Сирийчета учат 6 месеца български, после – на училище

Готови сме да дадем учебници, но никой не ги иска, отчете Клисарова
Обновена: 4 окт 2013 12:28 | 4 окт 2013 12:23, Камелия Цветанова
52
Сирийчета учат 6 месеца български, после – на училище
Сирийски деца в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

В интеграционните центрове в страната децата на бежанците ще учат шест месеца български език, след което ще бъдат интегрирани в училищата ни. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, която отчете първите 100 дни, откакто заема поста.

Тя заяви, че министерството е готово да предостави на интеграционните центрове учебници и учебни помагала за децата на бежанците, но засега няма такава заявка от тях.

Още по темата
Разговаряхме с декана на катедрата по арабистика в Софийския университет СУ „Св. Климент Охридски“ за оказване на съдействие за създаването на групи по майчин език в българските училища, каза Клисарова, цитирана от БТА.

Заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант заяви, че по Закона за бежанците децата бежанци, които са влезли в българската образователна система, се обучават като български граждани. Този процес обаче започва, след като тези деца са получили статут на бежанци, обясни Налбант.

Тя съобщи, че МОН е изпратило до всички директори на училища чрез регионалните инспекторати по образованието книжка за "пътя на бежанците", с която училищните общности да работят за създаването на позитивен публичен образ на бежанците.

Заместник-министърът на образованието Иван Кръстев каза, че 138 са децата в интеграционните центрове, на които трябва да им бъде организирано обучение по български език.

За това са необходими четирима преподаватели по български език, които могат да бъдат и начални учители, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: МОНучелищесирийчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горките дечица. Имаха държава, в която образованието беше на високо ниво, сега дойдоха на най-смотаното образование на планетата и ще са заобиколени от злобни чалгарчета. Е това е трагедията. Хайде да видим сега гея колко ще отдели от заема си за горките дечица.
30
1
 
3
 
! Отговори
баба кика преди 10 години
ахах ,тия ще ги оставят на зор на българска земя , отворете границите и да се махат ,кой ще плаща за тия циганя ,не ни стигат нашите ,ами и предошли ще храним и учим ,ех БЪЛГАРИНО до кога ще ги търпиш
29
1
 
19
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Сега разбрахте ли, защо ДПС иска Ески джамия в Стара загора обратно чрез съда !Не било добре да е музей!Те, те там ще се дупят арабучакалите!
28
4
 
19
 
! Отговори
Работещ преди 10 години
Явно работата отива към изкуствено създаване на сирийско малцинство в България . Не ми стига да храня ***, а сега и арабите. Да запретваме ръкави, че много станахме гладните..
27
2
 
17
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
До MailoЕдва ли само ти или аз сме ходили в арабска държава и си прав за това което си написал. Но точно защото съм ходил и съм видял (колкото и малко да е) съм потресен от мисълта в родината ми да се влачат мързеливи, (предимно) миризливи и тотално нежелаещи да се интегрират с живота и традициите на една предимно Християнска общност. А като си ходил по арабските страни, сподели моля те колко църкви видя. Защото тая *** която наричаме бежанци, може и да не турси работа но права да.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи за сирийците безплатни учебници и образование, а за българчетата - всичко от учебници до образование - с пари... Национални предатели! Рано или късно ще ви се върне всичко, цената ще е много висока за вас, за това че мачкате един изстрадал народ като българите.
25
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Дарвин,съгласен съм с тебе. Но пропускаш един факт. В момента цяла българия тъне в бедност, пенсионерите които цял живот са работили са обрани. А ние в момента ще вземеме последната трошичка на хората, за да има за тези, голяма част от които гледат само какво да откраднат. Ние ще им даваме хляб, подслон, и т.н. а те ще ни обират. Дори и МВР отчитат ръст на престъпленията където са се увеличили бежанците. Мисля че това е очевиден факт.
24
22
 
