Само лекарите в Румъния са по-зле платени от българските

Средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години
Обновена: 22 май 2012 21:45 | 22 май 2012 21:45, Елка Василева
69
Само лекарите в Румъния са по-зле платени от българските
Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро. Снимка: архив, Булфото

Българските лекари са на предпоследно място по заплащане в Европа, показват данните на Българския лекарски съюз, които бяха оповестени на пресконференция в БТА.

След тях били само колегите им в Румъния. Средната лекарска заплата в България е 380 евро, в Белгия - 6250 евро, във Франция - 4569 евро, в Германия - 3842 евро.

Данните са били обявени на международна среща във Варна, където са участвали делегати от всички европейски страни, членове на Европейската федерация на лекарите и на Европейската асоциация на старшите болнични лекари, информира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Делегациите на двете съсловни организации са имали съвместно общо събрание, на което са формулирали искания към правителствата на държавите-членки на ЕС да осигурят непрекъснато финансиране на здравните системи в ЕС, да подобрят медицинската и техническата среда в болниците, да гарантират основната заплата на болничните лекари да е поне два до три пъти по-висока от средната национална заплата.

Двете лекарски европейски организации подкрепят в своя декларация БЛС в позицията му да отстоява правото българските лекари да определят минимална цена на свободната лекарска услуга. Декларацията бе раздадена на журналистите.

От БЛС заявиха, че заради лошото заплащане у нас и заради посегателствата над лекари десетки специалисти заминават зад граница. Средната възраст на емигриращите лекари от Югоизточна към Западна Европа е вече 47 г. - тоест това са и доказани лекари, а не само млади колеги, обявиха от ръководството на БЛС.

За България средната възраст на практикуващите у нас лекари е 50-55 години, а 20 процента от практикуващите лекари са в пенсионна възраст. След 10 години, когато това поколение приключи своята работа, няма да има кой да ни лекува, предупреди Цветан Райчинов.

От началото на годината досега страната са напуснали 180 лекари, а през миналата година те са били 510 души.

Вече се усеща недостиг на кадри в специалностите анестезиолози, патоанатоми, съдебни медици, педиатри, ревматолози, микробиолози и други, посочват от БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
dok преди 11 години
ochte malko 2-3god. i balgarskia nagal i zloben pacient ,koito iska da sme mu slugi i prostite arogantni jurnalisti chte me hvanat za ...
60
0
 
3
 
! Отговори
погрешна тактика преди 11 години
БЛС с пресконференции няма да оправи нещата. Хората искат добро здравеопазване и никак не ги интересува дали лекарите имат добри заплати или гладуват. Даже ако медиците работят за сегашните пари излиза, че са "некадърни". Изходът е да се остойности всяка лекарска дейност и необходимото да се заплаща от наличните средства- от НЗОК и от доброволни фондове. Виж стоматолозите как се ориентираха и сега не бягат от България. А българинът пак си намира пари за зъболекар .
59
0
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Те точно такива дето много плюят и псуват срещу емигрантите и пришки им излизат на устите колко гадно било в чужбина при първа възможност биха заминали - стига да има кой да ги издърпа и да отидат "на сигурно". Само дето няма чак такъв ***, който да реши да помага на човек, който до вчера го е плюл и му е обяснявал какъв *** е. Тези плюещите отрова - най-много биха искали да заминат, но никой уважаващ се човек няма да им подаде ръка.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не ви спира да живеете добре в чужбина - пътя. И там заплахите и изнудването. Или си налягате парцалите ако има кой да ви търпи.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Томасе - обзалагам се, че през живота си не си стъпвал в чужбина - ама си дрънкаш колкото да има? Бил ли си, виждал ли си или само слушаш приказките на познатите ти не успели да се докажат там? Майтапа на страна - останеш ли там безработен, ако си работел около 2 години получаваш безсрочна работна виза и винаги можеш да започнеш работа без да те е страх, че шефа ще си сложи некадърната му дъщеря на поста ти понеже му е рода. И парите ще ти стигат, няма да мизерстваш и никой няма да те изкара да проституираш и да ти продава органите това е по-вероятно да стане в България. Наистина и аз не разбирам каква е тая злоба към хората решили да търсят по-добър живот? Като вас си ви кефи мизерията тук живейте си в ***. Втрещявам се като отворя някой форум или сайт и всички злобни мижитурки прекалено прости , за да научат език и страхливи, за да се сборят с действителността в уредената държава в купом започват да плюят по някой емигрант. Ами хванете се научете език, излезте вижте това, че хората имат смелостта да рискуват и някога са учили езици докато вие сте се запивали безпаметно в Студентски град не е техен проблем.
56
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.....И тези пари са им много !!! А, защо статистиката не показва колко хора умориха с некадърноста си !!!Освем за пари за друго не говорят . Тревърнаха се в една лакома пасмина !!!Изобщо не са им малко парите на тези изнудвачи!!! Погледнета какво става по болниците и ще видите .Връщат хора с направления и ги пращат насила в частните си кабинети - срещу заплащане от 20, 35,40 лв, че и повече !!! И после се оплаквет !!! Лакома пасмина !!!
55
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Че що да мреме бе човек.Нащите лекари отиват в Белгия ,Франция и Германия, а румънските лекари е България.Да те открехна ли , че ако не искаш да те "оперира" някой, избираш си екип и плащаш 950 лв.така , че средната е "много средна".Такъв феномен има ли го в Белгия,Франция и Германия? А г-н Цв.Дойчинов поиска и 11 евро потребителска такса?А логиката че "да, ама той ще ме оправи" , значи ли , че останалит лекари са пълни некадърници???
54
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е.Отворен е пазара-мобилните и приспособимите отдавна са там.Така че, зарязвайте имотите, семействата и стягайте куфарите, а в България каквото-такова, като няма лекари ще се мре и това е. Само тоя номер с рекета недейте го прилага. Положението е зле за всички. Който иска качество и добро отношение и има пари да задоволи потребностите си отива в частна болница може и в чужбина.Тия пари обаче дето държавата ги дава, колкото и да са малко няма да ги разпределя Райчинов или друг тарикат.
53
3
 
