24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи

Министър Десислава Атанасова против раждането в домашни условия
11 ное 2012 17:30,
180
24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи
Снимка: архив, Булфото

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

Още по темата
 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
14
 
! Отговори
tchisan преди 11 години
До Една майка - Не знам, за какви промити мозъци става въпрос. Лошото е, че хора, като вас, които нямат представа от физиологичните процеси и от здравеопазване, коментирате на една емотивна тема. Аз също съм майка, но съм и здравен работник, имам опит и наблюдения. На световно ниво раждането при домашни условия вече не е нещо, което се дискутира. Всяка бъдеща родилка може да избира при какви условия ще ражда.
141
0
 
14
 
! Отговори
Една майка преди 11 години
До Анонимен 51:Ами бъркаме, че твоето дете не е оцеляло, защото има родител темерут!!! после държавата ни била грешна... еми може, ама една държава се съставя от живущите в нея!!! щом те влече да си умираш у вас - нямам против, ама не и да рискуваш живота и здравето на невръстното си дете! като искате да сте толкова натурални, не пийте и хапче за глава, и не се лекувайте никога нито в болница, нито с така наречените от вас "отрови" нагледала съм се на глупости...
140
1
 
16
 
! Отговори
Една майка преди 11 години
До tchisan:Не виждам нищо нормално да се ражда в домашни условия... Няма условия - и дано и да не създадат! Явно промитите ви мозъци не осъзнават, че освен, че застрашават живота на детето, застрашават и собственият си живот...
139
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази министърка за България ли говори?Раждането било безплатно.Друг път.4 часа съвсем не е нормално раждане.Трябвало е веднага да се обадят,а не да чакат.Ако е станало бързо да речем,че е нямало време,но в случая нищо не оправдава всички участвали в престъплението.И какво се демонстрира с това, че майката е студентка?Не е някоя нвграмотна *** с 4-5 деца.Напротив ,още по- неграмотна е.Направо мо е жал....
138
0
 
16
 
! Отговори
бг преди 11 години
предлагам циг----те да раждат само в дома6ни условия
137
4
 
15
 
! Отговори
tchisan преди 11 години
Жално ми е, като гледам, колко полуграмотни коментари се пишат. Че на всичко отгоре, изказвания се правят от страна на лекарите, които би трябвало да знаят по-добре. Нищо престъпно няма в раждането при домашни условия. Престъпното е, че в България все още няма условия това да става безопасно - подходящо образован персонал, който да подпомага раждането при домашните условия и да се намеси, когато има усложнения.
136
0
 
20
 
! Отговори
vivian преди 11 години
До 138 МислещияКато те стегне апендисит или нещо друго, което изисква незабавна животоспасяваща намеса от медицинско лице, с помощта на медикаменти от фармацевтичната мафия, ела пак да пишеш глупости във форума.
135
1
 
17
 
! Отговори
az преди 11 години
na д-р Душепеев sigurno mu pee du6ata :D
134
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хич не ме е еня къде ще си раждате, ама защо като се объркат нещата викате линейка, а? Че и псувате докторите, че не успели да спасят детето! Иначе, ако щете на нивата, ако щете... все ми е едно, ама не после като стане нещо спешно да няма линейка, щото докторът трягнал да спасява някаква, която решила, че е фИешън да си ражда у тях, ама възникнали усложнения! Освен това съседите не са длъжни да ви търпят виковете, ясно!
133
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто така се случи?! Тая ку-ку ли е или да? Просто така се случи, че убих детето си! Браво!!! Само така! И...ка!
132
1
 
21
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Какво има да се чудите какъв ще е резултата от аутопсията... 4 часа е продължило раждането, може плода да е бил мъртъв, а може и да се е задушило при раждането... каквото и да покаже във всеки случай аутопсията, вече белята се е случила!
131
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време раждали вкъщи - ДА, но знаете ли колко е била детската смъртност!?! Огромна!
130
4
 
19
 
! Отговори
jjj преди 11 години
до 149Не знам ти от кое поколение си, и колко ти е консервативно мисленето. Днешните млади имат много по-голям достъп до информация и я използват. И не всичко е идиотщини, конспирации и наивност.
129
2
 
39
 
! Отговори
До ПЕНА преди 11 години
Правилно си го написал. Сегашното поколение не е толкова калпаво, а част от него е разглезено и искат за се правят на оригинални. Ще ражда в къщи, отказва кръвопреливане и ваксини. Аз мисля, че тази кикимора е от някаква секта. Няма нормален млад човек, студент при това с такива разсъждение. Тази и такива като нея от разни комитети да не си мислят, че ваксините са измислени от българи и се прилагат само и единствено в България. Простотия!!!
128
5
 
14
 
! Отговори
geni-ku..wi преди 11 години
peno da ti go turq v ustencata mirizlivi ,tebe te machka nekaf 120 kg TOLUP mazen grozen kuker i pak pod4ertavam--- machka te a ne te e...... shtoto takyw tolup kato tvoq MAZNIO nemoe da go digne a sega mi qg .................. ku...wa dolna typa celulitna
127
0
 
30
 
! Отговори
ПЕНА преди 11 години
Тръгнал някакъв преждеговоривш дядо /калпаво поколение 132/ да разправя, че сегашните жени били изнежени да раждат! Ми... то....и мъжете едни мъже....
126
2
 
52
 
! Отговори
МАРА преди 11 години
Тая родилка е сигурно някаква сектантка. Да откаже предварително кръвопреливане и ваксинации, да преносва цял месец?!?!? А семейството й къде е било през цялата тази нощ? И свекървата стои на терасата и дъвче, все едно нищо не се случило?!?! ПОТРЕСЕНА СЪМ! Горкото бебенце... За майката не ме е жал въобще. Ненормалница!
125
1
 
65
 
! Отговори
Някоя си преди 11 години
Като жена, която има дъщеря, да ми е жива и здрава, искам да кажа на всички, че раждането в домашни условия днес е безумие! Всичко се случва, а съвременната медицина може да помогне в много случаи. Не може да се играе със здравето на детето! И да, в обрулената ни държава как си представяте лекарите да хукнат да израждат децата по домовете! Или всеки блок да си има баба акушерка?! Хайде стига глупости. Съболезнования за жената, но не може да си играем с живота на децата си!
124
1
 
35
 
! Отговори
martony преди 11 години
До 141 - 4 часа за нормално раждане е малко даже.До 139 - Раждането е безплатно!Нека аз да попитам всички ентусиасти за раждане в домашни условия: Ако се запъне едното рамо на бебенцето за къде ще го хванете и дръпнете?!
123
0
 
22
 
! Отговори
сега преди 11 години
всички въпроси по този случай да се отправят към БХК, който е на всяко гърне меродия и все си намира да обслужва някакви и нечии интереси.....