Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места

"Няма да допусна държавата да остане без общопрактикуващи лекари"
Обновена: 16 фев 2014 21:20 | 16 фев 2014 21:15, Камелия Цветанова
81
Андреева: Джипитата имат година да спасят работните си места
Снимка: Булфото, архив

Общопрактикуващите лекари ще имат още година, за да вземат специалност „Обща медицина” и така да запазят практиките си. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева по bTV.

Още по темата

Съществуваше сериозен риск хиляди граждани да останат без достъп до здравеопазване заради големия брой медици, които имат свои практики, без да са взели нужната специализация. И към момента има много медици, които не са приключили обучението си.

Андреева посочи, че няма да допусне държавата да остане без общопрактикуващи лекари, но в същото време и коментира, че „всеки се възползва от някои вратички в закона, но специалността „Обща медицина” е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета”.

Министърът подчерта, че основните приоритети в работата й ще бъдат въвеждането на електронно здравеопазване, реформи в спешната помощ и подготовката на втория стълб за доброволно здравно осигуряване. От думите й стана ясно, че проблемите на здравеопазването у нас са концентрирани основно на две места – в липсата на ефективен контрол и в разрушеното пациентско доверие.

По думите на Андреева, има два основни проблема за работещите в спешната помощ –липсата на възможност за професионална реализация (заради графика, на който им се налага да работят) и ниското заплащане. Здравният министър обяви, че свързването на извънболничната и болничната част от спешната помощ ще позволи на медиците да специализират, а заплатите са вдигнати с 10%.
Андреева изрази надежда, че до края на мандата заплатите в спешната помощ ще са с 50% по-високи.

Здравният министър посочи, че сред големите проблеми на здравната система, които е заварила, не са само фалиралите и закрити болници, но и разрушеното доверие между пациенти и лекари.

Макар да заяви, че събираемостта на здравни осигуровки е добра, д-р Андреева коментира, че с въвеждането на електронно здравеопазване пациентите ще знаят какво точно се случва с парите им и няма да има източвания на системата.

Д-р Таня Андреева изрази мнението, че най-„елегантният” начин за демонополизиране на здравната каса е създаването на втори стълб за доброволно здравно осигуряване, което да покрива медицинските услуги, които не са включени в задължителния пакет.

Тя подчерта, че никой до момента не е казвал на пациентите, че здравните вноски, които плащат, покриват само определени услуги. Според нея липсата на ефективност в сегашния вид на здравната система е доказателство за това, че концентрирането на целия ресурс не е най-добрата идея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
edin pat dori me bole6e garloto i li4nata mi lekarka mi kaza da piq rakiq s med ,pomislix 4e se 6eguva ama govore6e napalno seriozno,xa,xa,ei za tova stavat i da ti napi6at bolni4en ama vse ne6to sbarkali vatre xa xa i za tova ne stavat
25
3
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
kato te bolqt o4i te pra6tat na o4en ,kato te boli uxo te pra6tat na u6en,tova pravqt v momenta li4nite lekari a za grip prepisvat sa6tite ne6ta deto gi reklamirat po televiziqta,tova sa ni (specialistite) xa,xa
24
3
 
13
 
! Отговори
кой те пита тебе, преди 10 години
*** !!!
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия алчни лакомии в болниците не могат да се задържат на работа в български болници ама са тръгнали да бачкат в чужбина.
22
4
 
8
 
! Отговори
ne kompetenten преди 10 години
Sorry za latinicata. ZNAETE LI KAK JP-TATA SI VZIMAT IZPITITE S MNOGO RAKIQ I PIQCHAKA.NQMA TAKIVA NAGLI *** KOITO POCHIVAT PREZ WEEKEND_ITE I IMAT PO 3000 -4000 PACIENTI I VZIMAT PO 2LEVA VSEKI MESEC OT TQH A POVECHETO NE SA GI VIJDALI I PAK NEDOVOLNI
21
4
 