11
 
! Отговори
Mailo преди 10 години
до ДарвинСъгласен съм с теб. Който е ходил по арабските страни знае, че там хората са доста по-земни и добродушни от европейците. Лошо от арабин по-рядко ще видиш от колкото от българин. Голяма част са мързеливи, но не като ***. Издържат си семействата сами. Имат голямо уважение към децата и са готови да помогнат. Тези хора в момента преминават през ад, там са имали живот, тук почват от нулата. Не са виновни те за това, че не ви стигат парите. Овчият манталитет ви е виновен...
23
1
 
18
 
! Отговори
mm преди 10 години
До Гражданинътрумънците действат твърдо, защото още какво се случи със Чаушеско. Ние бугарите сме меки китки и сме свикнали да ни е... интегрират
22
2
 
26
 
! Отговори
мак преди 10 години
Убеждавам се за пореден път, че управляващите правят всичко възможно тези хора наречени бежанци да останат в България завинаги. За нула време им осигуриха подслон, мед. обслужване, издръжка, дадоха им свобода да излизат извън лагери, а сега им гарантират и образование. А уж са тук временно. Или не?
21
3
 
23
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
До DarwinГледам в огледалото и не виждам брадат Азиатец. И каква според теб е моята вина за това че тая *** е тук?
20
2
 
16
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Ето че се започва. Съвсем реално е да започнат да мешат тия вносни *** с нашите деца. "Заместник-министърът на образованието Иван Кръстев каза, че 138 са децата в интеграционните центрове, на които трябва да им бъде организирано обучение по български език." ... Трябвало да бъде, явно ще остават.
19
33
 
5
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
Какъв ви е проблема с тези хора? Първо сте хора а после сте Българи, някой от вас знае ли какъв ужас представлява войната?. Хората бягат да се спасят и независимо как сме длъжни да им помогнем, вярвайте, че за тях не е доста по-неприятно местенето и новото начало на непознато място.Всички бягат от там...между тези хора има и бачкатори има и специалисти, които ще се интегрират.Дано не се налага да сте на тяхно място.Не са ви проблема до 10000 бежанци. Виновник за положението търсете в огледалото.
18
1
 
18
 
! Отговори
муньо преди 10 години
Еми дайте ги на българите в сърбия уе,хората колко да ви се молят че искат да учат на бълг.език,но нямат учебници?
17
2
 
22
 
! Отговори
gtf преди 10 години
"да работят за създаването на позитивен публичен образ на бежанците. " ...не мислите ли, че бежанците трябва да си го заслужат а ?Е**ти управляващите дето имаме...
16
4
 
32
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Първо трябва да разкараме това депесарско правителство. после спираме издръжката на тези сирийски навлеци и те щат не щат ще се върнат обратно в родината си. Но повтарям трябва да разкараме тази мукаддес налбант и цялата депесарска *** от властта.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На следващите избори ще гласувам само за партия която обещае да не пуска нелегалида влизат от Турция и експулсира сегашните. Има и наши ***, обявили се за сирийски бежанци. Ами дайте да им повярваме и без документи (нали твърдят че нямат) да ги експулсираме в Сирия
14
7
 
41
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Какви 6 месеца?!?! Какви училища?!?! Какви учебници?!?!.... Тия фесове няма ли да си се прибират обратно в скоро време?!?!....... Или кво?!?! Сега след ромите...... и така наречените "Сирийски бежанци" ще увиснат като огромен воденичен камък на врата на и без това все по оредяващия и очукан от Държавата БЪЛГАРСКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ?!?!........ Да си ги вземат в САЩ и Франция.... нали там бяха най - надъханите за "военните удари" над Сирия?!?! Сега да си приберат и бягащите от тези "миролюбиви удари"!!
13
2
 
18
 
! Отговори
Свилен преди 10 години
До ГражданинътТогава и аз ще се прибера в България и ще бъда един от първите, които ще се запиша под знамената- все пак съм се клел и целувал знамето....
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В челните редици на предателите на България се нарежда и българската журналистика.