Депутати заседават закрито ще я има ли АЕЦ "Белене"

Причината е напредналото арбитражно дело срещу страната ни
Обновена: 15 яну 2015 17:37 | 15 яну 2015 17:35,
59
Депутати заседават закрито ще я има ли АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Ройтерс

Арбитражното дело, заведено срещу България заради отказа за строителството на АЕЦ „Белене”, е в много напреднала фаза. Предстои първа размяна на писмени защити, което ще се състои на 25 февруари. Втора размяна на защити ще има на 22 май 2015 година.

Още по темата
Това съобщи пред представителите на комисията по енергетика в Народното събрание ръководителят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Той участва в дискусиите по внесеното от Волен Сидеров искане за отмяна на правителственото решение за спиране на строителството на втората ни ядрена централа. Коен уведоми депутатите, че заради напредналата фаза на делата адвокатската кантора, която защитава страната ни, е препоръчала да няма публично обсъждане на темата.

Това наложи отмяната на дискусията, която все пак ще бъде проведена, но по време на закрито заседание на комисията.

Малко преди да бъде сложена точка на дебатите по темата депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов посочи, че ще подкрепи предложението на "Атака". Той обясни още, че България е продала първия произведен блок за централата на Русия на загуба - купен е за около 365 млн. долара, а е продаден за 265 млн. долара.

Депутатите не подкрепиха и искането на Волен Сидеров за отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че отговорни за отнемане на лицензи са Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ако има нарушения на приватизационния договор.

По тази причина и от Министерството на енергетиката посочват в своето становище, че предложението не е съобразено с нормативната уредба и е неприемливо.

Магдалена Ташева от "Атака" поиска ДКЕВР да даде пълна информация за одитите на трите дружества и подробности по процедурата за отнемане на лиценза им, стартирала през 2013 година. Това искане беше подкрепено от депутатите и председателят на комисията Делян Добрев задължи ДКЕВР в срок до една седмица да представи тази информация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Все си мисля, че е най-добре всичките 240 броя тъпани от НС да ги изпратим на най-близкия остров .Все пак до 1961г. е бил населен.Моля за коментар как се пише правилно./ тъпани или тъпана/.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След заседанието на министерският съвет в Истанбул,на България беше казано,че новият енергиен източник на балканите .е бъде Турция.Тя ще строи 5 ядрени централи и че ние няма смисъл да я конкурираме.Затова нашите ,,американски" протежета спряха централата.Причина има още и в желанието на САЩ да изолират Русия от Европейските пазари.Няма значение ,че ние ще губим важно е тяхното желание да се изпълнява.Сега когато и ,,Южен поток" е спрян кефът им е пълен а за нас пак Турция.Всичко ще е от там.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американците щели да помогнат за енергийната зависимост на България . Сигурно ще помогнат , така както помогнаха с американските централи в България , скъп ток на фиксирани от държавата цени , а иначе било ЕС с пазарна икономика , където има недопускане на държавна помощ за частни компании . ***
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До продължение на 48А теб кой те е учил да слушаш само руския посланник? само със слушане не става , рябва и да помислиш
34
2
 
7
 
! Отговори
колило преди 9 години
АЕЦ Белене беше темата кято сипа водичка на всички политици това беше грешка на комунистите че дадоха право на глас на народа и грешката на тиквун че се подигра с този лас.
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До продължение на 48 Руския посланик може да заяви каквото си иска, но не го е написал на хартия и не се е подписал под заявлението си, нали? Плюс това не е добавил колко ще ни струва тока от този АЕЦ.
32
2
 
6
 
! Отговори
мда преди 9 години
До продължение на 48е той кери днес и това говореше - диверсификация, та диверсификация. Аз това го разбирам като двойно по-високи сметки за ток с ефект равен на ефекта на това, че емануела е родила поредното чадо от някакъв мутра там. мерси много.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазете България от йезуитите във Ватикана и евреите - те обичат да унищожават всичко свято.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от прости управляващи които си гледат само собствения интерес, а не този на страната.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на България не и трябва нито АЕЦ нито петролна рафинерия нито нищо.Имаме се хубави стари газови лами вместо ел.лампи,здрави мотики си имаме вместо трактори които харчат много и така мога да дам примери с каквото се сетите.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
председателят на българският енергиен холдинг ЖАКЛЕН КОЕН????????????я пак, ако обичате? да не говорим, че е бивш шеф на мултигруп и ръка на моллов?
27
2
 
14
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Мане те го туй Белене,да си направим велогенератори,всички да въртим ***,хем ще отслабнеме,хем ток ще правиме
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
misleh che boko e po - hitar ot komunetata ama sam se izlagal. yazak mu za urocite pri tato. ot vsyako darvo *** nestava.
25
38
 
10
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Русия с всеки изминал ден показва , че за тях България е робска страна и няма право на думата за нищо . Продават ни най скъпия газ в Европа и говорят глупости за южен ПАток само и само да ни се подиграят . Това заслужихме след робското поведение на БКП-БСП , а сега това продължава от ДПС и Атака . Браво на ГЕРБ , Б. Борисов и Р. Плевнелиев за достойното поведение.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Восточни ветар!По времето на тато работеха всички централи и имаше дискотека 2 на 2 а дискожокера стоеше на светло в бояна!
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Богатите са виновни за всичко това . Богатите българи (предатели) днес са добре и са готови на всичко , за да запазят нещата такива каквито са . През 1944 г. направиха грешка , че не убиха и децата на тези про-римски кучета без майки ..., защото същите започнаха да мъстят след 1989 година и от това се възползва външен враг.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнкер обеща 300 милиарда евро за нови проекти и АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас - Александруполис може да се класират. Така 30-40 милиарда евро ще влязат от ЕС в България, а Русия ще строи.
21
2
 
21
 
! Отговори
мършата-Пръмова преди 9 години
айде г-жа Лръмова незабавно да се изкаже че Аец вреди на България за интеграция в евровейското общество.
20
23
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
АКО ИМА БЕЛЕНЕ ЗНАЧИ ЧЕ КОМУНИЗМА ЩЕ ПРОГРЕСИРА...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo edno gi opravia tia boi kyrshym i na kychetata.fashagi mrasni.