Спад на сивата икономика у нас очакват експерти

Секторът "Информационни технологии" бил най-чувствителен
16 дек 2011 07:23, Красимир Ангелов
54
Спад на сивата икономика у нас очакват експерти
Снимка: Булфото

Спад на сивата икономика у нас очакват експерти заради предприетите мерки на правителството, а очакванията са тенденцията на свиване  да продължи през следващите една - две години, сочи проучване на БТА.

Осветляването на приходите ще доведе до увеличението на постъпленията в бюджета, единодушни са икономисти, работодатели и политици.

Подобряването на бизнес средата у нас косвено ще доведе до изсветляване на икономиката, е мнението на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

За Българската стопанска камара част от проблемите пред бизнеса са често променящата се нормативна среда, което създава несигурност при планирането на бизнеса и  на инвестициите.

От БСК открояват проблема с таксите, който по думите им притиска бизнеса - таксите за административните услуги, таксите за смет, проблемът с достъпа до финансиране, в т.ч. и на евросредствата, електронните услуги, които в момента са сериозен източник не само на несигурност, но и сериозен източник и на корупция.

В огласено наскоро проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България се отбелязва, че когато крайните потребители на даден продукт са физически лица, съществуват рискове за сиви практики.

Това е основание за повишено внимание, отбелязват експертите.

Така например е установено, че по време на криза браншът "Информационни технологии" е един от най-чувствителните от "сивата икономика", защото крайни потребители са физически лица или малки фирми.

Работодателите от бранша обаче отчитат, че сивият сектор в тази сфера е намалял почти два пъти за последните десет години.

Бизнесът е склонен да оценява сивата икономика в национален мащаб в рамките на 20-30 на сто. В европейски мащаб това е едно от средните нива на неспазване на правилата, посочат от асоциацията.

Работодателите от бранша асоциират сивата икономика преимуществено с неплащането в пълен размер на дължимите данъци (59.3 на сто), неплащането на пълния размер насоциалните и здравните осигуровки (51,0 на сто), нефактурирането на продажбите на крайните стоки или услуги (30,4на сто) и неспазването на данъчните разпоредби (27.6 на сто).

Към тези традиционни сиви практики  работодателите от сектора информационни технологии добавят нелоялната конкуренция (36,7 на сто), която заедно с практиката за копиране на изделия (26,4 на сто) се припознава от тях като един от най-сериозните проблеми на изрядните работодатели от сектора на информационните
технологии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами нормално, след като има спад на икономиката като цяло, нормално е да има и спад на отделни нейни части. пак нищо не казаха.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не е сивата икономика хората ще умрат от глад. И тези къде пишат срещу нея наясно ли са, че няма как 80% от българските сем., да съществуват без нея. Единствения начин държавата да се пребори с нея е да се повиши стандарта на живот. Хората да имат пари - да купуват, да потребяват. Не може 90% от клиентите ти да са бедни, да работиш на ниска печалба, пък и да чакат да плащаш данъци. От къде бе, ***?
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте поне едно име на тези "експерти"!Та те въобще не са в час!
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който не плаща данъци не е по различен от всеки крадец.
45
0
 
13
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Спад на всякаква икономика очаквам аз, без да съм експерт.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
43Забавен си по доста глупав начин. Направо си представям ако отидеш да работиш в Германия, как ще ти се израдват всички данъчни с тази логика.
43
3
 
8
 
! Отговори
webadmin преди 12 години
Екскюзе моа, но в последните 5 години не съм взел и стотинка от български клиент. Не виждам нито една причина да плащам данъци, осигуровки или каквито и да е налози на скапаната територия на която съм роден. Сега просто ме принуждават да си изкарам всички сметки извън БГ. Ми ... Ок. На мен ми е все тая.
42
1
 
14
 
! Отговори
uzunski преди 12 години
Като падне сивата икономика , има ли друга която да остане ?
41
2
 
18
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Всеки, който крие парите си, изкарани с много труд, от лапите на държавата не е по-различен от онзи, защитил собствеността си от крадци.
40
0
 
10
 
! Отговори
37 преди 12 години
не че тоя, дето "експертно" се е изказал, го разбира - то стана модерно от две години и половина да се изказваш така, че да не се прокрадне случайно отнякъде няккакъв смисъл
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спад на сивата икономика и увеличаване на безработицата у нас очакват експертите.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това виц ли е?
37
0
 
8
 
! Отговори
? преди 12 години
Това с ИТ сектора не го разбрах, но явно и не трябва ?
36
0
 
2
 
! Отговори
пак от 21 преди 12 години
Питайте шейх Мансур дали разбира от бизнес, вижте заплатите които плаща и колко изкарва от Манчестър сити. После пак продължете с теориите си за заплати, вложения, кой колко доход носи на фирмата и прочие експертни дърдорения.Този пример го давам само защото бизнеса е достъпен до акъла масовия форумец, иначе в абсолютно всички браншове е подобно положението.Пак повтарям - в нормалния свят.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33Не разбирам, как точно банките задушават бизнеса. Да имаш фирма, не е достатъчно условия за да си милионер. Ако вземаш кредити, без да си направиш добре сметките как ще ги връщаш, не е проблем на банките.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Родните експерти и за долна дъска за *** не стават!Тоя спад е като да чакаш от умрел писмо!
33
1
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Точно това казвам и аз, за големи инвестиции не можеш да разчиташ на печалба колкото заплатата на служителите си, защото това просто е абсурдно, да не говорим, че бизнеса вече е задушен в хватката на банките(а и доста голяма част от гражданите също). Едно време се чудех какво бленуват по американския начин на живот,като дори ризата на гърба им е на лизинг, а тук сега стана дори по-ужасно.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо в УНСС преди години сложиха огради-да не би случайно да влезе магаре,че и него ще направят експерт-икономист.Е те толкова за експертите ни.
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
29Ако един твой служител не изкарва бруто за фирмата (преди данъци) поне три пъти заплатата си, значи бизнеса ти не е окей.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27Един *** с 5 деца краде, за да храни децата си. Ти *** ли си ?