Колко мръсна може да е играта

Съобщение за изчезнало дете в мол изправи косите на стотици родители
18 май 2010 15:00,
176
Колко мръсна може да е играта
Снимка: Dnes.bg

„Онзиден в Мол София изчезва дете за секунди...“ - това съобщение, изпратено от бивша колежка във Facebook, смрази кръвта ми мигновено.

За тези, които още не са получили това съобщение, неговото съдържание, с някои вариации, е следното: „Оня ден“ в мол София/Сердика/един мол майка изведнъж видяла, че детето й го няма. Развикала се, охраната веднага блокирала изходите. Детето било открито в тоалетната вързано/упоено, с обръсната глава и сменени дрехи.

Следейки напрегнато дъщеря ми в кварталната градинка, разказах за това на приятелка. Тя вече знаеше. От приятелка, която имала приятелка, която била позната на майката, чието дете изчезнало.

Нещо повече – родителите искали да разкажат случката пред определени медии, но те отказали да я публикуват, за да не си развалят отношенията с моловете. Затова историята се разпространява през социалните мрежи – тези в интернет, и традиционните – "една жена каза в градинката".

Когато кръвта ми се поразмрази, започнах да си задавам въпроса как така не съм видяла подобно нещо в бюлетина на МВР. Тръгнах и по цялата верига от приятелки, за да се срещна с майката на детето и да чуя от нея как медиите са й отказали да публикуват историята.

Макар да не беше особено дълга, веригата все се късаше и така и не стигнах до въпросната жена. Същия резултат имаха и опитите да разбера за кой мол става въпрос – един знае за един, друг – за друг, трети просто за „един мол“.

В хода на опитите обаче установих, че това съобщение са го получили предимно хора, които имат деца. Познати и колеги без деца не са виждали тази история във Facebook, макар че слухът всъщност се появил преди повече от месец.

Първия път полицията проверила и установила, че няма такова нещо. После слухът тръгнал още веднъж, сега явно е третата вълнà.

Официална информация няма, защото няма какво да съобщим, обясниха от пресслужбата на МВР. Никой не е подал сигнал в полицията – нито родители, нито мол.

Подобно нещо не може да се скрие, обясняват от търговските центрове. Поддържа се директна връзка със съответното районно и дори за дребна кражба или хулиганска проява веднага се подава сигнал до полицията, защото охраната на моловете няма правомощия да арестува.

В Mall Sofia, който се споменава в последната версия на слуха, инцидент с отвличане или опит за отвличане на човек не е имало никога, обяви пред Dnes.bg маркетинг мениджърът на търговския център Валери Рафаилов.

Без да имам факти, не мога да коментирам подозрения от кого и с каква цел е пуснат слухът, казва Рафаилов.  

От мол „Сердика център“, който фигурира в най-старата версия, също категорично опровергаха информацията.

Управителят Атанас Радев чул за първи път слуха веднага след Великден. Казал му го познат, който го чул от познат, чийто приятел познавал майката.

Самият Радев бил на работа на Великден и няма как да не е разбрал, ако е имало такъв инцидент. За всеки случай събрал охраната. Нищо подобно не се е случвало, научил и от тях. Разпитали чистачките, които са в тоалетните. Прегледали и записите от охранителните камери, затова категорично знаят, че никой не е отвличан.

„Не бих искал да кажа, че е недобронамерено, защото пак ще е форма на слух“, отговаря Радев на въпроса кой и защо пуска тази информация в обществото.  

Без да го казват директно, защото в последните месеци са свикнали да са в перманентна кръгова отбрана, свързани с имиджа на търговските центрове, подозират непочтен черен пиар. Толкова непочтен, че да експлоатира най-дълбокия страх на всеки родител – да не се случи нещо на детето му, и най-дълбокия страх на всяко дете – да не го вземат от родителите му.

Дали конкретен търговски център е бил целта на този слух, е трудно да се прецени след добавянето на нови и нови елементи към него. В „Сердика център“ не виждат зависимост между засилването и отслабването на слуха и посещенията. На старите търговски центрове също не е навредил. В Mall Sofia например не само няма отлив на посетители, а дори има лек ръст.

