Горите не са основната тема в държавата, рече Найденов

Министърът забранил на чиновници да протестират в работно време
21 юни 2012 15:19,
86
Горите не са основната тема в държавата, рече Найденов
Снимка: БТА

Премиерът заяви, аз ще го потвърдя – не ние ще вземем решение за Закона за горите, а парламентът. Групата на ГЕРБ ще застанем зад постигнат консенсус. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов пред журналисти във връзка с протестите, свързани с промените в Закона за горите.

"Правителството не реагира твърдо, видяхте. Не се оправдаха опасенията за полицейско насилие или спекулациите на БСП, че едва ли не ще изкараме организирано държавни служители. Не само не ги призовавам, забранявам им даже да протестират в работно време", отсече Найденов.

По думите му двете страни трябва да постигнат консенсус. "Държавата не може да бъде парализирана от протести. Има други теми, не е основната тема горите, ето днес виждате 600 млн. лв. чакат хората от тези селски райони", коментира той.

Още по темата

На въпрос дали е възможен референдум по темата Найденов заяви: "Не мисля, че това е толкова национален въпрос, че да има референдум по него. Има две страни, не е цялото общество. Обществото не е разделено. Има групи от по няколко хиляди, които защитават своите тези. България все пак е 7 милиона".

Министърът отбеляза, че разговорите между спорещите страни по отношение на закона вървят ползотворно и са направени отстъпки и от двете страни. "Призивът е да не си мерят протестите, а аргументите", обобщи Найденов.

Работната среща продължава днес, а в 16.00 часа Комисията по земеделие в парламента трябва да гласува ветото на президента Росен Плевнелиев.

На 3 юли от 10.00 часа ще има голяма кръгла маса за обществено обсъждане преди да стартира процедурата по първо четене на Закона за горите в пленарна зала, посочи още Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
ЮНЕСКО ПРОТИВ ГЕРБ преди 11 години
На първо място, в своя доклад Комитетът по световното наследство отбелязва, че построените през 2010 г. лифтове в ски зона Банско (в м. Платото и над Бъндеришка поляна) са одобрени от Министерството на околната среда и водите в нарушение на националното законодателство. Като резултат от предишни проверки на състоянието на Световното наследство Национален парк Пирин беше постигнато споразумение между България и ЮНЕСКО най-сериозно засегнатата от развитието на ски туризма част ски зоната Банско - да бъде изключена от територията на обекта за сметка на включването в него на нови площи. ЮНЕСКО отново изтъква, че с изграждането на ски зона Банско е нанесено максимално допустимото увреждане на природата в Национален парк Пирин, като новият доклад просто отбелязва, че силно засегнатите от строителството терени не са пострадали съществено при строителството на новите лифтове. Специално внимание е обърнато на липсата на прозрачност при вземането на управленските решения и нарушаване границите на зоните в Национален парк Пирин, както и на слабо контролираното строителство на ски съоръженията в ски зона Банско. На второ място, ЮНЕСКО отново заявява твърдата си позиция, че България не трябва да допуска строителство на нови ски съоръжения и ски зони в границите на обекта. Настоява се при подновяването на съществуващите ски съоръжения в ски зоните Банско, Кулиното и Добринище да не се нарушават българските закони и устройствени документи и ремонтите на съоръжения да бъдат последвани от възстановителни мерки, каквито невинаги се прилагат от инвеститора. Заради уврежданията от ски зона Банско, през 2010 г. площта й беше изключена от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО и беше включена в т.нар. буферна зона на обекта. България получава силен упрек и за допуснатото прекомерно и лишено от икономическа логика застрояване с хотели в землищата на Банско и Разлог, което не дава възможност за балансираното и устойчиво ползване на световния обект Пирин. В заключение, Комитетът по световното наследство призовава институциите и бизнеса да потърсят възможности за разнообразяване на туристическите услуги в района на Национален парк Пирин, така че да се намали зависимостта на местните икономики от едностранното развитие на сезонния ски туризъм. Възможности за това представляват оптималното използване на минералните водни ресурси, подобряването на техническото и санитарно-хигиенно състоянието на туристическите обекти в националния парк и др. Тези предложения фигурират и в Стратегията за устойчиво управление на природните ресурси в Национален парк Пирин, която беше изготвена от дирекцията на националния парк с финансовото и експертно участие на ЮНЕСКО.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самто заглавие на статията ме ядосва,ако Найденов наистина е казал това !Този *** не е ли разбрал,че без горите ,а в чстност българските,ние саи се лишаваме от чист въздух,екологично равновесие и ако не ги запазим,всичко отива по-дяволите!
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е аз не зная нещо по важно от това което пречиства въздуха некадърник Найденов
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички политици на бесилото! До един кучетата гадни!
61
1
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Предполагам, че в момента това е най-разумното решение. След като срещнаха и недоволство, и зашита на тектовене, няма как да се вземе решение при тази ситуация. Не е редно вече цялата държава да се занимава с този проблем, защото вече е ясно, че решението ще е въпрос на консенсус между страните.
60
0
 
