Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече

Икономист: Минималната работна заплата е виновна за хала ни!
Обновена: 27 авг 2015 13:54 | 27 авг 2015 13:50, Анисия Иванова
186
Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече
Снимка: Bulgaria On Air

България не е сред най-бедните страни, средното ни жизнено равнище е по-високо от това на редица африканските държави. Но нищо чудно в един момент да се окажем зад тези държави, защото в някои от тях текат много динамични икономически процеси, например в Етиопия. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според анализа на икономиста има известни тенденции към покачване на доходите у нас. "В България доходите растат по-бързо в сравнение с останалите европейска страни. Но поради това, че разликата е толкова голяма и трудно може да бъде стопена тези положителни тенденции не водят до промяна в положението на българина, обясни професорът.

По думите му не само България се бори с бедността, това е цел на цялото човечество – има програми на Световната банка, на ООН, на ЕС.

Според Института за пазарна икономика нарастването на минималната работна заплата е основната причина за бедността у нас, но тази теза е абсурдна, смята професорът.

"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни. Той обясни, че не винаги проблемът с бедността или липсата на заетост трябва да се търсят в пазара на труда.

Има едни аспект, на който у нас не се обръща внимание – свързаността на хората. В съвременните условия това означава, че всеки трябва да има достъп до комуникационни услуги, много е важно да имат достъп до финансовата система, обясни икономистът.

"Най-бедната част от населението – ромите, са изключени от всякакви икономически механизми. Акцентът би трябвало да бъде към тяхното включване, включително възможност за микрокредити, те самите да започнат някакъв бизнес. Не трябва да се мисли, че само държавата или бизнесът създават работни места. Трябва да се акцентира на такива форми за обучение, които да повишат активността точно на тези хора", смята икономистът.

При най-бедните хора има сериозен проблем – това е така наречена "култура на бедността", т.е. възпроизвеждане на едно поведение.

По думите му, ако България иска да оцелее като икономика, би трябвало да преодолее процеса на отлив на работна сила в чужбина. 

"Тук трябва да се създават високоплатени работни места, които са конкурентни със западните страни. Това вече се случва в някои сектори, но като цяло сме икономика, която се развива бавно", каза Ганчев.

Според работодателите причина минималната заплата у нас да е толкова ниска е ниската производителност на труда.

Проф. Ганчев обаче обясни, че тезата е абсолютно неправилна. Производителността зависи 99% от технологиите, от организацията във фирмата. Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати. Това го показват и всички международни изследвания за нашата икономика, разясни икономистът. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-бедната част от населението ромите, са изключени от всякакви икономически механизми."Те се самоизключват. Идва *** и казва "Аз за 500 лева няма да работя". Интересно. С завършен 3-ти клас, като не може да си напише името правилно, не познава добре цифрите(0123456789), чете сричайки и невладеещ каквото и да е, без трудови навици(т.е. да идва редовно на работа и да не отсъства самоволно) - какво да му предложим? 2000 лева заплата и 3 месеца годишен отпуск?
85
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин няма нищо общо , България се управлява от ЦРУ дори премиера Боко се хвали , че бил шпионин на ЦРУ , а дясната му ръка Цеко ходи с копчета за ръкави на ризата си на ЦРУ.. Смърт на окупатора САЩ
84
0
 
13
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Всъщност четейки коментарите, добре! Но си мисля, че проблемът не е че към момента българите в БГ / огромната си част/ са бедни, а че народът в БГ продължава да обеднява и то стремглаво!пп. предстоят избори, а не се сещам кандидатите за управляващи на тази малка държава дори да дискутират по темата за обедняването на нацията и варианти за излизане от положението/бедността, това крайно неприятно и опасно порожение! Бедноста наистина е порок, тя води до изкривяване на психиката - пр. кражби, ..
83
1
 