Това, което със сигурност е постигнато, е рязко свиване на сърцата на много родители, които се бяха поотпуснали, като видяха арестите на „наглите“.

По принцип подобно насаждане на страх може да се преследва. Например по чл. 326 от Наказателния кодекс. По този член е обвинен астрологът Емил Лещански, чиято прогноза за разрушително земетресение изкара миналия април десетки хасковски семейства на палатки.  

В Наказателния кодекс има и текст, третиращ умишлено предизвикване на паника.

За да се стигне до източника на слуха обаче, трябва да се хвърли „огромен ресурс“, обясни за Dnes.bg полицейски експерт по проследявания в мрежата. Подобни трудоемки операции по анонимни сигнали се предприемат само ако става въпрос за заплаха за взрив или терористичен акт.

Дали ужасът на стотици семейства и евентуалните загуби на търговските центрове си струват труда, ще прецени прокуратурата.

Най-опасният ефект на злонамереното активиране на механизма, „като се заговори, че сестра ти е... обяснявай, че нямаш сестра“, е, че от него се задейства и механизмът „лъжливото овчарче“.

А в момента семействата на най-малко трима души разчитат на верижната реакция в социалните мрежи, за да намерят изчезналите си близки, сред тях са и родителите на 7-годишния Веселин, чиито снимки със съдействието на МВР са разлепени на всички обществени места и в градския транспорт в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
0
 
! Отговори
nana преди 13 години
За това е виновна само и единствено охраната на мола. Значи освен *** на входовете/изходите, е необходимо да има камери из целия мол и център за наблюдение на камерите. Центъра има връзка с охраната чрез радиостанция. Вътре може да бъде убит човек, да се извърши търговия на наркотици или да се отвлече човек и няма кой да го види и предотврати. Камерите се поставят така, че да имат обхват навсякъде. В мола има необходимото охрана, така че да може да се реагира на повече от един сигнал.
156
1
 
1
 
! Отговори
охрана преди 13 години
Случаи на отвличане в молове има навсякъде по света, напълно възможно е и тук да стане, като се има в предвид колко слаба, некадърна и безхаберна е охраната в моловете. А колкото до камерите - те могат да бъдат избегнати чрез предварително проучване на обхвата им - все пак тия камери нямат дори 20% покритие на територията на мола.За конкретния случай се съмнявам, най-малкото защото МВР няма защо да крие такава информация, освен ако укриването и не е наредено от високо място.
155
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 13 години
А хрумвало ли ти е,че огромните молове бъкат от камери и въобще не са перфектното място да ти откраднат детето?
154
0
 
2
 
! Отговори
друга майка преди 13 години
Токова си прав/а. А иначе изненадата ми не е чиста глупост или наивност, а по-скоро се чудя как може жена, на която и минава такава мисъл през главата, да нарече себе си майка. Тя е толкова майка, колкото и ония случаи, за които пишеш, че четем толкова често. За съжаление!
153
0
 
3
 
! Отговори
Зиг преди 13 години
Как и е хрумнало? Доста често четем за майки, които си изоставят децата, такива, които ги осакатяват от бой, такива, които ги убиват. А ти се изненадваш, че може да има майка, която да замълчи, ако и се предложат пари?! Това наивност ли е просто или чиста глупост?
152
0
 
1
 
! Отговори
друга майка преди 13 години
Не не ми е хрумвало!!! Защото никаква сума не може да ми изплати минутите паника, в които търся детето си, нито шока, когато го заваря с гола глава и зашеметено!!! Бази, Боже! Парите няма да затворят устата ми за случилото се.Аз питам на теб как ти хрумна тази глупост, МАЙКО?!
151
6
 
3
 
! Отговори
Maika преди 13 години
А хрумвало ли ви е, че управата на МОЛ-а е дала на жената голяма сума пари, за да си трае по ситуацията....Дори и да "истерично всяване на паника", не е излишно всички ние да внимаваме повече с децата си. А огрмоните молове, в които сме заети да зяпаме по витрините са наистина перфектното място да ти откраднат детето.
150
1
 
