Животът на българина: В двустаен с нискобюджетни мебели

Секциите до тавана вече не са на мода
Обновена: 26 юни 2015 13:47 | 26 юни 2015 08:37, Александър Попов
88
Животът на българина: В двустаен с нискобюджетни мебели
Снимка: Булфото, архив

За последните десет години и преди период на криза, и в криза двустайното жилище остава най-предпочитано за българина като разпределение, възможност за покупка и управление на имота. Това коментира за БТА гл.ас. д-р Иво Костов от катедра "Икономика и управление на строителството" във Варненския икономически университет.

Подобни домове традиционно са обзаведени с нискобюджетни мебели, най-често са без библиотеки, но без лишения от удобства, показват наблюдения на изпълнителния директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Елица Ненчева.

Трайният интерес на българина към малките жилища е и заради това, че поддръжката му изисква по-ниски разходи, а когато купува подобен имот с инвестиционна цел, той добре си прави сметка, че малките жилища се отдават под наем по-лесно, коментира Иво Костов.

През последните години в новото строителство трайно се наложи под двустаен апартамент да се разбира дневна с кухненска част и спално помещение, отбеляза Костов. Търсят се предимно по-малки кухни, библиотеката е част от обзавеждането, която липсва в повечето домове, въпреки че напоследък има доста кампании за популяризиране на четенето и производителите на мебели се надяват с това да се върне и интересът към този вълшебен шкаф, коментира Ненчева.

По думите й стандартната мебелировка преди 1989 г. от типа - в хола секция до тавана, отстъпва на модерните като визия и материали мебели. Въпреки ниския бюджет, който българинът е склонен да отдели за мебели, той не се отказва от меката мебел и спалнята, макар и под формата на разтегаем диван.

Не се отказваме и от това да обзаведем детска стая, дори и в двустайно жилище, като за целта се купуват предимно легла тип сандвич или двуетажни. Независимо от това, че пространствата на новите жилища са по-малки, българинът се опитва да вложи повече иновационни решения, коментира Ненчева. Използват се нови механизми и материали, които правят продукта доста по-гъвкав за употреба.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост водещи в листата на продажби на мебели в страната с дял от 30 на сто са мебелите от дървесина за спални, столови и всекидневни, дюшеците и матраците са с дял от 11 на сто, а на трето място - с дял от 10 на сто, са мебелите от пластмаса или ратан, ракита, бамбук.

Около 42 на сто от жилищата във въведените в експлоатация новопостроени сгради за последните десет години са двустайни, допълни наблюденията си със статистика Костов. Следват тристайните - около 32 на сто, едностайните - около 12 на сто, четиристайните - осем на сто и 5-стайните и с 6 и повече стаи - съответно с по три процента.

По думите на Иво Костов при едностайните апартаменти се забелязва, че след 2009 г. има драстичен спад на броя на въведените в експлоатация жилища. Тенденцията се обръща през 2014 г., когато спрямо 2013 г. има ръст от над 47 на сто на броя на въведените в експлоатация едностайни жилища.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: жилищаапартаменти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
5
 
! Отговори
Studio X преди 8 години
Двустаен нискобюджетен ли? Не сте виждали английска квартира за 500 (~750 euro) паунда на месец. У нас жилищата са ЛУКС!
67
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
да 110 кв.м от които 10 са стълбища, 5 мазе, 2 асансьор, 20 е излъгал строителя и ги имаш само на хартия ама не и на метъреми радвам се за тебе
66
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не ме интересувате роби! Аз живея в 110 кв.м апартамент в Бургас
65
1
 
3
 
! Отговори
Роби преди 8 години
Ние сме роби в нашата държава. Роби на апартаментите, роби на политиците. Роби на копрорациите.Често пъти съм чувал. Вместо за наем, по добре да ги давам за вноска за апартамент, само че апартамент от 50 000 евро излиза 100 000 евро, а при наемите няма такова нещо. Само се замислете колко пари давате за цигари и колко апартаменти сте изпушили:))
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сте благодарни на социализма, че ви даде покрив! Иначе поне половината писачи щяха да са под наем в някоя влажна мухлясала бърлога. Все още около 85% от сградния фонд в София е построен в периода -1945-1990г. Хубаво, лошо, това е! Припомням, че в ГФР (преди обединението) 70% от градското население живееше под наем. Сега е друго, защото източните провинции се вляха в статистиката. Ама това е Германия. Инфото го има из нета.
63
2
 
