Живее ли българинът по-добре днес?

Икономист: Българският преход се оценява като най-неуспешния
Обновена: 14 авг 2015 20:52 | 14 авг 2015 19:50, Анисия Иванова
432
Живее ли българинът по-добре днес?
Снимка: Bulgaria On Air

Дали българинът живее по-добре днес? Ново икономическо проучване твърди, че 26 години след началото на прехода по-голямата част от нас живеят по-добре в сравнение с времето преди 89-та година. Заплатата у нас в момента покрива покупателната способност от 1989 година.

Според икономиста от Българската академия на науките Григор Сарийски обаче твърдението не е вярно. Пред Bulgaria On Air той коментира най-важните критерии, които определят начина на живот.

"Най-важният критерий, който можем да вземем е броят на хората, които живеят на прага на бедността. Той е 294 лева и една пета от българите живеят под този праг. 43% от нас живеят под този праг и са изпитвали материални лишения през изминалата година. Тоест, 3 милиона и половина българи няма да се съгласят с това, че сега се живее по-добре отпреди", обясни икономистът.

По думите му България е една от страните с най-огромна разлика в доходите между отделните прослойки и региони. "Средната заплата в София е 1200 лева, но във Видин е точно два пъти по-малка – 600 лева",  допълни Сарийски.

Експертът коментира и това как българинът премина от възторга към песимизма след промените.

"От 1991-ва година, когато имаше 70% одобрение на това, което дойде в първите години след 10-ти ноември, се достигна до етапа през 2009-та година, когато имаше 69% пък неодобрение. Тоест, в България преходът се оценява като най-неуспешен от всички държави в преход", каза Сарийски.

Ако се сравнят икономическите данни, средният разполагаем доход в Европа е бил около 13 хил. евро, а у нас е 4 пъти и половина по-малък. Доходът ни е 10 пъти по-нисък от норвежкия.

"Ако направите съпоставка с цените в ЕС - храната и безалкохолните напитки, които се купуват най-често, те са около 70% от средноевропейските цени. Така че цените са се доближили, но не и доходите на населението", обобщи той.

Той припомни, че всеки един народ гласува с парите и децата си. "Младите българи напускат с много интензивни темпове. Това е нагласата, каквито и индекси да вадим, това е оценката - българите напускат, за да не се върнат", убеден е Сарийски.

Икономистът направи кратък анализ и на външните икономически фактори. През 1971 г. САЩ пусна духа от бутилката, когато президентът Ричард Никсън отменя златния стандарт, коментира експертът и поясни, че от този момент започва задържането на доходите на средната каса и увеличаването на доходите на най-богатите.

Подобно нещо се получи и у нас - преди 1989 година българският лев имаше покритие. По думите му това ограничаваше правителствата и банкерите да "правят лудории". След това, когато това обезпечение се махна, преминахме през тежките години на хиперинфлация.

"В момента САЩ печатат безконтролно пари, същото прави и Еврозоната, нашата валута в момента е обезпечена с една валута, която постоянно се печата. В една въртележка сме", обобщи той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bulgaria:Price per gallon of gasoline: $5.61Rank by most expensive gas: 38Rank by pain at the pump: 7България е една от седемте страни, чието население изпитва най-големи страдания при зареждането на бензин, въпреки че по цена се класират едва на 38мо. Толкоз за по-голямата покупателна способност след прехода. RIP
176
0
 
0
 
! Отговори
qWest преди 8 години
До Запознат (коментар 338)Тоя мит, че японците "държат в огромни складове българската промишлена продукция купувана с години наред", просто не е верен. Още в края на 60-те години предприятията в Япония започват да въвеждат т.нар. Just-in-time (JIT) manufacturing и да съкращават складовите площи, тъй че нашенски мотокари да отлежават с години в техните складове... я си помисли ! Колкото до износа... преди изнасяхме "некачествено" промишлено производство, а сега - въглища и талпи. Прогрес бе !
175
0
 
0
 
! Отговори
qWest преди 8 години
До Нищо не знаете,Всъщност <b>статията казва че "твърдението не е вярно".</b> За разлика от 1989 г., сега 43% от българите живеят в материални лишения. Над 4.8 млн. българи не могат да си позволят дори едноседмична почивка извън дома. Същият брой лица (по данни на НСИ) не могат да посрещнат непредвидени разходи (като напр. ремонт или подмяна на техника). И пред цялата мизерия някой се опитва да внуши че средната заплата има същата покупателна способност ???
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До втръсна ни от БСППриблизителната обща дължина на откритите за ползване автомагистрали в страната към август 2015 година е 678,4 км. По данни на МРРБ за целия период след 1989 г. са построени 181 км., или по 10 км годишно.
173
1
 
2
 
! Отговори
КралиМарко преди 8 години
До :Убеден съм, че вашето и поколенията , които идват след вас имат всички заложби, да поправят стореното от *** и да върнат България в естествената и битност и състояние, т.е. 2-3 милиона маргинали, пребиваващи върху ГОЛА ПОЛЯНА ;))Дерзайте, остана съвсем малко до заличаване на следите от комунизЪма ;))
172
0
 
