Атаката в Париж е на вълци единаци, смятат експерти

Много е рано да се правят изводи за спящи клетки, категорични са те
Обновена: 7 яну 2015 18:34 | 7 яну 2015 16:22, Камелия Цветанова
78
Атаката в Париж е на вълци единаци, смятат експерти
Снимка: Reuters

Нападението срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души, е тероризъм на вълците единаци, смята експертът по сигурността Славчо Велков.

Още по темата
„Много рано е да се правят изводи за спящи клетки, за ислямизъм, за радикални мюсюлмани. При липсата на достатъчно достоверна информация, изводите могат да тръгнат в грешна посока и оттам да създадат и паника у хората, коментира той по БНР. 

Велков припомни, че това не е първият случай във Франция, нито в Европа.

„По-скоро аз бих отнесъл подобни случаи към онзи нов модерен вид тероризъм, който наричаме тероризъм на вълците единаци, при който извършителите се самомотивират под влиянието на събития, които се случват много далече от тях и приемат идеологии, които са ултраконсервативни, за свои и извършват подобни актове. Трудно е да им бъде противодействано, тъй като не принадлежат на отделни структури“,  коментира той.

Според него такъв е случаят и с Мохамед Мера, който уби седем военнослужещи през 2012 г. в Тулуза и беше застрелян от полицаите, който призна, че е бил мотивиран от изгарянето на няколко Корана, и то не във Франция. 

Според Велков това, което прави в момента Европа, не е правилният път.

"Преди няколко години в предградията на Париж се палеха по стотици автомобили на нощ и това беше плод на погрешната имиграционната политика на Франция, която ги обособяваше в гета", мотивира се той.

Според него България не е изолирана и трябва да сме внимателни.

„Предвид на външната политика, която провеждаме в състава на ЕС и като членове на НАТО, участието ни в горещи точки в света и понякога погрешните ходове, които правим, не сме изолирани, не сме застраховани от заплахи“, предупреди той.

Според Велков има много сложни въпроси, които трябва да се решават от политиците на базата на достатъчно компетентни съвети, които им дават експертите.

Експертът по национална сигурност Николай Радулов застъпи същата теза като Славчо Велков.

Той смята, че атентатът в Париж е извършен от т.нар. „самоинициативници“ - хора, които са поддръжници на някаква религиозна доктрина, но не са свързани с големи терористични организации.

„Това, което знам за акта до момента, ми говори, че това е извършено не от специалисти, професионалисти. Набива се на очи непрофесионалният начин, по който е извършен“, коментира той.

Според Радулов нападението е внимателно обмислено от хората, които са го извършили, но това не означава свързаност със световни терористични организации и е рано да се говори за спящи терористични клетки.

Той подчерта, че при самостоятелно извършени терористични актове дори подготовката е трудна за долавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
1=EDINak преди 9 години
В допълнение, един от тях е бил хвърлен в затвора за принадлежност към една радикална група между 2003 и 2005 г., наети бойци по време на войната в Ирак. То се съобщава, че на третия заподозрян също е член на организация за набиране на персонал за същия конфликта.
48
0
 
3
 
! Отговори
1=EDINak преди 9 години
Френската полиция са идентифицирали три заподозрян в извършването на терористичното нападение на централата на френския сатиричен седмичник народа "Charlie Hebdo", доклади "освобождението".Нападателите би братята Саид К., 34-и Шериф К., 32, с френско гражданство, постоянно пребиваващ в Париж, и Hamyd М., 18, на град Реймс. Братята от алжирски произход, участвали в въоръжения конфликт в Сирия сражавал на противниците на президента Башар ал Асад. И двамата се връща във Франция миналото лято.В
47
0
 
10
 
! Отговори
читател преди 9 години
Вълци, смешна и куха терминология. В исляма няма единаци, това е идеология на безликата маса.Всички те са отровени от една отрова, отровата на исляма. За тази идеология човекът е нищо.Важи правилото - който не е с нас е против нас. В името на тази идеология всяко деяние е оправдано, даже възхвалявано.Как ще са единаци, когато сега милиони подобни същества тихо се радват и злорадстват.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо чудно да са вълници единаци. Говорели са с "автентичен" френски акцент, което означава че са израснали там. Само-радикализират се или им промиват мозъците разни имами. Това е новият тероризъм, израснал на местна почва и трудно предвидим. Да не говорим, че крайната политическата коректност на запад към мюсюлманите не позволява на хората да кажат нещо, дори и да подозират.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Славчо като не разбираш не се изказвай и то като някакъв експерт.Тия ако не са професионалисти какво да очакваме от организираните професионалисти.И Славчо,Ал кайда също не беше една организация с главно ръководство и щабквартира.Но ти явно не ги разбираш тия работи,ама се изказваш експертно.
44
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 9 години
И Ислямска държава е от вълци единаци !
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ ЕКСПЕРТИ ПАК СА СЕ РАЗМИНАЛА С ИСТИНАТА. АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ТЯХ КАКТО И С МНОГО ДРУГИ ТАКИВА, КОИТО ЦИРКУЛИРАТ ИЗ ТЕЛЕВИЗИИТЕ, ТЕЖКО НИ! ТЕЗИ НАДАЛИ СА ПОМИРИСВАЛИ ПУСТИНЯ. ОМРЪЗНА МИ ДА МИ СЕ НАТРАПВАТ КАБИНЕТНИ СПЕЦИАЛИСТИ.
42
0
 