8
 
! Отговори
сто лева преди 8 години
А вие направихте ли си на имота задължителна мутроБойкова застраховка бедствие!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 43Моите книги са истински и не са досадни за четене. :)))
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами с 40 г. трудов стаж и както се смята за тук приличен доход от 1000 лв., човек натрупва 480 000 лв. с които трябва да се изхранва, да изучи децата си, да си плаща сметките и куп други неща. Е какъв да му е апартамента и мебелите като това му е сумата за целия работоспособен живот.
60
1
 
16
 
! Отговори
ив преди 8 години
"Истинският софиянец" е оставил къща на село с голям двор,на три етажа,най-често сред чист въздух и що-годе запазена природа. Цивилизацията е била щедра към него и той с триста зора и заеми до гроб е спастрил за апартаментче с размерите на лятната му кухня на село.
59
3
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
живота на българина е низ от мизерия ,унижения и евтино битуване. ако има късмет същия става слуга и аргатин на някой *** в чужбина...
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Япония средното жилище е 40 М2. Имаме един от най-високия дял на собствено жилище. Вижте какво предлага ИКЕА. Не е нужно да се съжаляваме. Парите решават всичко,но съм виждал с много пари сътворен много кич. Подкрепям напълно Хелена. За това си купих жилище от 1965 г. 100 истински квадрата,оставих от него оригинални само стените (тухла единичка) и тавана, а с жената си начертахме обзавеждането по свой вкус. За да стигна до това 20 години живях като японец.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...са обзаведени с нискобюджетни мебели, най-често са без библиотеки..."Хи-хи, без библиотеки...Че то едно четене на книги пада в днешно време!На Свети Валентин всеки се притеснява да не остане на купона без половинка, ама как пък не видях на 24 май-Деня на просветата, някой да се е притеснил, че е неграмотен!!!
56
1
 
19
 
! Отговори
Хелена преди 8 години
Мечтата на преуспелия Български шашкън е апартамент построен 2010 г от радиоактивен и токсичен цимент оформен в вид на 45 -80 квм кутия,на силно запрашено и шумно до лудост място-светофар булевард или училище.Обзааведен с талаши (пресовани трици слепени с токсично лепил) и изцяло обзаведен с канцерогенна китайска пластмаса- дограма,лайсни пердета покривки,посуда..Да ви *** Българската мечта загубеняци!!!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не държавата а хората не стават мутри убиха беден работник на ам тракиа ...
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че в строителния бранш изядоха най-големия к** от кризата. Мои познати, които преди 7-10 години не си знаеха парите сега са тотално фалирали и разпродават каквото имат, за да се издържат. А и както върви ще си останат със спомените, едва ли някога пак ще има такъв строителен бум...
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
65ти много обичаме да си плюем държавата.Строителството в богатите държави също използва незаконни средства - незаконен труд.Основните работници са незаконни емигранти,работещи без договори и осигуровки и данъци - така е по-ефтино за бизнеса.Тяхните институции знаят много добре за това положение но не ги закачат.Това подпомага икономиката - ниски цени.
52
0
 
6
 
! Отговори
симеон преди 8 години
Строителните фирми използват различни вратички и не плащат данъци или укриват данъци.Проверяващите органи са наясно с това , но не правят нищо.Може да осъдят или стъжнат живота на някой ЕТ , но на строителни фирми- никога.Направете си извода!
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да,дааааааа .................. те всички западняци живеят в мезонети и с мебели по поръчка.А как така големите вериги за нискобюджетни мебели са западни?
50
3
 
26
 
! Отговори
симеон преди 8 години
Интересни неща се случват в страната.Изисква се 40 години трудов стаж за пенсиониране.Все още се намират хора които или имат този стаж или ще го придобият.За тези 40 години стаж обикновения човек може да си купи едностайно , в редки случаи дустаен апартамент с не дотам качествени мебели.Други без стаж имат джипове, вили-замъци, хотели , и много други екстри.1кв.м застроена площ струва мах-200евро.Продава се от 400евро нагоре.Печалбата е 200%минимум.Къде по света има такава печалба?Кой я допуска.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да направят наблюдението си в депутатските жилища и да сравнят народоизбранците къде са. Един човек за да ти влезе в положението трябва да е на твоя хал.