Бизнесът не иска по-дълго платено майчинство

Никой нямало да иска да наеме жена в детеродна възраст или с малко дете
Обновена: 29 апр 2014 11:03 | 29 апр 2014 11:03,
83
Бизнесът не иска по-дълго платено майчинство
Снимка: Булфото, архив

"Идеята за увеличен отпуск по майчинство за сметка на работодателя е несправедлива, тъй като финансирането се изработва от колектива и от работодателя, но се разпределя и сред майките, които са отсъствали от работа две години", това каза пред „Фокус“ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Причината за неговото изказване е предложението на КНСБ за увеличение на платеното майчинство с още шест месеца, което ще се обсъжда днес на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е платеният отпуск да се увеличи от две години на две години и половина.

Синдикатът предлага това да мине за сметка на работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен.

Още по темата
Според Васил Велев няма икономическа причина да плаща работодателят и допълва, че трябва да се съкрати майчинството, защото България има най-продължителното майчинство в ЕС.

„Това не води до увеличаване на раждаемостта, а води до създаване на професия „майка“ сред ромското население“, аргументира се Велев.

Председателят на асоциацията също предупреждава, че ако предложението за увеличение на майчинството се приеме, никой работодател няма да иска да наеме жена в детеродна възраст или с дете до 8-годишна възраст.

Според Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, искането на КНСБ е неоснователно.

“Доказано е, от Балканския институт по труда и социалната политика, както и от обществото, че големият отпуск не се отразява добре. Ако една жена отсъства за 2 или повече години, когато се върне на работа, нейните колеги и компанията ще са се развили и напреднали. В сегашната ситуация 2 години са изключително много време, в което тази жена почти със сигурност ще се деквалифицира", отбеляза Иван Нейков.

Според него държавата не трябва да увеличава майчинството, а да намери нови механизми, които да помагат на младите жени да подобрят квалификацията си, докато си гледат децата.

Той допълва, че предложението не е прецизирано, тъй като в момента и двамата родители на дете до 8-годишна възраст имат право на 6-месечен неплатен отпуск. Ако предложението се приеме и майката, и бащата на детето ще разполагат с по 6 месеца платен отпуск, посочва Нейков.

Вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че е скептичен към идеята за увеличението на майчинството.

"Смятам, че в предишния мандат, в който управлявахме, постигнахме много по отношение на срока на майчинството, който е един от най-дългите в ЕС", отбеляза финансовият министър. Той допълни, че по-скоро трябва да се съхрани постигнатото и да се работи в посока на повторната интеграция на майките сред активното общество.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също смята, че в момента имаме разумен срок на платеното майчинство и според него на този етап не е необходимо той да се променя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
зависи от заплатата! познавам жени, които си прекъснаха майчинството още след първата година, за да се върнат на добреплатената си работа!
70
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 10 години
2 години са напълно достатъчен срок. Не е необходимо повече. И детски след 2 години само за деца в градина или ученици. За *** с n-на брой ***, които шетат по улиците, дворовете и къщите да се спрат !
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдеща майкаНикой не ти е виновен за ипотеката,имала ипотекирала.Тук става въпрос за отглеждане на дете.Прекрасно знам колко ми плащат и първата и втората година от майчинството.С една дума-на който детето му не е боледувало често,няма как да иска този допълнителен платен отпуск от 6 месеца.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бъдеща майкаЗа ипотеката никой не ти е крив и виновен.Знам прекрасно и първата и втората година колко ми се плаща от държавата.Също така знам ,че искам аз да си гледам детето,а не в ясла и да обираме вирусите всеки ден.На който детето му не е боледувало често,няма как да иска този платен 6 месечен допълнителен отпуск.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте писали глупости.Това е за работещите майки.Никой на никого не може да покаже вратата,щом е по закон нещо,което и да е то.Едно дете най-добре си го гледа майката,колкото и добри педагози да има в детските градини,когато детето е болно педагога няма да му обърне внимание.Този допълнителен платен отпуск е именно в такива периоди -при неразположение на детето да е в обществото.Този отпуск може да се взема на части до 8 годишна възраст на детето.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бизнесът най-много иска роби. Колко бизнесмени наистина ценят служителите си и осъзнават, че благодарение на тези хора са изкарали парите си. Колко са се опитали да бъдат по-гъвкави, вместо да мислят само, колко много плащат на служителите си и да се оплакват, че няма качествени такива.Колко позволяват на служителките си - майки да изпълняват част от задълженията си от вкъщи и да си тръгнат по-рано или да дойдат по-късно на работа.
65
1
 
5
 
! Отговори
jane преди 10 години
П.С. Някой из коментарите е казал "наистина ли мислите, че ако се вдигне раб. заплата ще можете да си позволите повече?". Ами разбира се, че ДА! България произвежда много малко, предимно услуги. Всичко останало се внася. И се внася на европейски цени. Това което можеш да си напазаруваш в Европа за 10 евро, тук го взимаш за 20 лв. Ако заплатите ни се удвоят, покупателната способност също ще се удвои. Само услугите ще се вдигнат и те двойно, но поне храната и техниката ще поевтинее.
64
1
 
