Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината

Турци, гърци, сърби и македонци по-патриоти от нас, сочи изследване
Обновена: 7 май 2015 14:04 | 7 май 2015 14:00, Красимир Ангелов
420
Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Едва всеки четвърти българин би се сражавал за родината. Снимка: Булфото

Само една четвърт от българите (25%) заявяват, че биха грабнали оръжие, за да се сражават за родината си, сочат резултатите от международно сравнително изследване на УИН/"Галъп интернешнънъл", проведено в 64 страни от целия свят.

Още по темата
Почти половината от нашите сънародници пък (47%), са категорично на обратната позиция.

Като цяло, средно 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а едва 27% не биха го направили. Правят впечатление обаче значителните различия по региони. Така например готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).

Само 25% от българите готови да тръгнат на бой за родината
Снимка: "Галъп интернешнънъл"

Най-голяма готовност да се сражават за родината изразяват мароканците – цели 94% от анкетираните са посочили, че ако се наложи, веднага хващат оръжието в името на родината си. Същият процент е и при населението на малката островна държава Фиджи, която има население от едва 900 000 души. На трето място се нарежда Пакистан, където готовността за бой в името на родината са изразила 89% от анкетираните.

От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна - само 11%. Много сходни са и резултатите от Холандия и Германия, където съответно само 15% и 18% от населението са готови да защитават своята страна.

Що се отнася до горещата точка в момента - Украйна, 62% от украинците изразяват готовност да защитават своята страна. В Русия този процент е малко по-малък - 59%. За сравнение едва 44% от жителите на САЩ са готови да грабнат оръжие.

От нашите съседи най-голяма готовност за бой в името на родината има при турците - 73% от всички анкетирани. Следват гърците с 54%, сърбите с 46%, македонците и румънците с 38%.

Различия в нагласите се наблюдават и при различните демографски групи, отчитат още авторите на изследването. По-голямата част (52%) от анкетираните жени по целия свят, заявяват, че са готови да се сражават, а при мъжете този дял достига до 67%.

Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години - 66%. От различните вероизповедания обхванати в проучването, мюсюлманите изглеждат най-склонни да воюват за своята страна - 78%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
1
 
! Отговори
реалистА преди 8 години
Немога да я приема тая смешна статистика. Ок за България съм съгласен но на последните места Германия, Япония, Италия. Тия са водили 1вата и 2 рата СВ, не вервам да не земат пушката при нужда
268
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
То процента на отговорилите на въпроса дали са готови да живеят за България е много по-малък !
267
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 процента като за мъжете който реално могат да се бият е Към 50-60 като се има предвид какво е положението си е СТРАШНО МНОГО
266
3
 
3
 
! Отговори
vinetu преди 8 години
Процентът е учудващо висок предвид това как живеем.А и едно е да те забият в Афганистан,а друго да воюваш при Сливница!Всепак храбрите германци и японците са с по-нисък процент от нас.
265
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
думите на Джоко Росич - Страната пука по шевовете от добри хора. Кофти е това, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката. И ни се струва, че всичко е ***, а то не е така. Около мене има купища от добри хора. Човек трябва да си отвори очите да вижда и ушите да чува.
264
2
 
9
 
! Отговори
старото преди 8 години
Абе, хора, някой от вас да са го питали, или да знае някой питан за това? Пълни измишльотини! Българина си обича Родината, но не и държавата! Щото се дразни, че т.н. политици се асоциират и с двете!
263
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сърбите не ги пиши там се видя над 95 % избягаха по време на мобилизацийте през войната с Хърватите
262
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bux.bg/?ref=4227през това време ще се регваме за някой СникърсАйде реферали ми требат
261
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забелязва се доста ясно кой са най-военнолюбивите народи ,Мароко,Пакистан,Авганистан,Турция,страни от трети свят Ислямисти ,необичащи войната са Европейци ,Американци ,проспериращи дървжави ,християни.Е искам да кажа нещо на не военнолюбивите страни.Ако искате целия свят да е такъв ще ви се наложи да влезнете всички в една решителна война!
260
0
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
25% ще тръгнат на война останалите 75% ще мародерстват по време на война
259
1
 
21
 
! Отговори
ludaka преди 8 години
Стадион Васил Левски запълнен с всички политици и разстрел, после може да се бием за Родината.
258
1
 
15
 
! Отговори
пешо преди 8 години
Че кой иска да воюва под знамената на измамниците политици?Битката ,ще бъде между онези с морални качества и онези който за парата продават си и душата.В тази битка няма да загиват хора,но ще има материални разрушения символи на богатството.
257
1
 
3
 
! Отговори
dran dran преди 8 години
ЖОНИ БРАВО moito momche Pakistan e qdrenna sila nie i s neq nemoje da se sravnqmvame ,zemi polzvai googleto parvo i posle pishi tapotii pod statiite na 24354363634 mesta
256
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 366Като се изказваш така припомни една държава която Русия е нападнала.А за САЩ и децата знаят че те без да водят войни са икономически мъртви след няколко години
255
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме най големия т*ак на планетата земя!
254
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Исках да кажа няколкостотин хиляди.
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки човек има право да се стреми към щастие. Вярно е, че човешкият материал се влоши. Но тревогите за "българския ген" са напразни. Както казваше един колега: през Дунава навремето са преминали 25 000 българи, а сега само в Чикаго са няколкостотин.
252
1
 
11
 
! Отговори
Проучване преди 8 години
Колко политици са готови да гласуват закони които да работят за България а не за да напълнят собствените си сметки, без да се интересуват какво ще коства на българския гражданин тяхната алчност в последствие?
251
2
 
16
 
! Отговори
Staff Sergeant преди 8 години
Срам срам. И наистина България се превърна от родина в териториална единица. За това едно огромно мерси на управниците след 1989г. Обезкървиха и обезлюдиха страната. Но..... Продължаваме напред с *** газ. Газ на на макс
250
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от Позитано дават мило и драго за Брюксел. И не само те - и Волен се бори за Европата, ама не му се отвори парашута. За разлика от преди 25 години, сега: кеф ти Америка, кеф ти Европа, кеф ти ходи в Русия. Свободата е най-великото нещо!