ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават

Депутатът Емил Караниколов обмисля закон за чистотата му
Обновена: 12 яну 2011 08:53 | 12 яну 2011 07:42,
368
ГЕРБ ще чисти езика от чуждици. Гардероб и компютър - остават
Снимка: Булфото

Казанлъшкият депутат от ГЕРБ Емил Караниколов замисля Закон за чистотата на българския език. Намерението му е до май проектът да влезе в пленарната зала

“Засега е само идея, но съм говорил с филолози и педагози и всички ме подкрепят. Искам да изчистим българския език от излишните чуждици, за които има хубави български думи и които го правят тромав и безсмислен, а за мнозина - и неразбираем”, обясни идеята си депутатът пред „24 часа”

Като начало обаче целта му била да изчисти от неразбираемите думи учебниците.

“Няма да стигам до крайности като Иван Богоров с неговата "драсни-пални клечица" вместо кибрит, но защо да казваме алиенация, когато имаме думата отчуждение, а вместо визия можем да кажем образ", аргументира се Караниколов.

Думи като автомобил, гардероб или компютър обаче щели да си останат.

За младите пък смята, че е по-добре да пишат на кирилица и когато са зад компютъра.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още по темата: български езикчуждици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mnogo dobra ideya i tya tryabva da se zapochne i zavurshi,tryabva da se znae che govorim na nash bulgarski ezik a ne na bulgaro-evropeiski-primesen sus kakvo li ne oshte.Az mislya i sum siguren che ima oshte mnogo koito sa vuv podkrepa na tova izchistvane na bulgarskiat ezik
355
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E.ete si p.tkite majni...mngoo si e hubav zakona...ugodiq nqma toz pros narod ei mamichkata mu
354
8
 
7
 
! Отговори
ели преди 13 години
..."Закон за чистотата на българския език"... ето това е най-важния закон за нашата държава!!! Всичко друго се оправи, та стигнахме до този закон...
353
3
 
10
 
! Отговори
препоръка преди 13 години
ГЕРБ първо да изчисти изказа на премиера ни и на някои от министрите му от простацизми, диалектизми, жаргонни и улични фрази, пък тогаз да стреля срещу чуждиците в съвременната българска реч.
352
2
 
4
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Нещо не сте ме разбрал/а/....Нямам причини да не се гордея с предците си, а нихилист - това изобщо не ми приляга...А за каква чалга ми говорите ???Аз изобщо не съм се и заслушвал в тази "помия"...А колкото до това къде да се огледам - та до сега ако не съм се ориентирал къде и как да гледам - то за какво съм живял ???Но явно не сме се разбрали - мислим почти еднакво, но се изразяваме различно - това изглежда е проблема. И от мен - поздрав !
351
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахаха е тва ли им е била целта на ГЕРБ :D Затова ни пуснаха премиер с езиков речник състоящ се от 30-40 думи, супер изчистен и съставен основно от "Станишев е виновен, комунистите, некачествен матрял, АЗ, магистрали..." :)))) Супер изчистен! Браво така се прави !!!
350
4
 
3
 
! Отговори
Обичай преди 13 години
Патосът е за предпочитане пред нихилизма.Отричат? Защо Ви интересува толкова какво другите ще кажат, или мислят за вашия вкус и предпочитания? Винаги ще има хора с различно мнение, така и трябва да е. Явно сте почитател на модното, но то обикновено е преходно и доста бързо се забравя.Гордейте се с това, което считате за постижение на хората преди Вас, на Вашите съвременници, на Вашите наследници. Огледайте се отвъд чалгата и ще откриете вселена от неща, които заслужават Вашия интерес.Поздрав!
349
1
 
5
 
! Отговори
друг някой преди 13 години
Ето един неологизъм Кадесар - сътрудник на Държавна сигурност.Етимология: От КДС...Е, Фруктомат каква му е етимологията ???Фрукт плод Мат - ???- какво значи матНали за машина за плодови сокове става въпрос ???Но щом има банкомат и разни други матове трябва да се знае корена...
348
3
 
6
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Всичко това ми звучи пре-много тоталитарно..Да се чустваме горди - от какво ?Днес вече отричат Вазов, Ботев, скоро и Яворов може да попадне в "остарелите", овехтели поети/писатели/ , от какво да се гордея ?От чалга - изразите, в които включвам и голяма част от чуждиците ??Не можем да отричаме развитието на езика, особено в глобализацията - просто е невъзможно да не приемем думи, за които нямаме друг източник, освен чуждия език, но - да ограничим тоталното заместване на термини и думи, които ползващите ги дори не са наясно със значението им , но ги употребяват за да се правят на знаещи, което автоматично ги прави невежи...
347
4
 
3
 
! Отговори
............... преди 13 години
sashtusanu arkadashu da va yurkam s gyosterusata po baura do tepeto bash .... ey tova e napravo na bulgarsku
346
1
 
4
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Тук не говорим за начин на изразяване, а за писмения език, така че нека да си се изразява всеки според средата, в която е, за да е разбиран, но да си използва за предпочитане българските думи, когато чуждиците си имат съответен еквивалент, това трябва да се има предвид, когато се говори за "чистота на езика"....
345
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
А защо не слагате кавички пред пред думите "визия", "образ", "автомобил", "гардероб" и т.н., м? Коректори нямате ли? ;)
344
3
 
6
 
! Отговори
Обичай преди 13 години
Много може да се направи относно съживяването на българския език, но ако не се вкара в образователната система, медиите и литературата идеята няма бъдеще. Надявам се, че целта на проекта ще бъде: да се върнат в езика ни думи, изрази, начин на говорене, а от там и мислене, поведение които ще ни карат да се чувстваме горди.
343
3
 
5
 
! Отговори
Обичай преди 13 години
Но, за да се случи всичко това, в действителност, ще трябва инициаторите на проекта да са готови да посветят живота си на каузата, да увлекат другите със своя устрем и убеденост в бъдещето на езика и нацията ни.Трябват ни нови Възрожденци! Готови ли сме ние за това Възраждане? Дано!!! Няма нищо вечно или константно, но докато има хора, които се считат за българи и езика ще е български, без значение колко думи в него идват от далечното ни минало.
342
3
 
6
 
! Отговори
Обичай преди 13 години
Жалко е, че за петдесет години комунистическата идея за модерен живот в големи градски "комуни", като че ли успя да унищожи благородството в духа на нашите предци. Иска ми се да вярвам, че ние и наследниците ни ще намерим сили и вяра в себе си, за да излекуваме раните на прекършените си криле и полетим с добродетелите, които са ни пазили през хилядолетната ни история.
341
5
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: АзъОфициалното название на английската лира е "British pound sterling", иначе си е просто "pound", и на монетите и банкнотите си пише просто "pounds".
340
3
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: ЕвропаНякога да съм казал, че думата "лира" се употребява в Англия?Темата на статията е за българския език в България, а не за английския в Англия.
339
2
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
И аз така знам,ама да попитам все пак.Мерси!
338
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До: смяхАз предлагам всички да направим равнис по езика на Цветан Цветанов, който между другото е много цветущ!
337
3
 
4
 
! Отговори
Европа преди 13 години
Изобщо не.