3
 
! Отговори
КралиМарко преди 8 години
До "Каква гола поляна бе ***.В царство България са се произвеждали ... "=========Точно така - България е била гола поляна с изолирани примери за полу-индустриални, полу-манифактурни начинания, което, ама по никакъв начин не променят общия пейзаж на чувствителна технологична и материално-битова изостаналост и примитивизъм ;))*** изведоха държавата на КАЧЕСТВЕНО различно стъпало ;))
171
1
 
2
 
! Отговори
Въпроси??? преди 8 години
"Живее ли българинът по-добре днес?"Това не е добър въпрос.Нека първо си отговорим на другия- живее ли българинът днес в България?Или само съществува?
170
3
 
4
 
! Отговори
Нищо не знаете, преди 8 години
Пълна тъпотия и простотия.Ако не знаете как живеехме преди 26 години,то поне се информирайте. И в тази статия пише ,че покупателната способност сега е както преди 26 години.Така,че да ви кажа,че при комунистите си живеехме прекрасно.
169
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, СЕГА КАТО СА ПЪЛНИ МАГАЗИНИТЕ -КАКВО?ДЖОБЪТ КАТО Е ПРАЗЕН-СЪЩАТА РАБОТА.А И КАКВОТО И ДА КУПИШ Е СЪС СЪМНИТЕЛЕН ПРОИЗХОД И С ВКУС НА ПЛАСТМАСА.
168
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време - карта за почивка - 20 дни.Сега - пет дни отпуск в *** хотел и не си сваляш телефоните от ухото.За десет дни отпуск дума да не става, защото "няма кой да те замества"...
167
1
 
6
 
! Отговори
Що? преди 8 години
"Да не изпитваш носталгия по комунизма е да нямаш сърце. Да искаш комунизма обратно е да нямаш мозък." - В. В. Путин
166
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** се познава по това че си like-ва собствения коментар.
165
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години демокрация ,мизерия ,глад и дрехи втора употреба . И правата на малцинствата ,за сметка на Българският етнос. А октопода БКП е жив и днес под името ГЕРБ . През годините мутираше като СДС ,БСП,ДПС ,НДСВ . Но най- ярко грее днес - ГЕРБ-РБ- ПФ-АБВ . Е е е , и -БОСТАН!А България беше на първо място в света по производство на ,складова и транспортна техника.Ел -кари ,мотокари ,телфери . Златните медали от световните изложени и панаири са доказателство за качеството ..За не знаещите ...
164
3
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
Това второто се отнася за Русия, не Япония, естествено.После Горбачов дръпна шалтера и нямаше безплатни суровини, и така си отидоха и безмислените заводи.
163
5
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
В рамките на СИВ, България получаваше почти безплатни суровини, и после изнасяше некачествено промишлено производство. Япония ни купуваше мотокарите, защото металите които съдржат са по-скъпи от самата машина. Един бивш главен счетоводител на соц предприятие ми разправяше как бил там на командировка, и видял как държат в огромни складове българската промишлена продукция купувана с години наред.
162
4
 
15
 
! Отговори
КралиМарко преди 8 години
( ... )построиха АЕЦ, който продаваше ток на целия регион, развиха ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ здравеопазване и образование на световно равнище, от днешна перспектива звучи направо абсурдно, но впреди 30 години в България имаше и качествена наука и .... армия ... пхахаха !!! Къде, ТОЧНО са ни върнали *** питам ???!!!
161
3
 
11
 
! Отговори
КралиМарко преди 8 години
( ...) продукцията на индустрията и селското стопанство се изнасяше на 5 континента, създадоха условия за всеки да се сдобие със собствен покрив на над главата, да отгледа и изучи поне по 2 деца в сигурна и спокойна среда с ниска престъпност ( та дори бяхме прехвърли 9-те милиона), опасаха територията със всевъзможна инфраструктура- пътища и ж.п. линии, летища и пристанища, язовири и каскади, ел., ВиК и газопреносна мрежа, построиха АЕЦ, който продаваше ток на целия регион (...)
160
4
 
11
 
! Отговори
КралиМарко преди 8 години
До тъжен факт : За 45 години комунистическа власт комунистите върнаха България 100 години назад и сега затова сме бедни и на последно място по доходи в Европа.===================Я ни обясни на нас не-до-там-схватливите , как точно и къде я върнаха България, тъкмо тези, дето от ГОЛА ПОЛЯНА построиха над 1000 завода и дадоха работа на последния *** в ДРЪЖавата, индустриализирах страната, окрупниха и механизираха земеделие и животновъдство, (...)
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете да се напънат малко да се разтъпчат и да мислят поне малко с главата си. Като се говори за средна заплата, то се има в предвид БРУТНА!
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
jiveqt po dobre tezi koito rabotqt marzelivite i predi 20 godini i sega jiveqt zle