5
 
! Отговори
jane преди 10 години
България е наистина страната с най-дълго платено майчинство и смятам, че е жизнено-важно да остане така. Не мисля, че майчинството трябва да се удължава, предостатъчно е в момента. Но тия глупости за професия майка сред ромките - тоя нормален ли е, какъв процент от ромките работят законно изобщо??? Но не се поддавайте на пропагандата, България е в поголовен демографски срив, всяка мярка, която ще убеди жените да раждат и ще им даде сигурност трябва да бъде защитавана. Иначе - няма работна ръка!
63
0
 
5
 
! Отговори
pp преди 10 години
Стига с тъпия *** етнос. *** етнос няма НИЩО общо с платени отпуски и осигуровки. Техните майчински са по съвсем друга линия не говорете глупости.
62
2
 
3
 
! Отговори
do 69 преди 10 години
И защо богатите нямат деца? Защото много работят! За това са и богати. И когато държавата не им подкрепя семейната среда, то те правят по едно или две деца, понеже няма кой да се грижи иначе за тях. Понеже трябва да работят като волове.
61
0
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
Въведете значителни данъчни облекчения за фирмите, които назначават майки и ги прилагайте, когато жените излезнат в майчинство. Работи в цял свят. от една страна не се дискриминират майките, от друга се подкрепя бремеността. А не както сега жените да подписвам дивотии от рода, че няма да забременяват. И глобявайте скапаните фирми, които си позволяват такава гавра. Нали имаме демогравски срив. Толкова ли е сложно? От години все едни и същи теми в пресата. Какво прави държавата?!?! ПИТАМ!
60
4
 
5
 
! Отговори
дада преди 10 години
Демаграфския срив няма нищо общо с майчинството и майчинските.И 5 год. да стане от това ще се възползват хората от един *** етнос.Деца правят бедните.Богатите или нямат деца или са с по едно,най-много две. Просто няма работни места и младите които трябва да правят деца заминават в чужбина.Ей за тва няма деца.А иначи бедни има,ама има и доста хора с възможностти.Я поогледайте кой каква кола кара,по празниците що народ се изнася в Гърция и Турция и колко по нашите курорти.Те бедни ли са?
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да развиваш честен бизнес в България си е голяма хамалогия.В повечето случаи печалбите са от далавери,а загубите са следствие на къртовски,но честен труд.Звучи като клише ,но си е голата истина.В България ,където бедността е всеобхватна,държава няма право да изисква от работодателите да поощряват раждаемостта.Освен ако не изградят мерки ,поощряващи бизнеса за подобен род действия.
58
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В света от хиляди години отглеждането на децата е задължение на техните родители. От 70 години насам ние искаме някой друг да се грижи за децата ни, държавата сега пък работодателя, но не и техните родители. Така не стават нещата, работодателя може да плаща майчинските само в случай, че той е правил тези деца, ако са чужди грижите за тях трябва да си ги поемат техните родители, такъв е редът в обществото а пък ако щете и в природата.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно!Комунистите отново започнаха пропагандата и извиването на ръце.Експертно, та експертно!Това правителство ще ни загроби окончателно.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямам нищо против да намалят платеното майчинство, защото 2 години наистина са си доста, но да осигурят достатъчно ясли с нормални условия за да могат жените спокойно да си се върнат на работа, а не да се притесняват кой и при какви условия гледа децата им. А сега какво? Хем реват, че имало демографска криза, хем не правят абсолютно нищо за да помогнат на майките, напротив гледат така да извъртят нещата, че ако могат да ги откажат да имат деца.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нали ако се лепне една цифра на заплатите на всички хора, автоматично ще се лепне и една цифра на всички цени - храна, енергия, жилища, услуги. Цените се образуват така че да може да се вземе максимално количество пари от максимален брой хора. Например ако си фризьор и всички клиенти взимат мин. 1000 евро, пак ли ще подстригваш на 5 лв и ти ще си останеш единствения българин с приход 300 евро? Как не можете да разберете че вдигането на минималната заплата е жалък опит за популизъм
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименМайчински 5 години! Кат не им харесва на измислените ни бизнесмени да одят в Африка да правят бизнес или в западна Европа! Ха ***! Тая държава е на обща и работещите са МНОЗИНСТВО! ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ИНАЧЕ ЕДИН ЯК ШУТ И ДА ВЪРЯТ НА МАЙНАТА СИ! Яги виж те! МИШКИ С МИШКИ! Бизнесмени били! Какви бизнесмени може да са това! ха ха ха ЗА НИЩО НЕ ГИ БИВА ЧЕ И НАГЛИ!!
53
4
 
7
 
! Отговори
до Аз казах! преди 10 години
Ти недей казвай, ами вземи и стани един работодател за да дадеш пример как стават нещата.
52
1
 
8
 
! Отговори
Аз казах! преди 10 години
Не става въпрос за комунисти и не комунисти, а за това хора ли сме ... роботи ли сме , роби ли сме , потребяващи , ядящи , спящи и дефекиращи роботи сме. На тоя народ ако не семейството , децата , празниците ... какво му остана... достойнство? Щото е лесно да плащаш 600 лева заплата и да осигуряваш на 340 ... и човека къде да отиде , да напусне ли , като знае че навсякъде е така. ЕТО ЗАТОВА СМЕ БЕДНИ И БОЛНИ , а не заради някакъв комунизъм , който даже не се споменава. Не бълнувайте