Сметката тепърва ще се плаща, смята Дянков

"Една от големите грешки беше вторият мандат на Искров"
Обновена: 6 авг 2015 14:02 | 6 авг 2015 10:32, Веселина Йорданова
50
Сметката тепърва ще се плаща, смята Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, БулФото

Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че тепърва ще се плаща сметката за чужди кражби и разхищения.

"Разрушени са връзките в банковия сектор, които имаха малкият и средният бизнес. Те обикновено страдат, когато банковата система се разклати, това продължава и до днес", коментира той пред Нова телевизия.

Още по темата

Според Дянков бившият управител на БНБ Иван Искров не се е справял с работата си дори преди 2009 година, когато икономическите времена са били добри.

На въпрос дали Искров е заслужавал заплата от 45 000 лева, каквато се смята, че е взимал, Дянков отговори отрицателно. Според него не е и редно да се крие колко точно е била, а въпросът е бил повдиган още през 2010 година.

По думите му през 2009 година заради плановете за влизане на България в Еврозоната е търсена личност, която говори добре английски, разбира от икономика и финанси и се ползва с авторитет в Европа.

"Г-н Искров не отговаряше на нито едно от тези условия и според мен една от големите грешки на 2009-2010 година беше, че той получи втори мандат", заяви Дянков. Според него подкрепата за този мандат Искров е получил в парламента, а не в правителството.

"Той беше избран с всички гласове на ДПС, голяма част от БСП, значителна част от ГЕРБ", обясни бившият министър.

За преизбирането на подуправителите Дянков коментира: "Поне един от тези подуправители е удобен на тези в парламента, които не искат да се разкрие цялата истина за КТБ. Там има истина, която не е само от миналата година, а от няколко години, от няколко правителства. Всички тези тежки спестявания и борба за финансова дисциплина от 2009 година насам, повече от това беше загубено просто заради немарливостта и лошата работа на г-н Искров".

По думите му настоящата коалиция в управлението е доста трудна за премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, но изборите са я продиктували.

На въпрос за реформите в здравеопазването, Симеон Дянков каза, че не вижда особен напредък.

"Има грешка в мисленето кой може да прави реформа, специално в това министерство – че трябва да е лекар, да излиза от това съсловие. Между 2009 и сега парите са двойно повече, а резултатите са едни и същи. Няма стратегическо мислене", смята той.

Дянков похвали работата на Ваньо Танов и Агенция "Митници", след като вчера стана ясно, че по данни на Министерството на финансите в края на юли има излишък от 801 млн. лв.

По думите му в митниците се забелязва месец по месец, че има по-висока събираемост. "Ваньо Танов се доказа като човек, който може да си върши добре работата, труден характер, но си върши добре работата", заяви ексминистърът.

Според Дянков настоящият председател на КЕВР Иван Иванов е удачен избор. Той обаче изтъкна, че в енергетиката има политически грешки, като даде за пример АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
8
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Голям наглец тоя Дянков ейййй. Съсипа икономиката, а сега седнал анализи да прави
30
6
 
11
 
! Отговори
Мдааа.... преди 8 години
Тази сутрин го гледах по Нова ТВ-много истини каза,но кой да го чуе!Насадиха омраза към него,защото беше прям,имаше добри идеи,опитваше се да затегне разпасаните номенклатурчици,но за съжаление беше забравил,бълг.реалност!Той каза и за Гоце ,но най-важната истина която каза е:"Около 72%от собствениците и мениджърите на банки в последните 20 години са кадри на бившата ДС...България е ЕДИНСТВЕНАТА държава от бившия соцлагер,където има активни политици-членове на ДС.Имат власт и влияят на властта!
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върни фискалния резерв, крадецооо!!!!
28
9
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Комсомолче,къде са милиардите от управниците преди вас,къде са милиардите от здравната каса!?Не плямпай глупости!
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дянков е идеален образец на неподсъден -поради придобита в резултат на неправилно възпитание дебилност-престъпник.От същото страдат и всички управляващи след 1989г.Природата управлява чрез вечни и безусловни-осъзнати или не от човека- закони,Господ-чрез 10-те Божи заповеди, Президентите-чрез укази!Защо някои се мислят за "НАД ПРЕЗИДЕНТ","НАД БОГ" и НАД ПРИРОДАТА ? ЗАКОНИТЕ не се създават- те съществуват!А т.н."правни норми и закони" са "Разпореждания на властващите в момента престъпници"
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При внос на дини и мини таз заплата на господина е супер голяма,а писаха за по-голяма и тъй като сред господата банкери и финансисти като всите министри и други имат заплати двойно по-големи,а главния господин винаги требва да е отгоре с парата то е редно с тез 45 да е над парата на останалите дадена му от бога на борда за пресмятане на око и отдалеко без монокъл габарити и наклоненост,потопяемост на плаващото в неизвестното за абордаж и завличането му на необитаем остров за избор на нов екипаж
25
2
 