2
 
! Отговори
BG Brando преди 11 години
Браво бе, деликатес. ТАКА Е. Най-големият проблем е мафията метастазно раково образувание в управлението на държавата. Всяка държава си има мафия, но нашата мафия си e държаваta. Затова сме най-бедни, най-болни, най-престъпни, най-обезправени в Европа. Да ни е хаирлия всяко ново правителство. Докато се насмучат и ние ще предадем Богу дух. Съвсем близо сме до заветната цел на всички български правителства след 90-та. Сега е финалът и затова крадат, наистина като за последно.
59
0
 
1
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
значи белене за разлика от Чернобил и Фукошима , няма да работи с уран , а с нещо друго по-безопасно. И няма никакъв шанс да вземе да замърси нещо, при авария. И с отработеното гориво също няма да има проблем, ще си го трупаме по планините. И явно е страшно изгодна икономическа, ама на никой не иска да инвестира в нея, щото за разлика от вас е *** и не знае какъв рахат ще настане, като веднъж заработи. Затова и ви предложих , съберете 10 милиарда и си я построите, кой ви пречи
58
0
 
2
 
! Отговори
до ехолог преди 11 години
Чернобил и Фукушима нямат нищо общо с АЕЦ в БГ!!! Хайде прочети нещо преди да пишеш глупости, моля!
57
0
 
3
 
! Отговори
до ехолог преди 11 години
Айде, за да ти е по лесно, 36 коментар:"Призивът е да не си мерят протестите, а аргументите"По-просташко изказване не успяхте ли да изтърсите?! Скоро ви минава времето, дано оцелеем до тогава и дано се появи адекватна алтернатива на изборите!До КГБ, ти да си чувал, че АЕЦ е най-екологично чистия начин за добив на ел. енергия? Да си чувал, че АЕЦ от типа на този в белене са едни от най-безопасните в света? Да си чувал, че 90% от АЕЦ в Европа са по-опасни от АЕЦ Козлодуй?...
56
1
 
9
 
! Отговори
Коко преди 11 години
На кой му пука за горите? Яйцата и агнешкото са важни!
55
0
 
4
 
! Отговори
екорог преди 11 години
(нищо, че го изтриха - ***!), какво общо има ФУКУШИМА с Козлодуй и Белене???
54
9
 
2
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
да се чуди човек при тази чиста енергия, какво замърси Чернобил и Фукояма. Сигурно ще да са американците от ТЕЦ-3
53
0
 
10
 
! Отговори
екорог преди 11 години
,, атомната енергия е НАЙ- ЧИСТАТА енергия!! Ако не ми вярваш, *** до хамериканския ТЕЦ-3 и погледни комина!!!
52
1
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Хайде да прочетем 36 коментар, после малко книжки и тогава да се изказваме, а?(и учебника по георгафия за 11-ти клас става...)Нямам думи!!!
51
0
 
8
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
до 66, Да, съгласен съм да плащам такива данъци, ако знам, че ще се използват за изграждането на нещо, което ще добави адски мното стойност към нашата икономика и енергийна независимост. Защото аз и сега си плащам по толкова данъци, ама те къде отиват? По екскурзийки до Бали, Сен Тропе и т.н. А ти съгласен ли си, след 10 години, когато затворим и последния реактор на АЕЦ Козлодуй, ти да плащат по 1000 лева на месец за ток, защото тогава ще трябва да внасяме на 8 пъти по-висока цена от сегашнат
50
12
 
1
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
тука са се събрали единствените във света еколози, фенове на атомните централи. Е като ще правим референдум за Белене въпроса трябва да е "съгласни ли сте да плащате 1000 лева данъци в повече за да се построи Белене". А като толкова искате АЕЦ, събирате 500000 човека по 20000 лева и си я строите. Никой няма да ви спре.
49
0
 
13
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 58, Това е основният проблем на това правителство. 99% от законите им са лобистки и най-лошото е че хората не го осъзнават. Те вярват безрезервно на Боко, каквото той каже - това ще става. А вижте всъщност каква пародия е цялото им управление. Първоначално щяха да строят АЕЦ Белене, после се отказаха, било прекалено скъпо. Първоначално щяха да местят агенции, но сега пак се оказа, че е прекалено скъпо. Управляващите се изцепват винаги без да си напишат домашното и наивниците им се връзват..
48
0
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
с тая скорост която е набрал срещу българите ,толкова 2-3 месеца
47
0
 
15
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
А коя е основната тема в държавата, г-н министър? Как да откраднете повече без народа да разбере ли? АЕЦ Белене не беше основна тема в държавата, отказахте се от него без да се замислите за енергийното ни бъдеще и икономиката на страната. Законът за шистов газ също не беше основна тема на държавата и там си оставихте вратичка и сега американците като натискат, ще ги оставите да си правят каквото искат с природата ни.. Та, ви питам пак: Кое според вас е основна тема? Заплатите, пенсиите също-не?
46
0
 
7
 
! Отговори
Антипротес преди 11 години
Ние сме организирани с автобуси .Но кебабчетата нещо се забавиха.