Уникална традиция в Родопите. Дават хиляди за чешми

Родопчани влагат спестяванията си, за да се обезсмъртят
19 юли 2011 07:04, Екип на Dnes.bg
126



Старата традиция да построиш чешма, за да остане споменът за теб, все още е жива в Смолянската община Баните. В памет на покойните и за спомен на живите в общината са направени стотици чешми буквално на метри една от друга.

През последните години  местните сякаш водят съревнование кой ще съгради по-голяма и по-красива чешма. На отсечка от 15 км могат да се преброят 50 чешми с беседки, заслони и барбекюта, дори детски площадки и мостчета.
Пример за това е Росен Габеров, който дал всичките си спестявания - над 20 хиляди лева за подобен градеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
о преди 12 години
Защо ако си роден в Америка си американец, без значение дали си християнин, мюсюлманин, будист, атеист, НО ако си роден в България и си мюсюлманин, значи не си българин, а те наричат ***, турчин и т.н. ?!?!?
118
0
 
7
 
! Отговори
ЧЕЧ преди 12 години
Помаклъка са си чисти българи ,запазили БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ по добре и от нас . Голяма част от тях много добре го знаят ,друга малка част се инатят като магарета и не искат да си признаят че от прадядовците се знаят че някога са били ХРИСТИЯНИ.
117
0
 
10
 
! Отговори
Мая преди 12 години
Браво! Всеки съградил чешма, да е вечно името му! Да пребъде рода му хилядолетия! Здраве и добър късмет на строителя и на родата му!
116
0
 
13
 
! Отговори
николай долапчиев преди 12 години
браво! поклон!!! традицията е велика сила!!!
115
2
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
власите (аръми) в БЪЛГАРИЯ имат претенции , че са наследници на "древните траки" :)))))) те говорят на средновековен ромейски език ! :))))) турците имат същите претенции:))) за гръците да не говоря :))))) всеки с тъпите си мисли и претенции. ЗАЩО ли , Ние БЪЛГАРИТЕ ГЛЕДАМЕ С ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ КЪМ ВСИЧКО ТОВА-ДУШАТА БЪЛГАРСКА Е ВЕЛИКА И ЧОВЕШКА !!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ХОРАТА В НЕЯ !!!
114
2
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
повтарям !!! "***" е сменил вярата си !!! те са 90% славяни !!! всички са руси като руснаци или скандинавци !!! БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ ИЛИ ОБРАТНО - ТРАКИТЕ СА БЪЛГАРИ !!!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО И ЗНАЙТЕ , ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ДАЛИ НОВОТО ВРЕМЕ НА СВЕТА !!!
113
1
 
12
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Защо говорите глупости. Това е традиция, идваща от Изтока. У нас понякога казват, че това е навик, наследен от турците. Не е вярно. Много преди те да се появят в Мала Азия е имало такъв обичай. Заради горещините и трудния климат хората са почитали водата много високо. И затова са градили чешми или са поддържали изворите в оазисите. Да сте чували, че в древна Армения до всеки извор имало поставен голям камък, издялан като животно - да пази водата и извора. И все пак - това е добрината.
112
4
 
1
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
E WO GO NIAMA TOVA PRI BG. ,INTELIGEZIIATA;...?????????? KUPIL SI UBUVKI ZA 2000 , I E .....ZARVUL
111
4
 
1
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
SELATA NI PAZIHA -GENITE...A NIAKOI GI UNIWOZI....
110
1
 
1
 
! Отговори
DO 110 преди 12 години
NEZNAIA , DALI I TE KATO MAKEDONZITE,...A I KATO NAS BALGARITE, SI POZNAVAT , - ISTINSKATA VELIKA ISTORIIA...
109
5
 
13
 
! Отговори
Помаки=Траки=БГ преди 12 години
Помаците са най-запазените в генетическо отношение Траки. Впрочем и 80% от останалите Българи също сме с тракийски гени и потекло. Ето защо помаците са темелът и неделима част част от нашия древен Тракийски народ.
108
12
 
4
 
! Отговори
do 104 преди 12 години
Тези пък, какви са били смотани! Толкова ли не са могли да кажат, че им приемат смърдялата вяра, а после пак да са си християни??
107
10
 
7
 
! Отговори
la chica de ayer преди 12 години
Тази статия е за турски сайт, не за български.
106
1
 
21
 
! Отговори
darcas преди 12 години
Има ли значение кой я е построил чешмата, след като добро е направил? Форумните плювачи след себе си оставят само една кафява следа.
105
5
 
29
 
! Отговори
помака преди 12 години
На всички турци, пропагандиращи че сме едно с тях мога да кажа само яжте ми х****. Дори и дедите ни не са приемали от все сърце исляма камо ли ние правнуците .Винаги сме говорили само БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!Мамо на български съм казал и друг език нямям- българин съм.
104
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро се върнах от Родопите и докато пътувах на една отбивка в планината в най-голямата жега видях мъже с носии които пееха, танцуваха и свиреха на гайда без повод.
103
3
 
28
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
най-непокорният и родолюбив българин е бил Родопчанина! През 1664 година в Чепинското корито започва помохамеданчването от турците от тук започва помохамеданчването(имат поговорката "вземи му вярата и ти става верен роб )изклано е 2/3 от населението , други се заселват из смолянско а Батак е изцяло заселен от чепинското корито хора! "***" от арабски значи обърнал вярата си -ПОМАЦИТЕ СА БЪЛГАРИ МОХАМЕДАНИ ЧИСТИ БЪЛГАРИ !!!
102
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе помаците не са ли българи -мюсюлмани? Просто през турско робство са били насила принудени да сменят вярата си от там помаци- помъчени.. Разбира се сега всеки *** с гордост разправя колко велик турчин е и че от Турция по -хубаво няма но това е нормално кога не е било така.Доколкото знам границите на България последния четвърт век че и повече винаги са били отворени който не се чувства българин и смята че не му се стои тук моля..
101
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОМАЦИТЕ СА БЪЛГАРИ И НАШИ БРАТЯ - НАШ РОД, НАША КРЪВ
100
37
 
3
 
! Отговори
последна дума преди 12 години
Помаците са чистокръвни ТУРЦИ.Това всеки да си го вбие в мозъка и главата.Никой не може да присвоява хората които най-много са теглили през вековете от безчинствата и вандалщината на бълграте.На тукашните умници питам: А къде са помаците от Родопските села и градове- в ТУРЦИЯ. А защо, защото са ТУРЦИ.Помаците са потомци на КУМАНИТЕ-КЪПЧАК.ПОМАЦИТЕ СА ПЛЪТ ОТ НАШАТА ПЛЪТ И КРЪВ ОТ НАШАТА КРЪВ-ХОРА ДОСТОЙНИ ЗА УВАЖЕНИЕ И ДЪЛБОК ПОКЛОН ЗА ТОВА,ЧЕ ИЗДЪРЖАХА НА ТАКАВА ВАНДАЛЩИНА 133 ГОДИНИ.ПОКЛОН