнах и по цялата верига от приятелки, за да се срещна с майката на детето и да чуя от нея как медиите са й отказали да публикуват историята.

Макар да не беше особено дълга, веригата все се късаше и така и не стигнах до въпросната жена. Същия резултат имаха и опитите да разбера за кой мол става въпрос – един знае за един, друг – за друг, трети просто за „един мол“.

В хода на опитите обаче установих, че това съобщение са го получили предимно хора, които имат деца. Познати и колеги без деца не са виждали тази история във Facebook, макар че слухът всъщност се появил преди повече от месец.

Първия път полицията проверила и установила, че няма такова нещо. После слухът тръгнал още веднъж, сега явно е третата вълнà.

Официална информация няма, защото няма какво да съобщим, обясниха от пресслужбата на МВР. Никой не е подал сигнал в полицията – нито родители, нито мол.

Подобно нещо не може да се скрие, обясняват от търговските центрове. Поддържа се директна връзка със съответното районно и дори за дребна кражба или хулиганска проява веднага се подава сигнал до полицията, защото охраната на моловете няма правомощия да арестува.

В Mall Sofia, който се споменава в последната версия на слуха, инцидент с отвличане или опит за отвличане на човек не е имало никога, обяви пред Dnes.bg маркетинг мениджърът на търговския център Валери Рафаилов.

Без да имам факти, не мога да коментирам подозрения от кого и с каква цел е пуснат слухът, казва Рафаилов.  

От мол „Сердика център“, който фигурира в най-старата версия, също категорично опровергаха информацията.

Управителят Атанас Радев чул за първи път слуха веднага след Великден. Казал му го познат, който го чул от познат, чийто приятел познавал майката.

Самият Радев бил на работа на Великден и няма как да не е разбрал, ако е имало такъв инцидент. За всеки случай събрал охраната. Нищо подобно не се е случвало, научил и от тях. Разпитали чистачките, които са в тоалетните. Прегледали и записите от охранителните камери, затова категорично знаят, че никой не е отвличан.

„Не бих искал да кажа, че е недобронамерено, защото пак ще е форма на слух“, отговаря Радев на въпроса кой и защо пуска тази информация в обществото.  

Без да го казват директно, защото в последните месеци са свикнали да са в перманентна кръгова отбрана, свързани с имиджа на търговските центрове, подозират непочтен черен пиар. Толкова непочтен, че да експлоатира най-дълбокия страх на всеки родител – да не се случи нещо на детето му, и най-дълбокия страх на всяко дете – да не го вземат от родителите му.

Дали конкретен търговски център е бил целта на този слух, е трудно да се прецени след добавянето на нови и нови елементи към него. В „Сердика център“ не виждат зависимост между засилването и отслабването на слуха и посещенията. На старите търговски центрове също не е навредил. В Mall Sofia например не само няма отлив на посетители, а дори има лек ръст.

Това, което със сигурност е постигнато, е рязко свиване на сърцата на много родители, които се бяха поотпуснали, като видяха арестите на „наглите“.

По принцип подобно насаждане на страх може да се преследва. Например по чл. 326 от Наказателния кодекс. По този член е обвинен астрологът Емил Лещански, чиято прогноза за разрушително земетресение изкара миналия април десетки хасковски семейства на палатки.  

В Наказателния кодекс има и текст, третиращ умишлено предизвикване на паника.

За да се стигне до източника на слуха обаче, трябва да се хвърли „огромен ресурс“, обясни за Dnes.bg полицейски експерт по проследявания в мрежата. Подобни трудоемки операции по анонимни сигнали се предприемат само ако става въпрос за заплаха за взрив или терористичен акт.

Дали ужасът на стотици семейства и евентуалните загуби на търговските центрове си струват труда, ще прецени прокуратурата.

Най-опасният ефект на злонамереното активиране на механизма, „като се заговори, че сестра ти е... обяснявай, че нямаш сестра“, е, че от него се задейства и механизмът „лъжливото овчарче“.

А в момента семействата на най-малко трима души разчитат на верижната реакция в социалните мрежи, за да намерят изчезналите си близки, сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин, чиито снимки със съдействието на МВР са разлепени на всички обществени места и в градския транспорт в София.


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.