Бизнесът иска държавата да се разплати с фирмите

"Неразплащането означава безработица"
Обновена: 22 мар 2013 21:17 | 22 мар 2013 17:58, Веселина Йорданова
84
Бизнесът иска държавата да се разплати с фирмите
Огнян Донев, КРИБ. Снимка: БТА

Ако се избърза с индексация на основни доходи, това ще се отрази на нивото на безработицата, заяви Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК) на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, ръководено от вицепремиера и министър на труда Деяна Костадинова.

Бранков посочи, че очакват разплащане с бизнеса. "Това за нас е приоритет, защото неразплащането означава повече безработица", каза той. От камарата искат да се осигурят публичност и отчетност по отношение на антикризисните мерки, на заменките и други. "Нужни са спешни мерки за либерализация на енергийния пазар", подчерта още Димитър Бранков.

Още по темата
Огнян Донев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), заяви, че не предоставя конкретни мерки за момента, но като цяло организацията поставя три акцента - да се ускори плащането към фирмите, да се гарантира спазването на законите в страната и да се следи спазването на принципите на солидарност в обществото. Донев смята, че трябва да се подобри влошената бизнес среда в страната, да се ускори разплащането с фирмите, което да стане "предпоставка за всичко останало".

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов посочи, че бизнесът не е безразличен към това, което се случва в страната. Заплатите са нараствали повече в частния сектор, отколкото инфлацията, каза Симеонов. „Продължава социалната програма в енергийния сектор, фирмите продължават да плащат по-скъп ток, отколкото плащат гражданите”, заяви той.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира, че повишаването на доходи и заетост може да се осъществи, но само при ръст на икономиката. "По-страшно е, когато изобщо няма доходи", каза той.

Асоциацията предложи 12 мерки на служебното правителство, които да помогнат за подобряването на условията за правене на бизнес в страната, така че да се генерират нови работни места. Първото е доставчиците на обществени услуги да бъдат по-прозрачни и да се въведе задължението те да представят информация по ясен и прозрачен начин за дейността си, за приходите и разходите. "Трябва да се знае всичко в подробности като например какви са възнагражденията на мениджмънта. Много често тези доставчици на обществени услуги имат монополно положение", коментира Велев.

Подобна мярка може да бъде въведена с помощта на регулаторни институции, като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), поясни Велев.
Втората мярка е да се въведе договаряне на минималната работна заплата по икономически дейности. Третото предложение е служебното правителство да свика съвместно заседание с Комисията за защита на конкуренцията във връзка с монополите и компаниите с господстващо положение.

"Подкрепяме увеличаването на средствата по Националния план за действия по заетостта", посочи още Велев. "Категорично ще се противопоставим на орязване на инвестиционни програми, включително държавно съфинансиране", каза още той.

"Съществени концептуални разлики нямаме и можем да постигнем консенсус. Има различия в начините, които предлагаме. Но съм убедена, че на експертно ниво ще постигнем съгласие". Това каза вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова в края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Костадинова предложи да бъде сформирана работна група, която да обсъди краткосрочните социални мерки. Работната група може да започне работа още следващата седмица.  До понеделник, 25 март, социалните партньори ще излъчат свои представители и още във вторник съветът ще заседава отново.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: БТППБСККРИБАИСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Хахахахахахахах преди 11 години
Коментар 76???? И на трима това се харесва???? Да спасяваме задлъжнели фирми чрез инфлация? Както опростихме дълговете на кредитните милионери през 96-та??? А спестяванията на нормалните граждани спестили парите си с труд и пот??? Това се наказва със затвор във всяка бяла държава!
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 72, единственното спасение на бизнеса от хватката на банките и свръхзадлъжноста е точно това,трябва да се даде рестарт на икономиката като се премахнат старите задължения на фирми,по какъв начин ще стане това незнам но един от начините е инфлация,ако продължим по стария вариан бавно всичко ще потъне,всеки месец стотици фирми затварят и фалират
63
0
 
9
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Ало бизнеса, да вземете поне осигуровките да плащате на това което давате като заплати, а колкото да това недоразумение Огнян Донев който продава лекарствата в пъти по евтино в други страни отколкото в България, ами това МОНОПОЛА на лекарства, не си мислете че ЕРП са по големи кожодери от този хъшлак.
62
0
 
