Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече

Икономист: Минималната работна заплата е виновна за хала ни!
Обновена: 27 авг 2015 13:54 | 27 авг 2015 13:50, Анисия Иванова
186
Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече
Снимка: Bulgaria On Air

България не е сред най-бедните страни, средното ни жизнено равнище е по-високо от това на редица африканските държави. Но нищо чудно в един момент да се окажем зад тези държави, защото в някои от тях текат много динамични икономически процеси, например в Етиопия. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според анализа на икономиста има известни тенденции към покачване на доходите у нас. "В България доходите растат по-бързо в сравнение с останалите европейска страни. Но поради това, че разликата е толкова голяма и трудно може да бъде стопена тези положителни тенденции не водят до промяна в положението на българина, обясни професорът.

По думите му не само България се бори с бедността, това е цел на цялото човечество – има програми на Световната банка, на ООН, на ЕС.

Според Института за пазарна икономика нарастването на минималната работна заплата е основната причина за бедността у нас, но тази теза е абсурдна, смята професорът.

"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни. Той обясни, че не винаги проблемът с бедността или липсата на заетост трябва да се търсят в пазара на труда.

Има едни аспект, на който у нас не се обръща внимание – свързаността на хората. В съвременните условия това означава, че всеки трябва да има достъп до комуникационни услуги, много е важно да имат достъп до финансовата система, обясни икономистът.

"Най-бедната част от населението – ромите, са изключени от всякакви икономически механизми. Акцентът би трябвало да бъде към тяхното включване, включително възможност за микрокредити, те самите да започнат някакъв бизнес. Не трябва да се мисли, че само държавата или бизнесът създават работни места. Трябва да се акцентира на такива форми за обучение, които да повишат активността точно на тези хора", смята икономистът.

При най-бедните хора има сериозен проблем – това е така наречена "култура на бедността", т.е. възпроизвеждане на едно поведение.

По думите му, ако България иска да оцелее като икономика, би трябвало да преодолее процеса на отлив на работна сила в чужбина. 

"Тук трябва да се създават високоплатени работни места, които са конкурентни със западните страни. Това вече се случва в някои сектори, но като цяло сме икономика, която се развива бавно", каза Ганчев.

Според работодателите причина минималната заплата у нас да е толкова ниска е ниската производителност на труда.

Проф. Ганчев обаче обясни, че тезата е абсолютно неправилна. Производителността зависи 99% от технологиите, от организацията във фирмата. Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати. Това го показват и всички международни изследвания за нашата икономика, разясни икономистът. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
9
 
5
 
! Отговори
Часника среднис преди 8 години
Айде стига се гевезихте, бедни били, малко ли са ви 500 лева заплата?
105
4
 
9
 
! Отговори
До някой преди 8 години
Като не знаеш, защо се правиш на всезнаещ?Да, преди 1989-та нямаше застраховка Гражданска отговорност /ГО/, но имаше задължително АвтоКаско. Това защо го пропускаш? Май просто не го знаеш. И нямаше ГО, не защото сме карали трошки - сега всъщност караме трошки, а защото имаше автокаско. Много обичам любимата манипулация на някои - сравняват неща произведени през различни години и "умно" заклюват - колко зле се живеело по-рано. Да сравним по твоя метод - трошките от преди 1944, с тези от 80-те.
104
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как няма да сме бедни? Кой от Великото правителство е доказан икономист, Кратунко ли, Лили Стройната или Цецо Ушето? Един няма който да разбира и иска подобрение на ситуацията, един. Взимат заем, опукват го, крадат 50% и народа плаща и живее в мизерия. Вожда знае само едно, стягай колана и това е. Нещо за икономика, за повишаване на доходи, за стимули за инвестиране, забрави. Докато Кратункьо се пъчи като вожд ще сме все по-бедни
103
2
 
18
 
! Отговори
:))) преди 8 години
И вечното оправдание държавата е виновна докато има това мислене и манталитет ще е така за жалост.----------------Да, правилно е! Държавното управление е виновно! А то се определя от хора, или подобие на хора както е в случая с БГ и всички бедни страни от Латинска Америка - ръководени от наркокартели!
102
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 8 години
Беден съм...На държавата-мащеха нищо НЯМА ДА ПЛАТЯ!
101
2
 