3
 
! Отговори
Go,go,go... преди 8 години
E, ee 2009-2013 финансов министър.Научихте ли се вече да лъжете Америка... ?
24
10
 
14
 
! Отговори
Дякон преди 8 години
Първо платихме срива на икономиката в слетствие рекетьорското управление на ГЕРБ. После платихме увеличената безработица в следствие некомпетентното управление на ГЕРБ. Платихме увеличената цена на тока и намалената покупателна способност в следствие управлението на ГЕРБ. Сега е ред да плащаме ново поскъпване на ел.енергията, да плащаме НОВ 16 МИЛИАРДЕН ДЪЛГ в следствие ПРЕСТЪПНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ
23
8
 
7
 
! Отговори
sdf преди 8 години
До Анонименми ходи в румъния бе мишок !!! от *** като теб, където си мислят че разбират всичко сме на това положение ! отивай да копаеш на нивата и не мисли !
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имахме румънската главна прокурорка и румънската министърка на правосъдието, на Дянков отдавна да са пръснали пърдялника в панделата.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Боко комедианта с постаната пица и милиардите бонуси раздадени в НАП и министерството на финансите....с огън да ги горят и с бензин да ги гасят!
20
4
 
20
 
! Отговори
До журналистите преди 8 години
Всъщност няма значение какво мисли Дянков! А и не разбирам защо го излъчвате въобще! Нито живее в България, нито се е доказал като умен и компетентен човек! Напротив, който и да питате ще ви каже, че е неадекватен и некомпетентен!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанов заместника на Дянков - първи приятел с Делян Пееевски.
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето някои от постиженията на "юпитата" - дошли от чужбина и натресени ни за финансови министриМилен Велчев заради него се преструктурира дълга и изплащаем 5 милиарда заем допълнително. Опростихме целия дълг на ИРак без да получим нищо.Симеон Дянков взе 2,5 милиарда от НЗОК и не ги върна. Обяви банковата система за стабилна, докато се е пукала.Чобанов взе 1,5 милиарда дълг.заигра се с енергетиката.Горанов - взе 16 милиарда дълг. фалира КТБ.
17
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой помни ли че Дянков искаше да закрива и Грузинската академия на науките? е като стана преподавател той отиде да преподава като гост-преподаветел и в тази Грузинска Академия!също както щеше да шляпа руснаците, пък взе че отиде да работи за тях.Герб не си правят услуга като го показват този човек.
16
2
 
18
 
! Отговори
ЛИЗАШки преди 8 години
До поп Груюголяма грешка и лелята СТАЛИНКА ГЕОРГИЕВА
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Днешно време СВ-та не значат нищо. Убедихем се отдавна че и в ЕС постоветен са раздават за заслуги. .Дянков има жена в администрацията на Обама и получи лобистко назначение.В правителството на Бойко го наложи стрина Кри (Сталинка), която му беше основен съветник (на Бойко) а Дянков й е племенник.при руснаците се уреди след като лобира за тях, въпреки че пред нас твърдеше обраното - българсикия Шрьодер. Даже не пожела да свидетелства по делото за АЕЦ Белене в полза на България.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ***"най-елитния икономически уноверситет в Русия" - айде по-полека с елитите и с "най". Това недоразумение "РЕШ", в което е преподавател е частен университет с съмнително финансиране. А като става въпрос за най-елитен Руски университет, то той е МГУ. За непросветените Московский Государственый Университет. ***, недей да лъжеш хората моля те!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Между впрочем - политиката да се налагат юпита за финансови министри ( Велчев,Дянков, горанов) е мноог грешна. те може и да са добри професионалити в собствената си среда (спорно) но нямат и идея как да се справят сд проблемите на България, тъй като са се откъснали от корените си. Един обикновен бизнесмен, със завод да направят министър на финансите ще е в пъти по-успешен. човека ще има идея кои са реалните пречки пред бизнеса.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За на наградите му може да се спори много. кое е награда - това че отиде на добар служба в Русия след като щеше да пляска руснаците? че обяви банковата ни система през 2010 година са една от стабилните, а КТБ вече е издишала? че награби два милиарад и половина от НЗОк и не ги върна и доведе НЗОК до фалит? Че заради него падна правителството? този човек е за затвора, но сега го реабилиитират. Е, браво на Герб!