6
 
! Отговори
wert преди 9 години
*** експертите! Единакът е ЕДИН, затова се казва така.....
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си призная, че на мен лично много пъти ми се е искало да направя същото с някои наши журналисти.А иначе, по принцип не одобрявам заради простотиите на няколко човека да страдат десетки.
40
7
 
1
 
! Отговори
Али Риза до 44 преди 9 години
И аз няма да тръгна да убивам заради някаква рисунка.Повечето приятели са християни( и то какви ,които се гордее цяла България)Но се знае че има хора. които го взимат много навътре.И това списание добре осъзнава че ще има последствия.Изложили са на риск не само себе си но и хора които нямат нищо общо.Много необмислена постъпка...
39
4
 
9
 
! Отговори
K.Коцев преди 9 години
Да,бе! когато далече назад във вековете турците ни завладяха и бяха стигнали чак до Виена,и пет века ни клаха,ограбваха и затриваха като нация ПАК АМЕРИКАНЦИТЕ БЯХА ВИНОВНИ !? Сти га глупости,поогледайте са малко,попрочетете повечко за Исляма и ислямистите по света и тогава приказвайте! Както виждате НЕ Е СПЯЩА, А ДЕЙСТВАЩА КЛЕТКА - и този акт е подгот вян,подготвян и дори репетиран много пъти,докато бъде изпълнен !Не са самодейци - който не разбира от "военна музика" така ще говори !
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Берем плодовете на"демократичните" американски интервенции през последните 25г., избиха и свалиха режимите на Ирак,Либия ,мъчат се да съборят и Сирия, ееееееееее какво да се очаква-консолидация около някоя кауза на потърпевшите- в случая около религията различна от тази на агресора, изкоренете причината/попа/ и ще мирне света/селото/.
37
2
 
13
 
! Отговори
Селяк преди 9 години
До Али Ризанимма наистина смяташ че с холокоста трябва да се шегуваш? Наистина ли е било някакаво общонародно веселие.Хиляди карикатури съм виждал за Христос и Господ, но несъм чул някой да убива за това хора. Обикновенно казваме "има и Господ" защото само той може да бъде съдникал. За съжаление вие мюсюлманите нямате това чувство - някои от вас си мислят че те могат да бъдат съдници. Не са, нека отговарят пред Аллах (Господ - или кой както Го нарича) за безумните си деяния.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй наречените експерти пак са далеч от истината. Тежко на правителство с такива кабинентни експерти, които не са помирисвали пустиня без практически опит. Само гола теория.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива експерти като Славчо Велков с лопата да ги ринеш. Да остави французите да разследват, те поне имат експерти не само на хартия.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
арабите идват само на ескурзии през лятото в франция и европа и знаят по няколко езика като изключим няколко убити икономически арабски държави а в франция болшенството имигранти са от африка и а азия
33
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не след дълго ще се окаже съпричастност на ЦРУ
32
1
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Непрофесионалисти/!/ убиват 12 души вкл. 2 полицаи на сред Париж, които не са свързани с никой".След което съвсем спокойно качват се на 1 -а кола и си отиват. От което изглежда трябва да заключим, че убитите са по-малко умрели и да ходим да палим свещи да не дойдат професионалистите! Егати експертите!!
31
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атаката е от ЦРУ , САЩ искат да дестабилиризират ЕС в Германия фашаги , във Франция тероряги.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато Путин и Обама си играят на противници арабите не спят!И докато не се осъзнаят цял свят ще страда от тяхното безделие!Радикалният ислям е нов фашизъм.Само те били правоверни,трябвало да водят джихад,целият свят трябвало да е халифат.Все едно,че слушаме Хитлер който си е пуснал брада и сложил *** на главата!Никаква разлика!Трябват не толкова военни доколкото икономически мерки за да се охладят мераците им!