4
 
! Отговори
RO преди 11 години
Който не е бил на лекар в Румъния може и да си мисли, че доходите им са по-ниски от тези в България, но реално тук корупцията е нещо обичайно като практика и болшинството си докарват доста високи доходи. Имаше случаи, публикувани и в БГ медии, за болници с недостиг на персонал пордади антикорупционните си политики :-))
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 50, ама пазара в европа е отворен за всякакви специалисти, ако знаеш езика и си добър, ще си намериш работа
51
0
 
3
 
! Отговори
57 преди 11 години
еми замисли се защо специалистите не се завръщат
50
6
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Защото същите баби дето сега им бият физиологичен р-р за успокоение на паниката и срещу 20 лева са платили безплатното ви образование за сметка на високите ткси в чужбина. Само дето уважаваните български лекари (говоря за имена в БГ медицина) от европа ги товарят на самолета и ги връщат в БГ да си практикуват касаплъка както могат - некадърно. Защото в белите държави място за некадърници няма.
49
0
 
4
 
! Отговори
legaladvice преди 11 години
Голямо успокоение...
48
1
 
12
 
! Отговори
кукуф преди 11 години
до 50Нали това е идеята-безработни лекари няма!В цяла Европа!Затова страните си ги "крадат"-легално,с добри условия за живот,положение в обществото и не на последно място-пари.След като има дефицит като как твърдиш,че лекарите били нагли.Живял съм по времето,когато да започнеш работа като лекар в болница се искаше рушвет.Ама тези времена минаха отдавна,само в главите на подобни на Вас са останали.Пък за безработните икономисти и юристи Европа също е отворена.Ама що ли *** само лекарите ни,а?
47
0
 
6
 
! Отговори
www преди 11 години
БРАВО НА НАС - НЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО А НА ПРЕДПОСЛЕДНО МЯСТО .
46
4
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
да си лекар е прецаквация, никога не бих бачкал работа свързана с човешки емоции, чудя се на балъците които се навиват. и не си мислете че на запад положението е много розово, нещата и там отиват на зле. решение на "проблема" няма, който си мисли че има е идеалист. аз просто ще направя повечко деца, за да има резерв като се *** положението и сегашните благодатни времена отминат.
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На фона на останалите професии лекарите са много добре платени в България. Нагло и тъжно е когато на фона на безработните инженери, икономисти, юристи и всякакви други вишисти, една прослойка където безработни почти няма да натиска државата и обществото приоритетно да се погрижи за тяхното благоденствие. Пошло и много близо до рекет е, когато работиш работа, която ти води принудени клиенти да усукваш ръцете на хората. Жалко е, че не са били толкова упорити когато са учили професията - видно е.
44
10
 
6
 
! Отговори
az преди 11 години
няма личен лекар с доход по-малък от 4 000 лв ,а за данъците и осигуровките ,които крият да не говорим,зъболекар,гинеколог,невролог,пулмолог-те са още по-добре платени защото играят с парите от здравната каса за извършените операции-ОТДЕЛНО Е ПОИСКАНАТА БЛАГОДАРНОСТ ОТ БОЛНИЯ В ЕВРО,ТАКА ,ЧЕ ОТИВАЙКИ В ЗАП.ЕВРОПА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ,ЧЕ ЧИСТИТЕ ПАРИ СА МНОГО ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ В БГ
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прави са лекарите, но като ще се протестира срещу ниското възнаграждение да протестира цялата държава, защото както техните заплати са 10 пъти по-ниските от средните за Европа, така и на всички останали сектори са 10 пъти по-ниски. Предлагам да организираме един протест за тотално спиране на всички трудещи се в държавата примерно по един ден във всяка седмица докато не увеличат заплатите. Може и по два дни в седмицата. Ама тотално спиране, а не само 10, 20 хиляди човека - всички!
42
1
 
3
 
! Отговори
gtf преди 11 години
Не можем да обвиняваме докторите, че искат по-добро заплащане ..но така е и с всички нас. Като изключим големите градове, колко хора получават над средната заплата, че то в бившата соц. Словения минималната заплата е 530+Е. Верно, цените са малко по-високи, но на хората им остават пари и за харчене.. докато тук, повечето се чудят как да не седат гладни.