23
 
! Отговори
Marxx преди 8 години
До АнонименЛелееее, ти си яко ***, признавам те :D Щом вярваш на приказката за ябълката на Рокфелер :D Никой не се ражда равен с другия на този свят. Един е по-умен, друг е по-силен, трети е куц, четвърти е сакат, пети е беден, шести е богат, седми е жертва на расизъм, осми е болен....има и редица обществени, културни, регионални, национални и какви ли още не фактори, които създават социално-икономическо неравенство. Така че си заври ябълката някъде и отивай да продаваш ябълки в САЩ!
100
12
 
7
 
! Отговори
От ада преди 8 години
Основният проблем е манталитетът на Българина за който вечно някой друг е виновен и само той е прав според мнозинството Българи което е в основата на проблемите.И вечното оправдание държавата е виновна докато има това мислене и манталитет ще е така за жалост.
99
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Това мога да го констатирам и аз,без да съм професор,а и всеки нормален средно интелигентен българин.Но когато го каже професор,звучи някак като комплимент за обикновените хора,пу-възгордях се..
98
1
 
14
 
! Отговори
Marxx преди 8 години
До АнонименАхахаха, ти чу ли се какво каза? Нито демокрацията, нито капитализмът са съвършени системи. И как пък реши, че всички имат равни възможности???? Ако едно дете се роди в бедно семейство, а друго в богато, кое е равното между тях?? Ти *** ли си, какъв си?? Почети малко учебници по икономика и тогава се изказвай кой е пропаднал. *** такъв, кое е демократичното и свободното в България?? Рекетът и мафията на ГЕРБ ли?? Обръчът от фирми на ДПС?? ЦРУ пионките в РБ??? Ти колко си ***!
97
1
 
10
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
До АнонименИма и комунисти, и демократи кадърни! Спрете с делението комунисти и демократи!Кадърни и некадърни има и в двата "враждуващи" лагера - Боко, Плевньо, и ... са нито демократи, нито комунисти или комкомолци, а чито и просто мошенници, дребни хитреци, далавераджии, подмазвачи!
96
2
 
12
 
! Отговори
138 преди 8 години
Много заблудено дете си :) Ако пък си над 30, значи трябва да се прегледаш :)С това "всеки има равни възможности да се развива и да просперира" направо ми счупи *** :)
95
9
 
3
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Не сте бедни!Знам, че почти никой в България не чака на едната заплата!
94
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 8 години
Как така, бе хора? Боко нали в "оправя" вече 5 години? Май само се правите на бедни? При такъв Вожд и Учител няма начин българина да е беден !
93
1
 
14
 
! Отговори
Цък преди 8 години
"Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече."----Абе, то всеки го знае, но малцина го разбират!!!!!, в това е корена на проблема.
92
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За всичко са виновни комунистите които 45 години по време на руското робстви съсипваха България и докараха народа до просешка тояга."Така я сисипаха, че 25 години след това още разпродавате остатъците от комунизма и живеете от изкараните пари. Ахахах. *** :)
91
4
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
вижте го набора с побелелите коси . Той просто си заработва хонорара от Позитано 20 . Такива *** като него много .
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе верно е останало най некачественото население в БГ...чета чета..ами това е...
89
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Можем да се оправим сравнително бързо(5-10 години). Но първо държавата трябва да се очисти от ***(които ползват системата, без да допринасят за нея). После трябва да се въведе принудителния труд, като наказателна мярка за малките престъпления. И нарая полицията трябва да почне масово да разкрива всички дребни престъпления.Така за има няма 5 години ще изградим България отново - с безплатен труд.
88
0
 
28
 
! Отговори
ДС ИЛИ КРЕМЪЛ преди 8 години
Знаем го бизнеса! Бизнесът организира висока добавена стойност в Ес Класи, нови седмици, силиконови любовници, скъпи почивки в чужбина и вили от по 1000 кв.м... освен това са гламави и алчни мутри
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да съм РОМ в България истината е ,че те живеят най добре защото ако не вземаш 1000 лв то си като тях БЕДЕН с тая разлика ,че работиш за да ядеш а те не работят