4
 
! Отговори
kukuvica преди 13 години
Много *** и елементарен коментар. Слухът е активен от месец март. Появи се в няколко седмичника и беше опроверган много по-смислено. Авторката може би се упражнява да пише или е на изпитателен срок, но с такива "публикации" няма да стигне по-далече от сайт
149
0
 
1
 
! Отговори
Катя преди 13 години
По принцип трябва да се внимава, когато има опит за предизвикване на страх у много хора. Ако се поддадем на такава манипулация съдействаме за изпълнението на нечисти цели.
148
5
 
3
 
! Отговори
jango преди 13 години
f**k facebook и сичките му ползватели бе, сами са си виновни че нямат IQ
147
2
 
2
 
! Отговори
perekly преди 13 години
Това е поредното доказателство , че и във социалните мрежи има ***.Другата реалност ще съществува ,докато хората не започнат да използват мозъка си по предназначение.
146
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
не знам дали е измислица или проста са сплашили родителите да не го обявяват по медиите....в крайна сметка става въпрос са огромна загуба на пари...нали? АЗ знам, че детето ми няма да стъпи в МОЛ! Както са казали хората - ако не помогне, няма да навреди!
145
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредното доказателство, че във Фейсбук нормални хора няма. Там е друга реалност - като в "Матрицата".
144
3
 
1
 
! Отговори
aydun преди 13 години
това е смешно дори, защото не е реално. все едно да вярваш на съобщенията от вида 'ако не изпратиш това до .....' а тези, които вярват и им се 'смразява кръвта' и почват да философстват за най-малкото могат само да го... ако си мислят,че правят нещооо.....далеч,далеч
143
1
 
9
 
! Отговори
new преди 13 години
Това го чух за първи пъут преди 2 седмици , но за Мол Варна , и детето обръанато с други дрехи е било в багажник на кола Абсолютна провокация .
142
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Статията е още по-*** от тази глупост и допринася за разпространението и.
141
7
 
26
 
! Отговори
фацебоок преди 13 години
ФЕЙСБУК Е ЕДНА ДЕБИЛСКА МРЕЖА ВСЕКИ КОЙТО Е РЕГИСТРИРАН В ТАКАВА МРЕЖА Е ТОТАЛНО ЗОМБИРАН ОТ ВСЯКЪДЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ТАЗИ МРЕЖА ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ И ВЕСТНИЦИ И ВСЕ НЯКОЙ НИ ПРИЗОВАВА ДА СЕ РЕГИСТРИРАМЕ,КОЙ ПЛАЩА ЗА РЕКЛАМА ЗА ТАЗИ ТЪРСАЧКА НА ЕМЕЙЛИ ,ТОВА Е МРЕЖА ЗА СЛЕДЕНЕ ПАЗЕТЕ СЕ И НЕ СЕ РЕГИСТРИРАЙТЕ ТАМ...
140
6
 
17
 
! Отговори
фацебоок преди 13 години
ФЕЙСБУК Е ЕДНА ДЕБИЛСКА МРЕЖА ВСЕКИ КОЙТО Е РЕГИСТРИРАН В ТАКАВА МРЕЖА Е ТОТАЛНО ЗОМБИРАН ОТ ВСЯКЪДЕ НИ ЗАНИМАВАТ С ТАЗИ МРЕЖА ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ И ВЕСТНИЦИ И ВСЕ НЯКОЙ НИ ПРИЗОВАВА ДА СЕ РЕГИСТРИРАМЕ,КОЙ ПЛАЩА ЗА РЕКЛАМА ЗА ТАЗИ ТЪРСАЧКА НА ЕМЕЙЛИ ,ТОВА Е МРЕЖА ЗА СЛЕДЕНЕ ПАЗЕТЕ СЕ И НЕ СЕ РЕГИСТРИРАЙТЕ ТАМ...
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До скоро нямахме молове и не е била подходяща легендата.
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълна промяна, пропуснали са "сменен пол, променена височина и 10 кг повече"