6
 
! Отговори
до 120 преди 8 години
Мирна и спокойна ***
82
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука на определени хора - все им виновен климата и американците. Не вземете да отидете при другаря Ким, ми си губите времето само.
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига САЩ стига ПУТИН...вие не ставате ..яхнали са ви най долната прослойка шанаджии а вие ревете ...с кво показахте че заслужавате повече дали възстанахте като хората дали излизате на улицата всички дали недоволствате от неправдата..не...седите като скопци и плачете ..едните на путин другите на обама..
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Соца карах Рено 16 Днес карам Рено 19 които разбира знае ,че са с един и същ двигателТогава плащах 5 лв. данък и 5 лв. за годишен технически преглед Общо 10 лвДНЕС плащам 180 Гражданска отговорност 45 лв . ГТП и 22 лв. Данък Общо 247 лв. ТАКСИ Вземам 500 лв . заплата да не говорим ,че горивата тогава бяха стотинкиКажете ми кога е по добре !!!?
79
12
 
6
 
! Отговори
Само 5% са елит преди 8 години
Да сте учили да стe се родили на Запад,хлапаци прости!Бъдете благодарни,че изобщо имате работа за да може да си плащате сметките и да преживявате криво-ляво и спрете да хленчите!Който иска бързо да забогатее да тегли кредит и да си опита късмета в казиното,кой знае може и да му върже!Живеем в мирна и спокойна страна,а от това по хубаво няма!
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При соца нямаше ГРАДАНСКА ОТГОВОРНОСТ и ЗДРАВНИ ВНОСКИ за Трайно безработни без право на обезщетение демек не са роми
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще има пари, когато самите държавници ги пилеят! Ето да вземем ремонтирания наскоро Руски паметник. Вижте в какво с-ние са шахтите по ремонтираните тротоари около него. Плочките около тях не са укрепени и сложени накриво, оттам ще тръгнат по целия тротоар и ремонта отива на хаос. За това ли цяло лято ходехме по прашните и засипани с пясък тротоари, докато ги ремонтираха? Знае ли кмета в нормалните страни какви са наказанията и глобите за некачествено извършен ремонт, или не му пука?
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не съществува дефакто като държава , тя се управлява от посолството на САЩ което дори по-голямо от министерския съвет.. Кой е виновен за геноцида и ниските заплата.. Окупатора САЩ..
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията е РАЙ за Политици и Престъпници
74
1
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До ЛинаВсъщност този конкретен познат е служител и при тях е практика да бъдат осигурявани на ниски заплати (може би не чак минимална). Така работодателят спестява доста пари от осигуровки. Не знам иначе каква печалба декларира шефът
73
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През социализама на бай Тошо баща ми вземаше 300 лв. заплата и ни издържаше с тях покриваше разходите за жилище и храна плащаше заем на ДСК за жилището имахме и кола Рено 16 не москвич 12 ДНЕС живея само с майка ми вземам 500 лв. и не ми стигат само за ядене и сметките живея в жилището купено от баща ми имам колата Рено 19 на 22 г. и не я карам защото нямам пари за ГРАЖДАНСКА имам неплатени Здравни Вноски .Абе дайтне ми картечница и ще видите колко обичам Демокрацията
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни сме защото САЩ ни грабят и убиват
71
0
 
2
 
! Отговори
Тина преди 8 години
До АнонименНе само българския .
70
0
 
3
 
! Отговори
Лина преди 8 години
До ПешкоАко този един е имал собствен бизнес и е показвал голяма печалба ,а от там е бнасял по-голям данък , справката за изравняване на дохода в годишната декларация задължава лицето да внесе разликата като осигурителна вноска.Възможно е като се пенсионира да получи висока пенсия.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България комунистите минаха на Служба на ЦРУ веднага след като господаря им КГБ умре.. Затова в България промяна няма - има само смяна на господаря на комунистическия елит
68
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При соца нямаше такава битова престъпност като Днес Парите стигаха за нормален живот за разлика от Днес
67
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не заслужава да съществува!