7
 
! Отговори
LESNO преди 11 години
Човека го каза по заобиколен начин - ако се увеличат Заплатите на *** , а не се инвестира в Работниците , пак се пързаляме по спиралата . Лесен начин да си оправим Държавата е да се спрят доходите на *** и да минат на Храна и Вода .Днес едно *** семейство получава около 2000 лева , взети от Пенсия и Здраве .И си ги пият в Кръчмите , за това има *** Барони и Царе.
61
0
 
13
 
! Отговори
Хората преди 11 години
Бизнесът иска държавата да се разплати с фирмите А хората, искат фирмите и бизнеса да се разплатят с Хората
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянкоф съсипа тотално малкия и среден бизнес,ще са нужни години,за да се съвземе и друго много важно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! една камара контролни органи и хрантутници ежедневно му разказват играта!!!!!!!!
59
4
 
3
 
! Отговори
страшнияІсъд преди 11 години
агент на държавна сигурност-Волен Сидеров
58
0
 
1
 
! Отговори
ела в чисто новия фо преди 11 години
ела в чисто новия форум за политика ***.parlamenta.tk
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора май много мислите за държавата,по-добре мислете за себе си и за вашите семейства.*** потъна
56
1
 
12
 
! Отговори
Еин преди 11 години
***, червена пасмена! Смърт на комунизма все още пиещ нарадна кръв!
55
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** потъна...,Кормчиите и капитана -бяха булгари.Да живее Турция
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАНКОВ ДА НЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СМЕНЯВАТЕ ДЖИПОВЕТЕ СЪС САМОЛЕТИ БЕ? СЕЛСКИ ТАРИКАТЕ? СЕГА ЛИ СЕ СЕТИХТЕ ЗА ЗАКОНИТЕ БЕ ВАШТА ***.ИЦА В УСТЕ.ЦАТА?
53
0
 
3
 
! Отговори
60 преди 11 години
До ssДе да бяха измишльотини, дали щях да пиша и да рЬева, да, ама надали .... И ми се иска да съм необразована, ама не съм ... ! Би ми се искало да са измишльотини! Някой ще попита ри кой си позволява да прави това и защо?
52
1
 
8
 
! Отговори
jojo преди 11 години
Какво би било хубаво да се случи:-да влязат хора от протестиращите в парламента,промяна в изборния кодекс ,приемане на закони за независима съдебна власт-да гласуват за ДЪРЖАВЕН СЪД и да бъде съставен и който е виновен-където му е мястото и 100% конфискация на лично имущество!
51
2
 
2
 
! Отговори
60 преди 11 години
До ss Охльо, или както се казваш, все тази! Синът ми е образован, интелигентен и честен! И днес, не за първи път, докосна тънката-червена линия, уви! Много хора знаят колко страшно е и малко се осмеляват да застанат на пангара! Е, хайде, стреляйте, ***! Може и да палите, доказахте, че можете!
50
3
 
3
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 55-преиграваш,муржо.къв инвалид си-мозъчен най вероятно.то при гербавите това е диагноза.колко *** трябва да си ,че да смяташ че някой ти се връзва на измишльотините.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си построи негово БДЖ МОЖЕ ------------- А ако купи старото защо не може?
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
които ида спечели все тая *** потъна-Да ЖИВЕЕ ТУРЦИЯ
47
4
 
5
 
! Отговори
60 преди 11 години
Като го написах, ми олекна и вече не ме е страх! Руска компания, не знам коя, с управител Мустафа Шан - до днес не заех кой е, но проучих - ДПН-БСП! Мислете, хора! Няма да се запаля, вЕрвайте ми! Плащам си сметките и още как! Инвалид съм, но не търся съчувствие, работя и се боря, и не търся съчувствие от никой! И обвинявам руско-бгкомунистическата мафия, подпомагана от ДПС! Нищо против честните турци, с които съм работила!
46
3
 
2
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 53-абе охльо,нещо се обърка-синъти беше на околовръсното и говореше на дюкяна на един турски тиражия.кви волтаици,кви субсидии.маса прости сте отрепките от герб