Трима скиори загинаха под лавина в Разлог

Предупреждавали ги за опасността, но те не се съобразили
Обновена: 8 мар 2015 17:41 | 8 мар 2015 16:51, Веселина Йорданова
64
Трима скиори загинаха под лавина в Разлог
Снимка: архив, БулФото

Трима български скиори са загинали под лавина в района на хижа "Яворов", съобщи Радко Божинов, секретар на туристическо дружество "Пирин" в Разлог, което стопанисва хижата, пред БТА.

Инцидентът е станал днес около 14.00 часа. Сигналът за случилото се е получен около 14:45 часа на тел.112. По първоначални данни група от около 17 души е била настанена в хижата, като тримата пострадали са карали ски в район, който не е пригоден за такава цел, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Лавината е затрупала тримата мъже на възраст 29 години, 34 години и 38 години, всички от София, вследствие на което те са починали. Към момента към мястото на инцидента пътуват аварийно-спасителни екипи.

Скиорите са се спускали по улея под връх "Безименен", който се намира срещу хижата, когато е тръгнала и лавината.

Преди още планинските спасители да достигнат до мястото на инцидента, останалите скиори от групата на затрупаните успели да ги извадят от снега, но те били загинали, разказа Божинов.

Той самият е предупреждавал младите хора, които били отседнали от няколко дни в хижа "Яворов", да не се спускат, защото лавинната опасност след падналите снеговалежи е много висока, но те не го послушали.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев е бил осведомен веднага за инцидента и с неговото съдействие от близкия скицентър "Кулиното" е разрешено да бъдат предоставени за нуждите на спасителните екипи два ратрака - машини за обработка на сняг, с които те да се придвижват.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров съобщи, че са изпратени три шейни на Планинската спасителна служба, които да свалят откритите тела на тримата в града.

"За голямо съжаление те са загинали. За съжаление тези млади хора сами предизвикаха своята съдба въпреки всички препоръки”, подчерта Григоров пред "Фокус".

Той поясни, че става дума за близо 2 метра сняг и хиляди тонове са паднали върху туристите.

По думите му отново ставаме свидетели на неразумно каране по ски пистите и несъобразяване с указанията и с метеорологичните условия, което поставя на сериозно изпитание и живота на планинските спасители.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: загинали гърци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами безразсъдство.
16
1
 
34
 
! Отговори
!@ преди 9 години
"По думите му отново ставаме свидетели на неразумно каране по ски пистите и несъобразяване с указанията и с метеорологичните условия, което поставя на сериозно изпитание и живота на планинските спасители."Какви писти бе ! Спускали са по улей !
15
30
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментарчета от сорта" намерили са това което са търсели" показват колко заседнали хора има. Очевидно пускайки се по такъв улей си наясно какво може да ти се случи така че подобни *** коментарчета са безсмислени, особено сравнявайки ми загинали в катастрофи. Понякога кефа те кара да не преценяваш много добре ситуацията, както явно е станало, но е много по-добре от колкото да се напиеш и нацепиш с колата....
14
18
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Русофили наверно?
13
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съболезнования на близките им, но това са големи хора които трябва да са били наясно какво правят и къде отиват.
12
5
 
50
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Как винаги се намира по някой ***, който да политизира една трагедия. Как ми се ще такива като тебе просто да изчезнат....само не знам след това, дали ще остане и един българин...
11
54
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гарантирано от Герб! Те си мислят, че със снимката на Бацо във вътрешния джоб могат да хванат всеки шлифер.
10
12
 
22
 
! Отговори
Stefan преди 9 години
Води ли някой статистика колко човека загинаха тази година в този район и колко са ранените и потрошените? Сигурен съм, че са повече от загиналите в катастрофи за цялата област. Но..... важното е парите да текат в джобовете на определен кръг хора.
9
2
 
24
 
! Отговори
Продълж. на 12 преди 9 години
Едната от тези мои съученички беше дъщеря на известен професор-медик, а другата - на родители интелектуалци от сферата на изкуството. Щом те разсъждаваха така и имаха такъв морал на 14 г., какво да кажем за по-простоватите.Докато следвах, една зима из София се разнесе мълвата, че на Витоша,в неделен ден, някакъв връхлетял върху друг скиор - младо момче, съборил го и избягал без да се поинтересува дали то има нужда от помощ.Момчето починало на място от силния удар в гърдите.Не заловиха виновния
8
3
 
27
 
! Отговори
Жалко за загиналите преди 9 години
Не знам, превратностите, които търпим близо 70 г. ли са причината, или просто у нас има някакъв балкански бабаитлък, но много хора си отиват от този свят поради ненужна дързост, или от небрежност и ниска спортна култура.Никога няма да забравя две неща. В 8-и клас имахме спортен зимен празник, за ученици от цяла София. На следващия ден две мои съученички се хвалех какъв "финт" предприели, та счупили ските на някакво момче. Гордееха се с това! А от такива "финтове стават и по-тежки злополуки.
7
3
 
22
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Трима софянци са пометени от лавина в района на хижа "Яворов" над Разлог в Пирин и при издирване на спасители от ПСС са открити мъртви,предаде кореспондентът на Pirinsko в региона.Лавината е паднала преди около два часа, към 14:00 часа.Според управителя на хижа "Яворов" Радко Божинов той няколко пъти е предупреждавал тримата сноубордисти да не се спускат по улеите в района на "Безименния връх" заради опасно натрупалия сняг,но те не са го послушали."Сняг над 2 м и труднодостъпен район.
6
2
 
60
 
! Отговори
Teodor преди 9 години
Ще ме прощавате, ама каквото си направиш сам, и Господ не може да ти го направи!
5
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Туристите не са български, а гръцки - уточнете си информацията.
4
63
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги когато ГРОБ узурпира властта, България е залята от беди и българите *** като мухи.
3
2
 
55
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Групата е от София,тримата загинали мъже на 29,34 и 38 г. са софиянци.Карали са в улеите срещу хижата и не са послушали предупрежденията на хижаря от х.Яворов.Поредното състезание с природата,надценяване на собствените сили и пренебрегване съветите на планинарите.
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Саки човек ли е или някакво ***? Как може такъв коментар
1
70
 
8
 
! Отговори
САКИ преди 9 години
ВИЗАНТИИЦИ ГАДНИ КВО ПРАВЯТ ТУК ХА ХА