Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване

Затвореният от БАБХ обект в Президентството пращал храна към НС
36
Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване
Снимка: архив, БулФото

В обекта, където се приготвя храната на депутатите, има корозия по част от оборудването, скарите и хладилниците не са в изправност. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която затвори помещенията заради нарушения.

Тази сутрин шефът на БАБХ Пламен Моллов заяви, че там се приготвя храна за администрацията на Президентството и Народното събрание.

Още по темата
От прессекретариата на държавния глава опровергаха това и заявиха, че храната на президента се контролира от НСО и не се приготвя в затворения обект.

По-късно от БАБХ уточниха, че ресторантът-кетъринг е в сградата на Президентството, но храната отива за служебния бюфет в Народното събрание и за стола в бившия Партиен дом, който също се ползва от народните представители.

Ето и установените нарушения в Хранителен комплекс към Народното събрание: стените в помещенията, където се приготвят храните, са от фаянс с нарушена цялост, стените над фаянсовата облицовка са с ронеща се боя и напластявания от изпарения. Има корозия по част от оборудването.

Тръбите на вентилационната система на тавана в кухнята не са изолирани, съединенията между тях са нарушени и се образува теч от мазнини. Всичко това създава риск от вторично замърсяване с прах и наслоени мазнини и е опасност за здравето на консуматорите. Част от използваните в кухнята емайлирани съдове са с нарушена цялост на емайлираното покритие, което възпрепятства качественото измиване, почистване и дезинфекция и е предпоставка за задържането на остатъци от храна.

Електрическите скари и плоскостите около тях са с опадала на места боя и странично натрупване на мазнини. Хладилните съоръжения са с разкъсани частично гумени уплътнители и скари с наличие на корозия и липсващо предпазно покритие. Представената система за самоконтрол е неактуална и не обхваща всички необходими програми за изпълнение свързани с развиваната дейност. Няма данни относно управлението на отпадъците. Обектът е с преустановена дейност, докато не бъдат отстранени несъответствията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: НСБАБХпрезидентство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако може следващия път,вместо с ръждясало оборудване,да е с мишеморка!
30
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Както всичко каквото пишат медиите и това е лъжа. С тази публикация се цели нещо друго.
29
1
 
6
 
! Отговори
gul преди 9 години
ja, kolko lesno bilo!diaria za bg deputati?! :))))
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета описаното всичко е наред. Не се различава по нищо от ситуацията в България. Ако направят проверка на случаен ресторант ще заварят същото положение, но там няма да вдигнат врява защото първо ресторанта е на нашите хора и второ там ядат простолюдието.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na bas se hvashtam - opravqt li se nerednostite v kuhnqta ,shte se opravi I Bulgaria.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA DEPUTATITE PO-DOBRE S MISHEMOR DA IM PRIGATVQT XRANATA,EZEDNICI MRYSNI,
25
1
 
22
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Ръждясало им било оборудването ,ами то половината тарантутници начело със Съсела са захранени със златни лъжички ... няма страшно, няма да им се запречат кюфтетата в задниците ,половината народ яде от контейнерите за да са живи.
24
1
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 9 години
Браво ! След някоя др. година може и да станат борци за нар. свобода (демек партизани ) в тая кръчма
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да викат и ХЕИ да ги тровят тези ***, че явно само с ръждясало оборудване не става.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да мога да спа от притеснение тази нощ! Ах,каква трагедия!
21
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Приготвяли храна на депутатите с ръждясало оборудване "Малко им е на народните "избранници". И по една ръждясала арматура отзад и по една в главите да им дойде акъла.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те това заслужават ...за геноцида над собствения си народ!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4ista4kataaaaa sakyn
18
1
 
10
 
! Отговори
me преди 9 години
И кво?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
gorkite te
16
1
 
23
 
! Отговори
4ista4kata преди 9 години
ЛЕЛЕ МАЛЕ СЕГА АКО СА РАЖДАСАЛИ ЧЕРВАТА НА ПЕЕВСКИ,-И ВЗЕМЕ ДА ОСЛАБНЕ ЗАВАЛИЯТА,
15
1
 
29
 
! Отговори
Фидосова преди 9 години
Добре, че напуснах Парламента. Като испускам газове навсякъде се разнасяха сажди и ръжда. Пък и храната не ми достигаше. Може ли, човек да се нахрани с половин прасе и три хляба? Мизерия.
14
1
 
24
 
! Отговори
681 преди 9 години
Голем праз! Да не би дядовците и бабите им по селата да са яли едно време в позлатени съдове пък и те в това число? Набивали са *** баница и това е.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОРКИТЕ. КАКВИ СА ТЕЗИ КЬОРФИШЕЦИ. НЯКОЙ ДА НЕ Е ПИПНАЛ РАЗТРОЙСТВО. ПРИ ТАЗИ КРАТКОТРАЙНОСТ НА СЕСИИТЕ И МНОГОТО ВАКАНЦИИ, ТЪКМО ЩЕ ИМАТ ПОВОДИ ДА ОТИДАТ НА ЕКСКУРЗИЯ ДО НЯКОЕ ПРЕКРАСНО МЯСТО, КЪДЕТО БЪРЗО ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ЗДРАВЕТО СИ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА И С ПОМОЩТА НА БОГАТИ ПРИЯТЕЛИ. НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ТЯХ. НАЛИ И ТЕ НЕ МИСЛЯТ ЗА НАС, А СА ЗАДЪЛЖЕНИ. ТАКАВА Е ТЯ РАБОТАТА ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ.:)))
12
1
 
28
 
! Отговори
знаещ преди 9 години
Описаните несъответствия са типични за кухнята на всеки втори ресторант, повечето от детските градини и училища, дори тези на детските кухни, но АХ се сети само за здравето на дебелог*зестите депутати.