1
 
! Отговори
galq преди 10 години
V drugite evropeiski strani ima po nqkolko sdravni kasi no te sa rasdeleni po branschove. Naprimer v avstriq ima kasa na naetite rabotnizi , na uchitelite, na stopanskite proisviditeli , na horata s chasten bisnes. Ti ne si isbirasch sam kasata. Isbirasch si vtorata dopalnitelna kasa. Nemoga da rasbera sto ne se uchim ot opita na drugite. A se upragnq ame tolkova godini nared.
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как е другари, спазваме ли опорните точки ?
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На джипито му ходи диспечр.Това е функцията им към момента.
18
4
 
29
 
! Отговори
1 преди 10 години
А ти имаш една седмица да си подадеш оставката
17
5
 
28
 
! Отговори
61999 преди 10 години
*** кифла комунистка !Аз ако бях общопрактикуваш лекар си взиама специализацията и ми виждае гърба след тоа изказване как трябвалои да го спасявам ама сте *** колкот си искате
16
4
 
34
 
! Отговори
tonygl преди 10 години
Тия са много зле. И без това вече всичко живо избяга пък те и заплашват и поставят условия.Що не се застреляте бе *** прогнили скапани !!!
15
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джипитата: Андреева, от месец и повече насам трудовият пазар е отворен за целия ЕС. А на Запад плащат къде по-добре и не ни бият *** ви избиратели по болниците. Имай си го предвид, като чертаеш планове.
14
3
 
40
 
! Отговори
Циника преди 10 години
до 15, джипито не може да бъде едновременно кардиолог, невролог, травматолог, педиатър, гастроентеролог, вътрешни болести, унг, офталмолог и десетките други специалности. Ако можеше да бъде всичко това, нямаше да има нужда от болници. Така че по-полека с предложенията
13
1
 
7
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
da plashtash zdravna osigurovka i v sashtoto vreme da ti kazvat che ne pokriva vsichko e nachin da iztochvat oshte pari ot pacientite(legalen metod na korupciya i ograbvane na horata).kakvo e tova poluosiguren? ili si osiguren ili ne si treto polojenie nyama.vsichko ostanalo e vratichki za grabej.
12
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През 1997г. когато започна т.нар. ,,реформа в здравеопазването,, и ни обещаваха чудеса, здравната система работеше в пъти по-успешно със структурата от татово време. Голям зор беше да се съсипе всичко, да се създаде каса, да се намали приемът на студенти и да се направи почти невъзможно специализирането. Сега всичко това е налице - няма пари, няма кадри, няма ред, няма морал. Защо управляващите твърдят, че са недоволни? Нали тая съсипия беше целта на всички? Да се осъществи медицински геноцид.
11
19
 
14
 
! Отговори
Debora преди 10 години
Таня Андеева и аз я харесвам, Доста твърда е в решенията си и това е добре,Дано помогне да разкараме *** от "безплатното " им лечение, че точно чрез неграмотните *** безсъвестните доктои източват касата.Искам да попитам Андреева- Защо в България здравната каса е само една, Трябва да са поне 3 за да да имаме избор, и нека всички каси да работят с болниците. Докато касата е само една ще има злоупотреби. Конкурентно способноста е предпоставка за растеж и развитие
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България съвестта е на много ниско ниво. За това ни качество имат заслуги и *** с които съжителстваме цял живот, Друго неможе и да бъде
9
11
 
16
 
! Отговори
123 преди 10 години
джипитата трябва не само да имат специалност, но и да са толкова компетентни че да няма нужда да дават направления за специалист. те трябва да поддържат квалификация и да имат оборудване, което да им дава възможност за комплексно обслужване на пациента. изобщо джипито трябва да е най-квалифицирания медицински кадър, да си има медицински екип и администрация, която да води бумащината.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво, ако не ги спасят, лельо, когато специалистите отиват в чужбина? Най-много и джипитата да се откажат да работят или да се квалифицират и да си вдигнат гълъбите.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз познавам един зъболекар който си купи всички изпити с парите на родителите муДа не дава Госод да му падна в ръцете и да отварям уста пред него. Всички испити купени, той понятие си няма от медицина. За сега се прави на докто в кабинета на един друг некадърник Добре че жена му работи с американска фирма и носи 4-5 хиляди лева на месец