Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града

В селата живеят 2.1 млн. или 28% от населението
31 мар 2012 18:35,
184
Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града
Все по-малко българи предпочитат да живеят на село. Снимка: архив, Reuters

В българските градове живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени, показват данните на НСИ  от последното преброяване у нас. 

В  селата са концентрирани около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени. В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата - 71 на сто към 28 насто.

Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 хиляди души, а в селата - два пъти по-малко - около 47 хиляди души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за
съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1 000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна - на 1 000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40 на сто от населението живее в градски условия - или около 206 млн. европейци, а почти една четвърт се намират в селските райони - или около 117 млн. европейци.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани
в Малта - 100 на сто, в Холандия и Великобритания - по 71 на сто, и в Белгия - 68 на сто. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони, са регистрирани в Ирландия - 73 на сто, Словакия - 50 на сто, Естония - 48 на сто и Унгария - 47 на сто, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
0
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Мечтата ми е да си взема една къща в Родопите и да си направя семейно хотелче Нямам никакво желание да си взимам нищо в градовете без значение къде И в момента работя по въпроса Дори имам страхотно Ноу-хау (идея) ама да ви кажа Нощния живот много ще ми липсва
151
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БКП е убиецът на българския селянин и село.
150
0
 
5
 
! Отговори
Gb преди 12 години
Живея в селце на около 10 мили от Саутхямптън. Никога не бих отишъл да живея в града и да се блъскам в някакво жилище 30-40 кв. Тук си е супер красиво и подредено. Другите селца наоколо са същите. Не искам да си представям какво е в момента в българските села.
149
0
 
10
 
! Отговори
Andi преди 12 години
Като гледам напоследък има доста голямо търсене на имоти по селата около големият град и малко по надалече, така че мисля това за правилна стратегия, по хубаво от родното място няма всички сме израстнали от селото там са нашите корени не се заблуждавайте, мегаполиса е само всичко лошо наготово - а на село всичко хубаво но с много труд и пот на челото , но пък е адски сладко после :)опитайте да ги съ4етаете поне ще видите че ще ви хареса... ;)
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като рухнат панелките в София, някои софиянци ще се върнат по селата, защото комунизмът свърши. Останалите софиянци ще емигрират.
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ликуй, народе! Старо и младохвалете и днес бога и царят!Днес е Гергьовден. От овце стадотъй блейше вчера подир овчарят,когато тоз цар, безгрижен, глупав,както и всички царьове земни,поведе стадо с кривакът хубави с умни *** - министри верни,без портфейли, но и без заплата,на кои същ цар и да погледне,"Блазе й - би казал, - живей овцатаи от народът мой по-честито!"И тръгна стадо с агнета дребни,върви и крета от път убито,та сичко младо под нож да легнеза свети Гергя - божи разбойник...Бездушен, глуп, изгнил покойникжертви ли иска? Иска овчарят,гладното гърло, попът пиени,както от тебе, народе, царятиска за свойте гнусни харемии за тез, що те мъчат, обират;а ти им даваш потът, кръвта сии играйш даже, кога те бият!На` - днес богати и сиромаси,пиени там - те песни пеяти хвалят с попът бога и царят...Ликуй, народе! Тъй овце блеяти вървят с *** подир овчарят.
146
1
 
21
 
! Отговори
malart преди 12 години
Селото е базата за съществуването и на града. Ликвидирането му превръща хората в градовете в модерни роби, които зависят от милостта на господарите, които да им дават помощи да не умрат от глад, да им осигуряват евтини зрелища и да ги манипулират поради тази им зависимост до пълно оглупяване. Селото и връзката със земята правят хората независими от манипулации и затова не са изгодни на политическите кукловоди. На тях им трябва събрана на едно място маса, която е лесна за манипулиране.
145
0
 
2
 
! Отговори
за...172..ха,ха,ааа. преди 12 години
...."от кьораво око ---сълза"...викат турците.ха,ха,ха,хаааааааааааааааа....Айде , бегай ,бе...!
144
1
 
3
 
! Отговори
от соц-курви ... преди 12 години
...държава не става!
143
2
 
4
 
! Отговори
.имало, ама вече ... преди 12 години
...няма да има!!!ОТ ХЛЕНЧЕЩИ МЕКИ ЗДАДНИЦИ----ДЪРЖАВА НЕ СТАВА!
142
2
 
13
 
! Отговори
777 преди 12 години
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ, ДЪРЖАВА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ.........
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И нашето село е напълно завладяно от ***. Чудя се като няма вече какво да се краде, какво ще правят?
140
8
 
2
 
! Отговори
НИКОЙ НЕ ВИ Е ДЛЪЖЕН преди 12 години
...А ,ОЩЕ ПО-МАЛКО ДЪРЖАВАТА , ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ИМОТИТЕ И ДЕЦАТА ВИ..!!!!НЕ СИ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ СОБСТВЕНИТЕ ОТГОВОРНОСТИ ---НА ГЪРБА НА ДРУГИ ХОРА ОТ ОБЩЕСТВОТО!
139
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не са села,а запуснати местности. "Село" означава малко населено място с годна инфраструктура и поддръжка - е, те такова животно в БГ няма. Самонастанилите се се размножават като плъхове - на тях инфраструктура им не требе. Единствен изход: Нормалните българи напускат селата,а после и градовете....Краен срок на изпълнение 2035г.
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
164В Северозападна България не знам как е. В Западна България е така.
137
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срещу крадците има прости мерки - застраховка и СОТ. СОТ-аджиите ще се разправят както трябва с наглите крадци, бъди рахат.
136
0
 
20
 
! Отговори
още преди 12 години
За хората, които работят, е ЛУКС да живеят на село! Помня една реклама от списание на друга европ. страна-" Работи в града и живей на село!" Това може да си позволи Банев, Захариев, Славова и други видни бизнесмени!Но как да пътуваш до града и да се връщаш? Ами то 2 лв. транспорт тежат, а повече....Оставяш къщата на село.. и като се върнеш, ако има ИЗНЕНАДА от ***, КАК ЩЕ отидеш на работа, кога ще дойде полицията, аи като дойде??? КАКВО Ще направи?ИЗЦЯЛО сме МАЛТРЕТИРАНИ психически и матери
135
0
 
25
 
! Отговори
предпочитание???!!!? преди 12 години
Това е лъжовно изследване БЕЗ да се познава БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!!!ИСТИНАТА: Българи, които живеят на село и нямат къде да се приютят в града, всеки ден и нощ живеят в СТРЕС, не могат да се наспят като хората! Постоянно са в напрежение, че това е последния им ден или нощ!! Държавата - НС, Премиер, Президент, 240 депутати да приемат СТРОГ ЗАКОН Против ***, които обикалят селата! Горките хора изживяват старините си като КОШМАР на село!!! Господа ДЪРЖАВНИЦИ, вижте истината!
134
0
 
5
 
! Отговори
Градски преди 12 години
Сега е момента да се изкупят селата на безценица ,а после да се продадат на новобогаташите"граждани" уморени от градският шумен и забързан живот.Давайте банкери вие сте.
133
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В селата няма сигурност от *** престъпност и който може бяга към града.